自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

終極熊 發表於 17-210 19:03
我屋企由細教我出街唔淮辭摸野~
我都驚俾人話,所以都係教細路 '眼看手勿動' 。(除非問過大人)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:終極熊貓 發表於 17-2-10 19:03 我屋

原帖由 myaisha0435 於 17-02-10 發表
x2 9歲仲摸人d野......
大人買野都會摸過先啦。點解細路係合理同斯文下都一定唔比摸?樓主個小朋友又唔係真係好細個。

shirleyhon    發表於 17-2-11 17:00

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherrycwy 發表於 17-2-10 20:05
我覺得換轉係大人摸個sales一定唔會出聲囉,其實佢唔鍾意小朋友掂

系~我表達能力5夠好~你講再我想講架Point
我為貓狂

別墅

如果大人大姐有人同你講「唔好亂搞,要賠架」咁會點諗呢,我會講番同樓主一樣嘅說話

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能就係你唔係企正佢隔離, 所以先咁講。
我見超市試食啲阿姐, 有啲見到小朋友申手攞試食, 都會同佢講叫埋佢媽媽黎先

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

TMC3012 發表於 17-2-10 21:40
我見超市試食啲阿姐, 有啲見到小朋友申手攞試食, 都會同佢講叫 ...

因為5想比小朋友食,因為覺得小朋友冇消費話事力!
我為貓狂

伯爵府

回覆:我發覺好多Sales好鍾意蝦小朋友

我同小孩出街都唔比掂野,除非公仔。
無心之過,要陪事小,整親唔知話邊個。

侯爵府

TMC3012 發表於 17-2-10 21:40
我見超市試食啲阿姐, 有啲見到小朋友申手攞試食, 都會同佢講叫 ...

多數係問我仔女有冇食物敏感,然後俾佢地試,好食叫媽咪嚟買~

chelsea_meow    發表於 17-2-11 01:01

大宅

回覆樓主:

最離譜ㄧ次我带兩歲小朋友去chxcco, 我小朋友摸佢放喺地下嘅car seat. 我當時同老公商量買 car seat. 佢居然叫我B唔攪, 危險!!! 我唔知賣BB嘢嘅鋪setting 可以有幾危險, 我即時问佢點解危險嘢周圍放, BB咩貨唔点得, 回家即時send complaint letter 去 head office! 香港零售業静啲人出國消費上網購物係有原因, 根本毫無競爭力又唔識反醒!

侯爵府

言多必失 發表於 17-2-10 19:10
去到邊都係咁架啦,
唔恰小朋友,恰邊個,
我個去m記拎包茄汁都比啲姐姐串啦,

m記E+D人真的差咗,但如果擲包茄汁嚟真係不可接受,我都會閙爆佢~

大宅

我之前帶個仔去文具店,見到有架小朋友坐的車仔,很有趣,我叫個仔坐下睇下鍾唔鍾意先買,當時架車仔係放在走廊尾嘅地下,我同個仔隔左一段距離,我離遠望住佢,有個女人走去話我仔:細路,唔係買唔好坐。我即刻行過去話佢:唔試坐點知啱唔啱,買張櫈都要試下穩唔穩陣先買啦,小孩子玩具梗係小孩子喜歡先買啦,唔俾人試就包起放高佢啦。之後我好嬲咁拖住個仔走咗

大宅

rickybb123456 發表於 17-2-10 19:10
新開架?我以為得樂富有

不是同一間,是頭飾手袋個舖,新開的漢堡包店對面

珍珠宮

BABA124 發表於 17-2-10 22:05
最離譜ㄧ次我带兩歲小朋友去chxcco, 我小朋友摸佢放喺地下嘅car seat. 我當時同老公商量買 car seat. 佢居 ...

危險~甘佢公司D貨甘危險,甘好心叫你5好買呀~Good~倒公司米
我為貓狂

珍珠宮

王國教室勳章

852fafa 發表於 17-2-10 19:05
我覺得佢無問題,小朋友真係唔應該去摸人地啲嘢

X2

珍珠宮

yybee 發表於 17-2-10 22:14
我之前帶個仔去文具店,見到有架小朋友坐的車仔,很有趣,我叫個仔坐下睇下鍾唔鍾意先買,當時架車仔係放在 ...

所以睇同買玩具我只去Aeon,反斗城,可以拎上手睇清楚先買,今次呢間This One我幫襯左好耐,因小大6貨多數日本仔野,貨品系貴少少不過質數好,而且系UNY旗下我估5到我系到佢甘鬧我仔
我為貓狂

珍珠宮

引用:Quote:TMC3012 發表於 17-2-10 21:40 可能

原帖由 rickybb123456 於 17-02-10 發表
因為5想比小朋友食,因為覺得小朋友冇消費話事力!
樓主,唔係咁講吔,小朋友食錯野出事好大件事㗎,萬一有敏感點倍個仔俾人?

咪又係俾人指住罵~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁事實多數如果小朋友整爛,父母都一定話唔會邊有可能,一定唔係etc,小朋友平身冇購買力,你又唔可以迫佢賠,唔通報上差館咩又似恰小朋友。但大人唔同,整爛左要佢地賠理直氣壯好多,所以可能好多sales 自己有過咁既經驗,都金睛火眼睇住小朋友

chelsea_meow    發表於 17-2-11 01:03

大宅

回覆樓主:

问題鋪頭攞出來賣嘅嘢係俾人睇俾人買, 小朋友都可以係客, 唔摸得就放入保險箱啦!如果人地居企嘅嘢就唔好点,我解唔到点解貨會唔点得,俾我都勁嬲,我係樓主爆硬佢!

大宅

seaman1982 發表於 17-2-10 20:13
大人買野都會摸過先啦。點解細路係合理同斯文下都一定唔比摸?樓主個小朋友又唔係真係好細個。

...

大人買野,當然摸下件貨,小朋友咁係因咩理由手多多呢?

珍珠宮

BABA124 發表於 17-2-10 22:40
问題鋪頭攞出來賣嘅嘢係俾人睇俾人買, 小朋友都可以係客, 唔摸得就放入保險箱啦!如果人地居企嘅嘢就唔好 ...

不過出左Post先知有好多人話5可以摸,我系想買野先帶仔入去,始終小朋友想去睇玩具
我為貓狂

首頁
12345...8

尾頁

跳至