自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

180 發表於 17-2-24 01:23
連姓叫囉。

以前做過間公司, 60幾人, 有4個Carol, 2 個Karen.

放下自在

公爵府

wan_sosin 發表於 17-2-24 07:57
提外話,我識人幫自己個小朋友改乳名叫細細,其實感覺麻麻,男仔會比人感覺弱弱哋
...

乳名無所謂,小朋友係依d名

大宅

有間公司, 各國分公司都用同一 e-mail 尾, 例如: [email protected], 好容易撞相同。如果一撞相同, 第二個會加個數字, 例如: [email protected]
Chris Chen 在上海, Chris Chen2 香港, 其實平時0係香港公司, 可以直接叫Chris, 但我地叫慣Chris Chen 2, 佢話好無奈永遠都係第二位。而Chris Chen又會成日收到應該係俾 Chris Chen2的E-mail, 因為送件人未必記得要加2字。
開telephone conversation時, 會講0野之前講自己名先, 阿2仔又要好無奈咁叫自己做Chris Chen 2。

大宅

Poo得好勳章

瑪莉 發表於 17-2-24 00:21
例如你叫Mary, 但已經有位同事叫Mary, 你會點?叫同事嗌你時加埋姓氐? 定嗌中文名最尾粒字?
...

之前間公司有3個同事都叫阿傑,結果我地按年紀分配為:大傑,中傑,細傑

男爵府

我老闆娘同我同英文名,所以我入職開始就變左叫中文名,不過佢地成日叫老闆娘個時,我都要諗一陣係咪叫我,而家已經習慣就好好多

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我試過, 我入職時公司已有一個同我同名既同事, 跟住經理要其他同事叫我中文名最後果字
跟住之後請另一新人,該新人又係同另一同事撞名, 跟住該新同事比人叫細x

伯爵府

回覆樓主:

我試過,因為係我遲入職,所以係我要改名

大宅

回覆:當你新入職發現同同事撞英文名

我以前公司唔算大20人左右,不過有三個同名同姓,所以叫佢地做陳一,陳二,陳三

珍珠宮

例如你叫Mary, 但已經有位同事叫Mary, 你會點?叫同事嗌你時加埋姓氐? 定嗌中文名最尾粒字?
...

我被迫改名,好彩返學有個英文名

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

有兩個同事同名同姓,一個叫xx佬,一個叫xx仔

大宅

...

我試過同上司同英文名,佢指定要我個英文名前面要加個細字,例如細c甘叫我

珍珠宮

skyfree333 發表於 17-2-24 18:08
乳名無所謂,小朋友係依d名

個男仔已經將近9歲,仍仍細細,細細咁叫,咁比叫BB好少少嘅。唔知會唔會叫到大都改唔到口

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵個叫中文名或者花名囉

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:當你新入職發現同同事撞英文名

我之前有同事同我撞名
我地用年齡分, 加大, 細喺個名前面
幾搞笑架, 例如同事會叫我地大A, 細A

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

sako 發表於 17-2-24 00:42
有同事試過,即時好灑脫咁改稱自己中文名。

報到,我都係咁,即時放棄跟了自己幾十年的英文名

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

panyeung 發表於 17-2-24 11:27
我地會加個形容詞,但唔慌好嘢,例如

肥Sam

好衰啊…
活在當下,愛得及時

首頁

尾頁

跳至