婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

男爵府

chusze 發表於 17-3-13 23:44
真係覺得佢好煩,生完日日發信息黎問同一個問題。
坐月頭一星期佢黎左4-5日,黎到又嘈住哂,講野又大聲,根 ...

複式洋房

坐月頭一星期佢黎左4-5日,黎到又嘈住哂,講野又大聲,根 ...
就算我奶奶識湊b識幫我坐月我都唔想對住佢,坐月對住奶奶真係好易抑鬱,叫你c6下個月俾家用果陣俾多5千佢得唔得呀?

別墅

睇完簡直覺得搵到同路人....
我個個直頭無當得係人,由得我坐月餓到晏就5點先有野食.... 成日叫走我老公... 叫個3、40蚊既外賣自己食問我係咪唔使錢(emoji)

所以你唔好比佢影響到你情緒~傷身架!

別墅

明呀樓主丨,我6299一X樣,好Q黑人憎

男爵府

Naima 發表於 17-3-14 09:47
我個個直頭無當得係人,由得我坐月餓到晏就5點先有野食.... 成日叫走我老公. ...
我又係!! 坐月既時候, 佢屋企特別多事故, 成日叫走我老公!!! 講左開刀生未食得薑醋/米酒, 佢就隔幾日就叫我老公去佢度, 每次攞一支返黎, (總共7支米酒、3埕醋) 我又唔食得, 攞咁多返黎做乜, 就算係攞, 一次過攞哂得唔得呀, 分明就係用攞醋做借口, 駛走我老公啫, 係唔係咁唔抵得我老公攞大假陪我坐月呀!!!

男爵府

BB百日之前係最憎6299既時候, 過左就好架啦~ (習慣左)

別墅

Celine076 發表於 17-3-14 08:36
就算我奶奶識湊b識幫我坐月我都唔想對住佢,坐月對住奶奶真係好易抑鬱,叫你c6下個月俾家用果陣俾多5千佢得 ...

就算唔係坐月對住佢,都會易抑鬱
一星期見一次都頂唔順

別墅

Naima 發表於 17-3-14 09:47
我個個直頭無當得係人,由得我坐月餓到晏就5點先有野食.... 成日叫走我老公. ...

而家情緒好好多,同c6講左佢地一個星期只可黎一次。而家有啲後悔點解唔講一個月一次呢
好彩坐月無靠佢,平時一日煮一餐飯都懶,靠佢真係死得。

別墅

Crazygalah 發表於 17-3-14 10:25
明呀樓主丨,我6299一X樣,好Q黑人憎

我62好過99好多,因為佢唔多出聲

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主你估佢黎睇你咩..佢睇佢個仔個BB咋..

BTW, 佢以前點對你都好啦..係對你個人姐..
在佢角度, 佢只係照顧關心佢個孫 = 佢個仔都有份..
如果BB識得聽電話招呼佢, 絕不會煩到你啦..
--> 所有99都係咁唸架 / 其實可能到自己做99都一樣。

所以你同C6講, 自己要休息, 等C6可以招呼佢地時先黎啦..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

公爵府

點睇你99都唔係咁差啦,錯就係錯在係99。
三餸一湯全部罐頭,餐餐係咁,你就出街食啦或叫外買。煎蛋你自己唔識煎咩,點解要叫人做,更加唔使入房喊啦。
5K唔係同你阿媽買時間呀,係諗住你媽幫你坐月,比錢佢買野比你食,比錢最實際,買咗野你又會嫌三嫌四啦,你唔高興咪唔好要囉。
関心你又嫌煩,唔関心又話不聞不問。總之99做乜都錯啦。

別墅

Miulo 發表於 17-3-14 12:49
三餸一湯全部罐頭,餐餐係咁,你就出街食啦或叫外買。煎蛋你自己 ...

最好就不聞不問啦,有果時已經咁,點解生完又要咁關心呢
係對我好既話一開始就對我好,唔係好似之前咁成日食罐頭,自己輸錢返黎仲要黑我面啦。更加唔駛到而家生完先話比5千我買野食囉
仲有,大家都係女人,有返咁上下知識都係有咩對身體好有咩對身體唔好。
呢個99好唔好,我自己分析到,你唔係當時人都幾難明。
不過多謝哂你意見先

別墅

Miulo 發表於 17-3-14 12:49
三餸一湯全部罐頭,餐餐係咁,你就出街食啦或叫外買。煎蛋你自己 ...

我覺得煎旦個個都可以煎, 唔一定要99煎...問題係99煮完你再煎係超冇禮貌同家教...

99吾肯煎, 我覺得樓主唔去煎係岩架波...冇謂比位人地入呀...

而你話樓主覺得99做乜都錯...咁我覺得媽咪自己照顧女兒係天公地道...99塞錢既話我會覺得佢吾識尊重人...如果比我媽咪一定爆我99: ''我照顧我自己個女你都要比錢, 咁當我係咩...''

我支持樓主比返個吾起眼的($5000)比佢奶奶...費時第時比機會佢同人講...我比錢親家照顧佢2母女...

別墅

同你一模一樣 陀甘耐都冇關心我 俾足10個月機會佢 點知生左果日又係塞5000俾媽 話代佢照顧我 係人前扮晒關心 我媽又係吾想要俾番佢又格硬塞過黎 諗住俾左呢5000等自己可以心安理得
出院即刻又要黎探 己經累到隻狗 又死要黎 之後隔幾日又要黎 最興係佢自己想幾點黎就黎 吾會問下人得吾得閒 好似坐緊月就要24小時standby 等佢上黎 每次收到佢msg真係嬲到想dum爆部電話!!

大宅

算啦,放入小朋友教育基金,話婆婆話唔洗轉送左俾bb.

別墅

fiobfirl 發表於 17-3-14 17:37
同你一模一樣 陀甘耐都冇關心我 俾足10個月機會佢 點知生左果日又係塞5000俾媽 話代佢照顧我 係人前扮晒關 ...

唔知真係以為5千蚊好多做到好多野,買隻雞都無左2,3百啦,仲要一日煮3餐比我地坐月
平時見到錢都會好開心,但見到呢5千蚊,我真係好唔鋸,條氣好唔順
最慘係坐月頭果幾日,唔黎好過黎。個人已經攰架啦,傷口又忍忍作痛,子宮收縮又痛,差唔多行都行唔郁,但都仲要招呼佢果下先攞命。

別墅

小Kim 發表於 17-3-14 16:56

自己呀媽始終係最好。
由佢知道我有左時候,我媽成日都會煮啲餸煲啲湯車過黎比我。坐月都係我媽叫我返去坐,因為佢知道呢個99懶所以佢一早買定哂啲補品返屋企。therefore, 我地根本唔*希行*呢5千蚊。

唔似呢個99,除左罐頭之外,仲成日食埋啲隔夜餸,一碟餸放左係雪櫃成個星期都仲可以拎返出黎食。我有時會唸,唔係窮成咁呀嘛。

翡翠宮

咁佢发嘅信息你可以靜音架嘛,一日睇一次統一回一次咪得咯,既然分開住,就打消佢搬過嚟嘅念頭就系喇

美菲絲    發表於 17-3-16 13:00

伯爵府

完全明白,真心討厭呢種假惺惺既99,大家都係女人都懷孕都生產過,唔好話第一胎或第三胎,懷孕中終需要關心和適當照顧吧!

大家對大肚婆都係11個月忍讓啫,又唔係11年或一世,駛唔駛咁計較呀!

讓下大肚婆會死咩?更何況係自己親生孫兒呢?做人唔好太絕,否則老來日子無人會可憐咁無良心道德既長者。

首頁

尾頁

跳至