產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-15 10:34
回覆 mcesther 的帖子

E. 好迷茫 , 我仲未開始漲奶, 但又話要生前買定

你未生產的,是不是?
未生產當然未會漲奶,但記得剛生產後的一至兩天,雖然未漲奶,但已有杰身的初乳,已夠小b食用,不用補粉的,
只要按時密密埋身,很快就會上奶的。喇叭的size會有影響, 不過電泵的主機是沒有關係的,你可先買電泵的set, 產後再試用,看看喇叭size合不合適,換過一個喇叭其實好容易的。

大宅

2020勳章

無錯 , 只係見其他差不多預產期既媽媽已經話咪咪開始大, 我就未我仲以為可以買定喇叭tim...

thx

大宅

回覆 cherylloveu 的帖子

乳房變大和乳頭變大是兩件事,不過你其實現在度乳頭的直徑再加4mm,這個size亦可以作購買泵奶喇叭之用的。

大宅

2020勳章

了解, 謝謝你一直的耐心解答我試試

另想問句, 坐月時 (計劃餵人奶) 其實我仲好唔好飲黃酒呢?

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-16 14:17

了解, 謝謝你一直的耐心解答我試試

我唔建議飲。

第一初產婦的身體正值虛弱,首一個月的飲食要以平和為主,不宜大補,只能溫補,飲黃酒太燥,不適合首月飲食。我第一胎時,中醫師(我和我奶奶都已光顧多年的)已提醒未清惡露,不要食補酒補藥,因子宮內的傷口未痊癒。我奶奶在十二朝時煮了雞酒招呼親戚,有個呀婆話幫人陪過月,話酒會蒸發,我都可以飲,仲保證無事,故我奶奶信以為真,叫我都食碗雞。結果,不夠半日我就爆鮮血(本來惡露只剩瘀色)第二日就急急去中醫處求救。我奶奶還被中醫狠罵,話佢想害死別人的女兒。

第二、餵人奶不宜喝酒,因酒精會隨著奶進到BB身上,導致BB中酒精毒,傷害BB的肝,若食得太燥熱,亦會令BB熱氣的。

大宅

2020勳章

唔該哂,我想到時先食下新鮮雞 , 又飲下滴雞精算
e...甘即係我只要餵得人奶, 我已經唔應該飲黃酒???

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-16 16:21

唔該哂,我想到時先食下新鮮雞 , 又飲下滴雞精算

我覺得未清惡露前先要飲雞酒,若已清惡露則可以少量進食,只要量不同和隔2-3小時才餵奶,應該問題不大。當然之後亦觀察留意一下bb的反應,有些bb在媽媽吃完補品後食奶會出紅疹或過敏的,有一些則沒有特別反應的。

https://www.sundaykiss.com/345448/%e6%87%b7%e5%ad%95%e5%89%8d%e5%be%8c/%e6%af%8d%e4%b9%b3-%e6%af%8d%e4%b9%b3%e5%aa%bd%e5%aa%bd-%e5%96%9d%e9%85%92-%e9%9b%9e%e9%85%92/2/

複式洋房

樓主,你生第一同第二胎之前多唔多妊娠紋?我有塗防妊娠紋油同膏,但八個幾月時忽然之間腰2邊同肚底爆左好多紋。生後會退嗎?

別墅

2020勳章

感謝樓主無私分享
好有用

大宅

2020勳章

我都係第一次聽雞酒, 黃酒就聽得多
反而未清哂惡露前可以飲雞酒?
即係,坐月其實餵人奶可以飲少少雞酒?

謝謝無私分享

大宅

szeszebaby1122 發表於 20-1-20 00:59
樓主,你生第一同第二胎之前多唔多妊娠紋?我有塗防妊娠紋油同膏,但八個幾月時忽然之間腰2邊同肚底爆左好 ...

我生兩胎都無爆紋,爆紋的主因通常是肚大得太快,皮膚來不及慢慢延伸,亦有人說是遺傳的。產婦能做的就是不要暴飲暴食,讓肚/胎兒大得太快,覺得痕癢或繃緊時,多塗護膚膏,其他的事,就順其自然吧!我有朋友懷孕爆紋,產後半年淡了很多,但就好難完全無痕。

大宅

grassgirl 發表於 20-1-20 05:25
感謝樓主無私分享
好有用
多謝支持,希望能真正幫助有需要的媽媽

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-20 13:59

我都係第一次聽雞酒, 黃酒就聽得多

雞酒,黃酒,補酒...都是類似的東西吧!!我的中醫吩咐我,未清曬惡露都不要喝,其他補品都是,未清惡露都不要吃,要食最溫和的食物。

大宅

剛生產完的首月,身體很虛,所謂虛不受補,是不能大補的,要補都只能溫補,否則物極必反

大宅

2020勳章

因為99佢好似想準備黃酒比我飲, 甘如果惡露清哂後小量飲用可以嗎?
真係唔該哂你甘有心機每次都回答我
祝福!!

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-20 17:02

因為99佢好似想準備黃酒比我飲, 甘如果惡露清哂後小量飲用可以嗎?

可以的,身體穩定後可以逐少進補,和薑醋、補品一樣每次食少量,隔兩、三個鐘先餵奶,之後觀察一下bb有沒有異常反應就可以了。

我的方法是一餵完奶即刻食,到下一餐奶時已經過了兩、三小時,就無問題了。

你何時預產期??祝賀你

大宅

2020勳章

謝謝幫忙解困了解!
我預產係5月頭,好緊張呀 我係第一胎而且好怕痛同細膽

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-21 10:19

謝謝幫忙解困了解!
我細囡都是五月頭出世的,氣候不錯,不冷不熱,祝福你一切順利。
我兩胎都順產,因我有個想法,就是幾千年來,人類都是這樣生產的,我都一定捱得過的,現代醫學又有笑氣又有麻醉一定會頂得過去的。我第一胎剛入產房,個姑娘已同我講:唔好諗住生仔會唔痛啊!!係一定會痛的,頂住就得,大叫只會浪費氣力。我一直記在心裡,總之頂硬上,頂過左就無事的了。

複式洋房

mcesther 發表於 20-1-21 08:22
可以的,身體穩定後可以逐少進補,和薑醋、補品一樣每次食少量,隔兩、三個鐘先餵奶,之後觀察一下bb有沒 ...

是不是未排哂惡露時唔可以食薑醋架?

大宅

szeszebaby1122 發表於 20-1-21 12:17
是不是未排哂惡露時唔可以食薑醋架?

你最好到時搵個信得過的中醫把脈,人人體質不同,進補的時間和方法都不同。
你臨生前最好都去把個脈,唔會隨便誤信坊間做法。

我果時去問中醫有關產前清胎毒的方法,佢話千萬不要亂食白蓮鬚之類極寒之物,會好容易令到生產更痛更慢,佢話我的體質不宜食寒野,想順產反而要飲補腎的湯飲,令到生產時更有氣力,佢開左幾劑比我,我第一胎真係算生得快同順(我入院陣痛4個鐘左右就生左,算好快好順利)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊