自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

高消費又唔一定高收入 ,可能有家底 ,或另一半支持 , 好似中學生無收入,我都成日見佢地買 s 咖啡飲

禁止訪問

伯爵府

mandy952 發表於 17-2-10 11:51
識人萬三四,日日午餐食五六十,佢話做得咁辛苦梗要食好d,我就唔捨得
...
5-60你唔捨得,我想問你平時午餐食乜野?我已經唔系中環/金鐘呢d地區返工,我沙田都要50蚊食個lunch,當然如果個餐是麥記/大快活/譚仔,的話就會平d,40蚊就ok,但餐餐呢3間我都頂唔住。翠華個lunch set都要接近$60。
如果話系金鐘中環返工,除非日日麥記同大家樂大快活個d,否則5-60蚊一餐算平。又或者有d女仔特別細食,雲吞麺鋪一碗夠飽 (真系好貴細碗), 可能都ok。

真系講時講,我記得5-6年前,我食譚仔可以$32埋到單,連野飲。現在加下加下,真係要$40先搞得掂。幾個月就同你加1蚊。

大宅

回覆 大豬既老婆 的帖子

譚仔都唔得啦除非一個送

珍珠宮

chocolatebean 發表於 17-2-10 10:54
我見公司同事都好捨得食, 早餐買STARBUCKS/DELIFRANCE 食, 午餐又會出去食, 我個邊起碼都會$4X以上, 淨食都 ...

我識D人好樸素好慳,但好有錢,有D人亦會全副身家著起身要表面光鮮,唔知為咩

大宅

psac 發表於 17-2-10 11:32
個個低消費 , 個社會經濟點掂??!!
只有必需品, 生活樂趣都冇晒!!
搵得來, 駛得去, 有咩唔好

講得好啱,鐘意食冇乜問題!

珍珠宮

好媽媽勳章

koko2000 發表於 17-2-10 11:16
而家d人好捨得食, 日日餐餐都要對自己好d. 好似我地呢d帶飯一族咁就變成孤寒鬼, 唔捨得食, 對自己唔好, 咁 ...
絕對認同.

有時出街食幾拾元的午餐, 肉類多數都係雪藏巴西貨, 我自己帶飯, 食新鮮肉好過.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

有d 人好捨得食,有d 食個放題肉都痛埋。
其實係香港食咩好貴,食個大家樂早餐,都三十。貴少少,食好d 都ok。

Btw 我覺得飲茶好貴

伯爵府

如無約人我好多時平平地食麥當勞24蚊lunch

wcpcelia    發表於 17-2-11 18:49

男爵府

tinaleung 發表於 17-2-10 18:26
其實係香港食咩好貴,食個大家樂早餐,都三十。貴少少,食好d 都o ...

飲茶,自從沙士後就平過去茶餐廳食個餐。我而家星期六日同屋企人去飲午茶,除開都係四五十一個人(當然,唔係叫d貴夾唔飽)。

禁止訪問

別墅

chocolatebean 發表於 17-2-10 10:54
我見公司同事都好捨得食, 早餐買STARBUCKS/DELIFRANCE 食, 午餐又會出去食, 我個邊起碼都會$4X以上, 淨食都 ...

有時間放工煮飯,至可以帶飯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實佢呢d唔算話好高消費

珍珠宮

tinaleung 發表於 17-2-10 18:26
其實係香港食咩好貴,食個大家樂早餐,都三十。貴少少,食好d 都o ...

我只食$23 特價餐

伯爵府

貴嗎?當日日用$100去食野,一星期五日一個月都係$2000,有幾高消費?有時我做野做到蚊蚊地我會2話不說去買杯咖啡,我一得閒就買d 靚蛋糕馬卡龍比我小朋友食,唔可以當正餐又貴,但睇佢地食到好開心我就好開心,咁絕對係我搵錢既動力,我做唔到一出糧只想儲而唔用,可能我無開支既負擔,個個人情況都唔同

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 17-2-10 16:53
5-60你唔捨得,我想問你平時午餐食乜野?我已經唔系中環/金鐘呢d地區返工,我沙田都要50蚊食個lunch,當然 ...

所以返中環時只食快餐店

翠華果d ,和同事才食

珍珠宮

luckyQ 發表於 17-2-10 17:30
我識D人好樸素好慳,但好有錢,有D人亦會全副身家著起身要表面光鮮,唔知為咩
...

年少時總會裝扮吓,又家企理就算

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

高消費唔一定係高收入,只係有些較捨得駛錢,食好d,用好d,呢個世界仲有種人叫月光族,多數係冇結婚/仔女,冇家庭負擔,搵幾多駛幾多。。。
識人搵好幾萬一個月,但表面風光,叫做有車有樓,但平日慳到連午飯都唔捨得買,要死忍到tea時間買平餐,手機用平價貨,用到壞先會換。。。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁可以負擔唔重, 所以會出街食, 以前我都係咁

伯爵府

每個人駛錢唔同方向姐,我都好捨得駛係食上面,係一種享受,反而外在既唔太注重,一年買唔到五件衫褲鞋,通常用到爛先買。又好似有啲人減價會去迫餐死,我令願駛多幾百起碼行得買得舒服。如果冇仔女唔駛供樓,就算月光族都冇問題呀。食得咸魚抵得渴,唔好呢頭話買唔起樓嗰頭食$1000晚餐咪得囉

首頁

尾頁

跳至