跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔講得唔正(有時得我聽得明)同唔聽指令(唔肯定係收唔到?唔明?定唔理?).我將會先出去做評估,同時打電話返健康院約時間(時間在出report後).萬一touch wood有問題就帶report返健康院見姑娘,等政府安排評估及training.如好耐先有training,就會去私家train住先.

大宅

我個仔同carben 個一樣. 唔係次次跟指令, 又9成時間講bb話 (e.g. 媽咪! 跟住一大輪聽唔明的音)

22個月時去過speech therapist 度上過堂. therapist 覺得佢係唔習慣同人雙向溝通. 叫我地多d同佢面對面玩, 同佢講野要佢望住你個樣. 俾野佢都要佢望住你先俾佢.

呢排好左好多了. 可能又大個左啦, a-z 都會認到添, 仲會自己主動指一d物件話我地知叫咩名 (e.g. 燈燈, 貓貓, 車車, 鼻鼻, 牙牙, etc). 有時會講下開門, 點虫虫, 跟埋動作的.

去健康院2歲checkup, nurse 話佢唔算慢, 只係唔算快, 2歲半都要再去follow up.

多d同佢玩下啦, face to face, 會有進步的.

大宅

原帖由 happyvv 於 09-1-13 12:00 發表
你個speech therapist貴嗎?可否比info我?

thanks

oh.. 我個therapist 係中環的, 要返去 search 返個contact. assessment $750, 之後一星期一個session 30 mins, $550 左右. 唔知算唔算貴.
其實我覺得都有用, 學下點同佢玩. 之後都要好靠自己同佢玩.

複式洋房

喺協康會做咗test,好好彩,個結果係話阿仔唔算有問題,唔須要training住.言語治療師建議:
1.多做口部運動,如玩吓脷仔,嘴仔.
2.同bb講嘢時口型要誇張d,等佢睇清楚d點發音.
3.要bb少d講代詞,如"呢d","嗰個".要佢講番物件名稱.
4.暫用單一語言-母語教bb.
5.同bb講多d嘢.
大家可以試試.

男爵府

協康會喺邊度?幾錢做test?

thanks

原帖由 carben 於 09-3-1 01:24 發表
喺協康會做咗test,好好彩,個結果係話阿仔唔算有問題,唔須要training住.言語治療師建議:
1.多做口部運動,如玩吓脷仔,嘴仔.
2.同bb講嘢時口型要誇張d,等佢睇清楚d點發音.
3.要bb少d講代詞,如"呢d","嗰個".要佢講番物件 ...

大宅

今日仔仔又有進步啦, 1-10 都認到同會講出來. 動物卡, 水果卡果d 認物都好左好多, 會講到d 物件名. 好多時都仲係bb 話, 基本上未識表達自己的需要. 但其實如果我地問佢要唔要食, 佢又識講要... 只係自己唔會主動講, 一急就發忟憎先...

希望多d同佢玩, 會再進步多d啦. 同埋佢而家插左班n1下學期, 多左同老師同學玩, 可能都會好d的.

別墅

我都想同大家update下. 囡囡過完年後真係進步左,依家會講好多字1-10啦, A-Z, 可表達自己的意思, e.g. 去,唔去,要,唔要,食,唔食, 黃色,紅色,藍色, 飯,菜,麵,粉,要坐火車,唔座的士, 亦可分別...而她不再依依哦哦表達自己了.
原來小朋友真係會有不同階段成長,只是各人有不同時間表,大家繼續努力呀

複式洋房

sorry,啱啱先睇到你個post,所以而家至覆.

www.heephong.org
上網download form,填妥後交回青蔥計劃.佢地收到form就會打比你,幫你queue.
評估就$600 50分鐘.超時就每分鐘$12.
form上有寫地點(我安排喺太子做).如你想快做評估,我建議地點就由協康安排,同埋話暫只做評估,唔做training住,咁邊度有位佢地就會幫你"攝".
如你係做評估+training,佢地會盡量安排同一治療師follow.因兩樣要配合,要度期,評估可能會無安排得咁快.
唔明打去問,d staff好nice架.

原帖由 happyvv 於 09-3-1 01:49 發表
協康會喺邊度?幾錢做test?

thanks

大宅

畀面勳章

可以去呢到睇吓:香港基督教服務處-心橋兒童發展計畫, 佢哋有語言治療師架!!

首頁

尾頁

跳至