自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

rickybb123456 發表於 17-2-10 19:15
其實我仔同你小朋友差5多,自己5係冇教,但系出去行街,好奇想掂下都5得?

不過上面有回覆小朋友摸人地D貨係 ...

「好奇想掂下都5得」

係唔好

人地仲要理解埋你小朋友「好唔好奇」?

講番轉頭
唔覺得sales有問題

自己提過小朋友
小朋友跟住做
個sales連呢句提醒嘅說話都可以慳返

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

由細到大我都教小朋友唔好隨便摸/搞人地鋪頭d野

琥珀宮

畀面勳章

唔係個個家長似你咁講道理,好多家長冇睇住小朋友,整爛人野又話人擺得唔好唔肯賠,我又覺得人地講明都係好事,講真小朋友跌爛野,你企係幾個身位後都幫唔到一樣會爛

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

littlesister 發表於 17-2-10 23:50
唔係個個家長似你咁講道理,好多家長冇睇住小朋友,整爛人野又話人擺得唔好唔肯賠,我又覺得人地講明都係好 ...

最好貼埋紙提示下D客,間鋪D貨唔掂得如果貼左紙都掂先話人都未遲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

lawbb2008 發表於 17-2-10 19:54
D 野放出黎就係俾人摸架啦,why 小朋友唔摸得!?有時d sales 望到d 小朋友係賊咁望,超差囉!
...
同意,一係寫住請勿觸摸,一係用玻璃櫃鎖住,咁大人細路老人家都有機會整爛,冇錯小朋友整爛機會係大d, 咁咪叫佢賠囉,唔肯賠或嘈係果個人既問題嘛,咁驚細路咪註明細路勿掂囉。不過sales 好聲氣溫馨提示我覺得ok.

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 17-2-10 23:50
唔係個個家長似你咁講道理,好多家長冇睇住小朋友,整爛人野又話人擺得唔好唔肯賠,我又覺得人地講明都係好 ...

算啦~我用埋D現金卷以後5會再幫襯
我為貓狂

水晶宮

TMC3012 發表於 17-2-10 21:40
可能就係你唔係企正佢隔離, 所以先咁講。
我見超市試食啲阿姐, 有啲見到小朋友申手攞試食, 都會同佢講叫 ...

唔係嘛?!
依家咁多食物過敏又乜又物
唔叫大人黎就亂俾嘢小朋友食

我驚大人報警喎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

soon 發表於 17-2-10 23:34
樓主自己講,又冇人在場,只聽一面之詞,確實對sales 唔公平。
我都係覺得要先教好小朋友唔可以隨便掂人地 ...
小朋友會揀嘢買
點解唔掂得??

大人揀嘢買又掂得??

樓主講返現場發生既事出黎,又話聽一面之詞唔公平
不如比間鋪名出黎,等人打去叫個SALES上黎BK開返個AC 回應下

大宅

rickybb123456 發表於 17-2-10 23:38
我只系呻下,有需要系呢度講大話,有乜著數

樓主,支持你。那些話要先看管好小朋友唔好亂摸既人,請留意已講左小朋友當時無亂摸,大人亦在旁。
再者,亂摸既定義係咩?件物品唔係寫有不可觸碰既字眼,屬於店鋪供人購買既貨品之一,顧客出於對貨品既興趣輕輕touch下,咁樣叫唔叫亂摸?同一個情況,同一個動作,就係因摸嗰個係小朋友就界定係亂摸?自問我自己行街shopping都鍾意呢樣睇下嗰樣睇下,好多時都用埋對手黎「睇」,咁我咪都係亂摸囉?咁不如全世界留係屋企online shopping算啦~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會同自己個囝講小心,唔準亂掂野,自己教好自己個囝先有資格同人嘈

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sze811 發表於 17-2-10 23:57
我會同自己個囝講小心,唔準亂掂野,自己教好自己個囝先有資格同人嘈

你又知我冇教個仔
我為貓狂

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

rickybb123456 發表於 17-2-11 00:01
你又知我冇教個仔

我講緊我自己囉,呀樓主

珍珠宮

livewiflove 發表於 17-2-10 23:55
樓主,支持你。那些話要先看管好小朋友唔好亂摸既人,請留意已講左小朋友當時無亂摸,大人亦在旁。
再者, ...

我5信呢度話小朋友出街5會摸全部野,小朋友有好奇心好正常,除非系寫明5比掂或易碎品
我為貓狂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

rickybb123456 發表於 17-2-10 18:50
頭先系樂富This oXx 睇野,我系阿仔幾個身位,仔系到研究個閘門,個大眼女Sales就行埋去同阿仔講ˋ小朋友5好攪 ...

提佢整爛左要賠都未算嚇吧.....
如果我仔真係因為咁小事而驚,我會立即上前,先唔該店員提醒我仔,再笑笑同仔講:你睇姐姐幾好,事先提醒你,唔該姐姐啦。
仔仔就會冇咁驚。

大宅

回覆樓主:

我會鼓勵佢摸, 試, 唔明就問, 自己揀自己需要嘅嘢, 掂唔代表冇禮貌,鋪頭係開門做生意嘅地方, 賣嘢嘅地方, 佢可以用自己零用自己决定買唔買,樓主個仔已經小學啦! 咁佢先學得多! 大人同小朋友有咩分别!

珍珠宮

回覆樓主:

而家好多人留言好有挑釁成份,我起初只系呻下,估5到D人甘回我,系實體店優勢系可以睇實物同可以觸摸質地,如果貨品5可以摸,兼且職員態度差甘就失去優勢,我之前怕呢度D人惡言相向已經上少好多Bk,近來上番又比我見識ㄧ番,好終於明白點解甘多資深會員已走,多謝各位回覆
我為貓狂

琥珀宮

畀面勳章

LedTV 發表於 17-2-10 23:52
最好貼埋紙提示下D客,間鋪D貨唔掂得如果貼左紙都掂先話人都未遲

我記得之前有個家長小朋友整爛人件貨,之後有賠,但佢條氣好唔順覺得人地放得唔好先會俾小朋友整爛,佢話佢老公之後都話唔應該賠,呢件事就反映左家長覺得小朋友整爛野,舖頭有責任,但大整爛我相信冇得瀨囉

大宅

rickybb123456 發表於 17-2-10 23:38
我只系呻下,有需要系呢度講大話,有乜著數

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cc_tse 發表於 17-2-10 23:26
甘都叫蝦?
sales真難做

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首頁
34567...8

尾頁

跳至