夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想找大家傾吓, 我老公和我拍拖成十二年, 十二年才結婚, 佢係北方人, 我係本地人,原本沒甚麼, 相處都OK, 結了婚一年後, 生了個女, 現在已4歲。

我和佢家人因可能文化上有點不同, 所以一直都無甚麼計去傾, 感情一搬, 但我老公好attach 佢屋企, 女未生時, 佢每月都俾成份家用, 我都無講過任何半句。(所以到現在都未買到樓)

我地係租村屋住, 因包租公算好人, 唔係太加我地租, 所以住了這兒很耐, 但我老公一直都唔係太鍾意係度住, 因始終多蚊和交通不方便。佢曾多次要求搬出去奶奶附近住, 但跟本現在每月我地都月光族, 無能力去搬。

我本身老爺和奶奶都住得遠, 但佢地喜歡我囡, 之前都會一星期來一次探孫女, 但後來老爺身體唔得, 就冇來, 我地想返去探兩老, 但因我叔仔唔係太喜歡我地返來, 每次返來都黑面和關埋房門, 所以我們只一星期返一次去探老爺和奶奶。

我老爺因腎和心衰竭,最近過身,剛剛做完了喪事, 但我老公話我害死佢老豆, 話我唔係堅持住村屋, 就唔駛搞到佢老豆咁辛苦過來探孫, 我話你唔好咁話我, 我話跟本我地無錢去租出面D屋,同埋唔係我令到你爸死咗。

雖然我明白老公的心情, 但我真係唔能夠俾佢話我害死他, 自問我對佢老豆也不差!

對老公無理的指責, 我好累, 我好想不如找一份海外既工做, 離開吓佢, 但眼見自己個女仍細, 真係唔知再點同佢住!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公不知所謂,
佢成份糧俾男家,即是你一個人負責哂屋企開支?
錢又唔出,有得食有得住仲嫌三嫌四,
可以原諒佢因為傷心一時錯口,
但一定要佢道歉和諗清楚62病唔係因為你,
如果怪你不如怪佢祖先基因有問題。

男爵府

不必在意老公講乜 ,或者佢心情唔好,就攞個不合理藉口。

總言之, 問心無愧對得住天地, 老爺泉下會明白的。

好好保持堅強精神 ,不要為閒言閒語而影響自己 !

瑪瑙宮

你離開邊个湊囡?

男爵府

謝謝你們的支持, 真係好辛苦, 無端端被人話我害死人!

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

我現在有工人幫我湊住, 但佢幫唔到我睇阿囡做中文功課!
所以唔知點好, 現在我和老公見面都好唔開心, 我叫佢搬返佢屋企瞓, 佢又話無位瞓!

翡翠宮

回覆樓主:

成份糧比男家
你話我養緊你呀廢柴

侯爵府

回覆樓主:

嘩,姓"賴"架
算,忍讓下佢,佢啱啱失去至親,精神失常至咁亂講。

你屋企最大問題係長期糧尾,老公對家裡財政狀況豪不知情?等佢回覆精神再商討家裡狀況。

男爵府

回覆 mini1204 的帖子

所以我係好辛苦, 佢堅持話要搬出去, 我話好, 咁今年八月搬出去, 我估其實搬出去, 一定唔夠錢交租, 唯有到時洗埋儲蓄!到時唔好再賴我!

翡翠宮

aw07044780 發表於 17-2-23 14:45

所以我係好辛苦, 佢堅持話要搬出去, 我話好, 咁今年八月搬出去, 我估其實搬出去, 一 ...

咁你都仲搬? 明知死路一條

同埋, 你叫佢比家用; 佢有食住用utilities; 你竟然可以由佢一蚊都唔比?

你又夠哂奇怪

男爵府

回覆 ninachu 的帖子

我有同佢講我地屋企財政狀況, 其實我每月都俾租, 我支付阿女學費(阿囡讀非學卷), 興趣班費,油錢和食飯錢。 佢係家庭, 只支付電費, 水費, 供車和工人費用。
所以我無買衫和袋, 每月都月月清, 幾慳都無錢!

男爵府

佢現在每日都話我搞到佢老豆死, 住埋這些鬼地方.....我唔搬, 我受唔住這些壓力。
我有要佢出返部份費用, 包括電費, 水費, 工人錢和供車錢!

翡翠宮

aw07044780 發表於 17-2-23 14:50

我有同佢講我地屋企財政狀況, 其實我每月都俾租, 我支付阿女學費(阿囡讀非學卷), 興 ...

哦, 即係佢有比.
咁第一cut 車,第二小朋友返學卷

無咁大個頭, 你自己識下一句.

侯爵府

aw07044780 發表於 17-2-23 14:50

我有同佢講我地屋企財政狀況, 其實我每月都俾租, 我支付阿女學費(阿囡讀非學卷), 興 ...

做個 excel print 出黎比佢睇,有D人聽唔入腦左耳入右耳出,要白紙黑字至清楚狀況。

我係你打死唔搬,keep住個DD積蓄,有咩依郁D錢係你救命草。

男爵府

車係因為我住得隔ship,無mak交通工具, 就算車和租金加埋都少過出面的租金。
至於女讀學卷, 你估我唔想咩, 考唔到呀!

翡翠宮

aw07044780 發表於 17-2-23 14:58

車係因為我住得隔ship,無mak交通工具, 就算車和租金加埋都少過出面的租金。

咁更加打死都唔好搬
同佢講; 要搬就佢負責交租

死都唔好搬呀

男爵府

我這幾年來, 就係打死都唔搬, 就係呢個原因!
我包租公現在都係收緊我四位數既租金咋!

珍珠宮

開心吸收勳章

aw07044780 發表於 17-2-23 14:03
我想找大家傾吓, 我老公和我拍拖成十二年, 十二年才結婚, 佢係北方人, 我係本地人,原本沒甚麼, 相處都OK, ...

其實妳都知成件事唔係妳問題,首先,既然自己有頭家,都需要開支,咁又有乜理由將全部收入俾咗去父母度做家用?淨係呢樣都唔合邏輯了!況且,妳老爺就算唔嚟探個孫女都一樣會死,唔通搬佢佢附近就唔會死咩?其實妳老公個腦諗乜嘢㗎?
百花叢裡過,片葉不沾身。

翡翠宮

aw07044780 發表於 17-2-23 15:08

我這幾年來, 就係打死都唔搬, 就係呢個原因!
一定唔搬
你咁樣遷就佢唔係辦法; 佢好似唔理解事實既真相咁

男爵府

回覆 wing1388 的帖子

我老公覺得咁樣佢老豆就唔駛咁辛苦過來!

首頁

尾頁

跳至