自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

uoaccf 發表於 17-2-24 14:25
全句應該係,今時今日,咁既服務態度係唔夠架. 咁宣傳片舉個幾個例子又真係反映現實,真係點出問題所在呢.
...

咁不如叫劉華拍多條短片,去反映無理客人嘅態度,叫啲客人都要自我檢討下

水晶宮

熱血金章

uoaccf 發表於 17-2-24 14:25
全句應該係,今時今日,咁既服務態度係唔夠架. 咁宣傳片舉個幾個例子又真係反映現實,真係點出問題所在呢.
...

可惜好多人就會借題發揮
早餐A, 人地set咗係火腿通粉,但你要求轉魚旦麵,唔轉得比你,難道有錯嗎?

公爵府

2024年龍年勳章

whywhite22 發表於 17-2-23 15:56
發覺呢d難頂既客多數都係女人, 女人真係唔容易相處.
利申: 我都係女人. ...
同感. 我在外食飯, 發覺難頂既客9成9都係女人, 40-60 佔多數. 前幾日去譚仔食麵, 呢間野都係平野啦, 食食下有位50左右既女人, 好大聲叫個侍應過來, 全間店都聽到. 佢話呢碗野咁咸, 係唔係想食死佢? 侍應都未回應, 個女人就不停叫個侍應自己食一啖. 大佬, 人地打工, 點解要逼人食你口水尾呢?

whywhite22    發表於 17-2-24 15:10

男爵府

9594 發表於 17-2-24 14:56
可惜好多人就會借題發揮
早餐A, 人地set咗係火腿通粉,但你要求轉魚旦麵,唔轉得比你,難道有錯嗎?
...
我冇留意到個廣告有客要求火腿通粉轉魚旦麵添.但廣告入面人地要西蘭花,酒樓比左西芹又真係應該要換喎.

男爵府

MongLeung 發表於 17-2-24 14:48
咁不如叫劉華拍多條短片,去反映無理客人嘅態度,叫啲客人都要自我檢討下
...
呢樣我贊成呀.唔一定要搵劉華,搵其他人,搵D生活中既實際例子,拍一輯顧客唔應該無理取鬧既廣告都好呀.

水晶宮

熱血金章

uoaccf 發表於 17-2-24 15:14
我冇留意到個廣告有客要求火腿通粉轉魚旦麵添.但廣告入面人地要西蘭花,酒樓比左西芹又真係應該要換喎.
...

我唔係講緊個廣告,我係講緊現實,
你唔換比佢,啲人咪就擺劉生上枱囉

男爵府

uoaccf 發表於 17-2-24 15:15
呢樣我贊成呀.唔一定要搵劉華,搵其他人,搵D生活中既實際例子,拍一輯顧客唔應該無理取鬧既廣告都好呀.
...

顧客永遠是對的!呢一個概念真係應該要好好檢討和反思

洋房

Yibu 發表於 17-2-24 15:03
同感. 我在外食飯, 發覺難頂既客9成9都係女人, 40-60 佔多數. 前幾日去譚仔食麵, 呢間野都係平野啦, 食食下 ...

啲人最鍾意咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

有食店老板話試過有西裝友食排骨飯,成碟飯食剩少少先投訴話排骨冇骨就唔係排骨,嘈吧閉唔比錢,老板話地盤佬都唔會咁無賴

大宅

回覆樓主:

有家一行十四人跟團去大陸兩日一夜,好大聲咁話自己包左個團,話有老人家要坐前面,其實個團成三十人,冇可能就佢地,咁領隊最後俾左半邊車佢地自己安排,佢地冇出聲,但最後冇讓老人家坐前

入景區要老人家要出示身份證明,家族既細女話費時益左旅遊公司,叫老豆唔好領出黎,全團人陪班極品等足半個鐘,叫領隊打返公司問退長者優惠,但原來已經減左俾佢地,佢地因為樣衰左有哂證明都死話冇收過。後尾查到有小朋友冇減優惠,但係因為佢地報團冇提供夠資料,領隊打返公司,公司應承返香港落分行退回現金,家族大家姐話:得啦,直接係俾佢(領隊)小費扣啦!

另外,個老人家全程唔理,由得行動不便跟係後面慢慢行斜路,最後領隊睇唔過眼幫佢扶,最尾仲大大聲聲話意見書會封好寄返公司(意思投訴)但當然唔會入啦,啲人真傻既,你當個個第一日出黎打工驚左你咩,平時有良好工作表現為人係點上司唔知咩

男爵府

SoNyPig 發表於 17-2-23 11:52
唔算難頂不過經常遇到既對白(聽慣左)。教育界。小朋友考得唔好個家長blame我乜乜乜乜(但實情佢錯哂扣哂分係 ...
無錯! 考得好就小朋友叻!考得唔好就叫你俾心機d教佢

男爵府

feifei_baby 發表於 17-2-23 11:25
唔係服務得唔得?教育界,有家長要求同事調查下個細路喺邊度俾蚊咬 (佢真係講調查,我串啲嘅話,可能答佢 ...

教育界勁多怪獸

珍珠宮

sako 發表於 17-2-24 02:04
放過佢啦~佢N年前已經上電台講過,好後悔拍左呢個宣傳短片㗎喇

真架

男爵府

回覆樓主:

今朝先有個客話我地貼係牆度既野勾到他件衫lan左。投訴囉埋張單要我地賠返比他。鬧左好耐

大宅

微笑,忍住

首頁

尾頁

跳至