婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我奶奶唔係到既,得返老爺同我地住,今朝我聽到佢有咳,咁我叫工人幫我買豬骨返黎今晚煲羅漢果南北杏湯,點知O岩O岩個工人打比我話老爺係都要自己煲,仲將雪櫃D合掌瓜同粟米紅羅白一齊煲 ,都唔知夾唔夾,我仲諗住明日叫工人拎D湯比我姑奶飲 (佢有病,星期一要做手術),而家我唔敢拎比姑奶飲, 叫工人買過哂D料今晚再煲過,到聽朝比老爺見到有兩煲湯都唔知點算
其實以前佢都試過喇,夜晚我煲好D湯到第二日都發現D我無買過既材料係裡面,佢將外買個D例湯倒埋落去,變百鳥歸巢,你話死唔死

子爵府

原文章由 鈍豬925 於 08-12-19 18:16 發表
我奶奶唔係到既,得返老爺同我地住,今朝我聽到佢有咳,咁我叫工人幫我買豬骨返黎今晚煲羅漢果南北杏湯,點知O岩O岩個工人打比我話老爺係都要自己煲,仲將雪櫃D合掌瓜同粟米紅羅白一齊煲 ,都唔知夾唔 ...

有無同62傾過呀...叫C6出聲囉!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩....你62煲湯煲到好似打邊爐咁既....乜都倒晒落去
下次同62講....雪櫃仲有d隔夜飯餸喎....洗唔洗倒埋落去煲湯呀?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

下? 合掌瓜粟米紅羅白, o係我屋企已經叫最正常既野, 我一年飲幾十次, 放心啦, 包無事呀
我正想開個topic講我99 d湯水, 真係嚇死人無命賠:
沙虫乾(未見識過可以去海味舖)
五子蟠桃??? (好似咁名, 我都叫唔出)
人參果
夏枯草 (唔係煲涼茶, 係煲湯!)
土茯苓/大山地
唔知咩海帶
海龍海馬
咳=川貝+龍利葉+雪梨(總之所有止咳既野)
街市d魚pop(話即係花膠wor!)
唔知咩藤咩葉, 年中一大堆
唸到咁多先

原文章由 鈍豬925 於 08-12-19 06:16 PM 發表
我奶奶唔係到既,得返老爺同我地住,今朝我聽到佢有咳,咁我叫工人幫我買豬骨返黎今晚煲羅漢果南北杏湯,點知O岩O岩個工人打比我話老爺係都要自己煲,仲將雪櫃D合掌瓜同粟米紅羅白一齊煲 ,都唔知夾唔 ...

大宅

哈哈... 係五指毛桃呀... 大山地... 土茯苓... 都係袪濕架

不過樓主個老爺... 哈哈哈... 嚇死人呀真係... 邊有人將住家湯加埋剩外例湯架... 樓主, 咁你點處置煲野呀... 如果你照飲, 佢會以為你接受... 打死都唔好飲...
再有下次, 你買多個煲俾佢, 同佢講: 老爺, 唔好再加其他野入去煲湯入面啦, 俾個煲你, 你想煲咩就用呢個煲整一煲啦" 咁囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你會接受大肚時, 99煲 大山地... 土茯苓...青紅羅白嗎 , 仲係咁話無問題無問題

我朋友個62仲堅! 我朋友放工返屋企, 入廚房"筆"湯, 一隻spoon筆落去, 撈左個白兔頭上黎 , 問你勁唔勁!

原文章由 OneOneMa 於 08-12-19 09:46 PM 發表
哈哈... 係五指毛桃呀... 大山地... 土茯苓... 都係袪濕架

不過樓主個老爺... 哈哈哈... 嚇死人呀真係... 邊有人將住家湯加埋剩外例湯架... 樓主, 咁你點處置煲野呀... 如果你照飲, 佢會以為你接受... 打死都唔好飲 ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Charlotte_mom 於 08-12-19 22:07 發表
你會接受大肚時, 99煲 大山地... 土茯苓...青紅羅白嗎 , 仲係咁話無問題無問題

我朋友個62仲堅! 我朋友放工返屋企, 入廚房"筆"湯, 一隻spoon筆落去, 撈左個白兔頭上黎 , 問你勁唔勁!

...

嘩~~唔係咁激動呀!!!!點飲呀!!!!

男爵府

原文章由 Charlotte_mom 於 19 12 2008 22:07 發表

當時你朋友大肚…?

嘩…

感謝主!我99唔識煲d咁…o既o野~

子爵府

BK Milk勳章

好得人驚呀

禁止訪問

回覆 #1 kidcute 的文章

伯爵府

合掌瓜+粟米+豬肉+紅羅白+南北杏系好潤架,應該冇問題嘅,不過+例湯就奇怪D! 或者佢男人老狗唔識煲,諗住"PAT"晒D嘢落去就實夠補嘞!

男爵府

我噚晚返到去,第一時間睇吓煲湯啦,勁怪呀,D味好怪囉,我無飲到,點知今朝老爺話我地做咩唔飲湯,我話趕時間,今晚返來先飲,聽朝唔知點應佢喇

大宅

你好攪鬼"百鳥歸巢"

大宅

原文章由 鈍豬925 於 08-12-19 06:16 PM 發表

你好攪鬼"百鳥歸巢"

大宅

你好攪鬼"百鳥歸巢"

首頁

尾頁

跳至