親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

買完機票, 依家先有時間PLAN下行程, 我地由1/8去到14/8, PLAN 左部份行程, 仲有D未諗到,或者唔知有冇地方應該留耐D, 想請教下各位姊妹意見!!

我地第一次去北海道, 2大2小 (3 & 5 YRS OLD), 諗住離開札幌開始租車, 到最後札幌還車....呢個行程會搵DIY, 牧場俾小朋友去玩...我地去旅行好HEA, 未試過搬咁多酒店, 同埋好多時成10點幾11點先開起行...

1/8 下午4點先到新千歲機場, 冇特別行程, 住札幌一晚
2/8 開始自駕, 札幌去旭川, 市內行下, 住旭川
3/8 旭川動物園, 住旭川
4/8 旭川去富良野/美瑛, 住富良野/美瑛民宿
5/8 富良野/美瑛, 住富良野/美瑛民宿
6/8 富良野/美瑛 去層雲峽, 住層雲峽
7/8 層雲峽 去黑岳山, 住層雲峽
8/8 層雲峽去占冠村 (希望就到時間去占冠村故鄉祭典, 上年係8月6-8日), 住占冠
9/8 占冠村 去登別, 住登別
10/8 登別- 洞爺湖, 住登別

之後幾日仲未諗到, 應該會去埋小樽, 但未必住小樽, 我見來回札幌都幾近, 可能最後留3日2夜札幌, 有時間就去埋小樽...

請問呢個行程OK嗎? 仲有咩地方可去或者仲有咩地方岩小朋友?

謝謝哂!!!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我同你一樣去十四日,六月尾出發,建議你先hold酒店房先,因為暑假好full

wcpcelia    發表於 17-2-22 15:59
I 大蚊豬   

大宅

回覆 fionlei88 的帖子

你行程大約係點呀? 可以參考下嗎?

伯爵府

回覆樓主:

想問以下兩間小樽酒店,有冇人住過,邊間好d?

1) Hotel Nord Ortau
2) Grand Park Ortau

男爵府

回覆 蘑菇 的帖子

Grand Park Otaru 昨年跟團入住過,二大二小唔覺細,但就唔知喺咩房型。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

行程好hea

其實攞車可以先去層雲峽 > 旭川 > 美瑛 > 占冠
由美瑛返層雲峽再去占冠要兜返轉頭, 一係就玩埋帶広, 咁就可以旭川 > 美瑛 > 層雲峽 > 帶広 > 占冠

10/8 登別- 洞爺湖, 住登別 呢日可以住洞爺啦, 可以試多間酒店

如果自駕, 可以考慮埋自駕去小樽, 順便住一晚

同埋其實落機可以即租車玩, 唔入札幌市中心住, 反正你只住一晚就走

寶石宮

蘑菇 發表於 17-2-22 15:57
想問以下兩間小樽酒店,有冇人住過,邊間好d?

1) Hotel Nord Ortau
GRAND PARK ORTAU 係小樽港, 你要搭車去運河果邊Hotel Nord Ortau 就望運河
兩間都冇住過

我自己住過兩次HOTEL VIBRANT ORTAU, 因為佢係雪際都好平, 同埋行前小小已經係運河
又住過DORMY INN ORTAU, 就係jr站對面, 有大浴場, 早餐好豐富

我自己比較LIKE住近運河

大宅

回覆 TMC3012 的帖子

好! 等我再研究下先!!
岩岩BOOK 左札幌酒店, 請問你地係邊到BOOK 民宿同溫泉酒店? 係咪都係JALAN?

如果第一晚唔住札幌, 係機場直接渣車去層雲峽定旭川? 定係其他地方?

寶石宮

alolo 發表於 17-2-23 13:09
回覆 TMC3012 的帖子

好! 等我再研究下先!!
我試過兩次落機攞車, 一次就住新千歲附近, 一次就住落岩見沢, 跟住過幾個月再去, 會住滝川, 睇返你想一落機就去遠啲定慢慢碌
除左jalan, 仲有樂天同酒店官網
dormy inn旭川, 有個plan係用素泊(無早餐)價錢, 但會員訂房送早餐, 淡季只係6千幾

另外有啲好似温泉酒店咁, 會多plan揀啲, 同埋價錢可能係平到啲啲, 自己格吓價先囉~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講順路就札幌-旭川-層雲峽-美瑛-富良野-占冠-札幌

大宅

8月同老人家去北海道賞花,求富良野/美瑛 1泊2食民宿介紹 !
共4大人, 因為有老人家既關係 (最好有獨立廁所, 冇都接受) , 謝謝 !
唔該晒!

首頁

尾頁

跳至