夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋晚妹妹四點扭奶食,食完唔肯瞓番,陪到五點幾先瞓,咁啱今日哥哥覆診要早起,覆完返到屋企都十二點,妹妹又扭眼瞓,瞓咗又即刻整妹妹飯仔同整自己午餐,差唔多食完妹妹就起身,又到妹妹食飯仔,嗰陣都兩點幾了,食完洗埋嘢又到要去接哥哥放學,返到屋企都五點半了,跟住同哥哥做功課,做完又到妹妹扭奶奶食,食完斗一陣就同佢哋沖谅,八點就食飯,妹妹未瞓我就由佢玩,但都要睇住佢,跟本無時間瞓陣,我餵飯仔都餵到鐘哂眼瞓,但係老公九點幾返嚟食完飯就瞓,瞓到十-點就沖谅,我仲要等妹妹瞓咗先可以去沖,頭先沖涼前同老公伸吓,話你頭先可以瞓陣,宜家又可以瞓攪啦,我想瞓陣都冇,佢好悔氣咁話我成日係屋企都咁講嘢,即刻覺得好委屈忍唔住哭

大宅

我老公之前都係咁講我係家好得閒,之後我都會反駁反轉頭,講自己在家做過d咩事,不過佢地通常唔信,同佢地講都嘥氣。

我一個照顧二個小朋友,以前妹妹出世飲人奶至一歲,日日如時二個鐘餵人奶,冇咩訓過,不過女訓我就跟住訓,到現在女已二歲不用飲奶了。宜哥哥返學坐校車,仔一返學,我開始做家務,冇停過手,我住村屋以前同現在仲要咩住女去坐巴士買一星期送,其實做媽媽真係好辛苦。

我沖涼時間同你差不多,沖完涼仲係好多野要做,日日如事好辛苦,之後我醒目左老公食完飯,休息一陣自己去沖涼先,襯老公未訓,搞掂自己野先,唔洗日日自己做到咁夜都冇休息,近排自己買左部洗碗機,唔洗自己洗,自己好開心,當獎勵自己,用洗碗時我就陪小朋友玩。

有一日老公放假,一家出左去行街,撞到老公同事傾左一陣,先知老公成日係同事面前讚我,係家付出咁多,唔怕辛苦,心入面其實好開心,原來佢係一早明白,所以你都唔好唔開心,不要太在意你老公說話,佢應該心中有數,做好平時在家工作,開心過每一日,有咩唔開心直接同老公傾我覺得咁樣會開心d,大家一齊加油。

子爵府

你試下放自己一日假,交俾老公湊得唔得?我之前試過俾佢湊左一日,佢都覺得好辛苦要俾男人親身體驗下,講佢地多數聽完就算。我以前都知做ftm 辛苦,但自己做左媽媽之後先知原來係超辛苦超級攰,你仲有兩個小朋友,可想而知你幾攰,加油呀

男爵府

開心吸收勳章

我由我太太第一日做 FTM 開始, 我就知佢係屋企好多野做. 我埋第二份放工幾夜都會幫下手.

禁止訪問

回覆:mandy0927 的帖子

複式洋房

travisbaby 發表於 17-3-15 05:50
我老公之前都係咁講我係家好得閒,之後我都會反駁反轉頭,講自己在家做過d咩事,不過佢地通常唔信,同佢地 ...

你都好吖,老公原來都明白,有時同佢講吓做咗啲家務好累,佢就話好辛苦咩,我話咁你唔做,佢就話你係屋企嘛,激死

複式洋房

Natalie625 發表於 17-3-15 09:44
你試下放自己一日假,交俾老公湊得唔得?我之前試過俾佢湊左一日,佢都覺得好辛苦要俾男人親身體驗 ...

佢係唔會換片,餵飯,所以好難比佢湊一日

複式洋房

hunterml 發表於 17-3-15 09:58
我由我太太第一日做 FTM 開始, 我就知佢係屋企好多野做. 我埋第二份放工幾夜都會幫下手. ...

你明白真好,其實我唔係話要佢幫手,只不過唔好咁講嘢啫

複式洋房

Tayorbb 發表於 17-3-15 11:16
因為男人的家務standard不同女人
孩子自生自滅不用湊,地不用清潔、雜物不用拾,碗不用洗、衫亂質; 攪掂! ...

係呀係呀

男爵府

你先生返工9點幾返到屋企都好夜喎...
如果我返工返到咁晏,老婆同我講"你頭先可以瞓陣,宜家又可以瞓攪啦,我想瞓陣都冇"我會覺得佢有心挑機

大宅

開心吸收勳章

我好明白又幾咁忙,老公唔知你辛苦,仲會挑挑剔剔,所以我有掙扎點揀,最後揀做在職媽媽
平淡是福

水晶宮

因為佢覺得你係屋企好得閒冇湊過,可以叫佢係屋企湊小朋友,體驗一下

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好話男人, 好多女人都一樣覺得FTM 好得閒
FTM 係一個要老公 100% 支持既職業
如果老公心理同財政有任何唔支持
都好難做落去

複式洋房

要老公明白好難

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我老公好明白ftm其實好忙
反而係未有小朋友既朋友會覺得ftm唔駛做,好得閒

伯爵府

其實你呻下辛苦, 點解要話你老公 "話你頭先可以瞓陣,宜家又可以瞓攪啦,我想瞓陣都冇,佢好悔氣咁話我成日係屋企都咁講嘢"

我覺得我係你老公聽到都覺UN耳, 你辛苦還辛苦, 但點解要拉埋你老公落水話"你就好啦" 好似唔多好, 下次淨係話自己好辛苦咪得囉, 大家都係為個家付出, 你老公可能係公司都好辛苦冇同你講架嘛,

男爵府

其實...........
2公婆相處...係需要DD 「語言偽術」
「 你頭先可以瞓陣,宜家又可以瞓攪啦,我想瞓陣都冇」

呢句野呢... 嗱唔係唔幫你呀JM,但真係...都幾夭心夭肺
我諗你直接講「哎呀好攰呀」都好過上面呢句
你想呻我明白,係可以呻~ 但就唔好咁樣間接俾說話佢聽
有JM都講,你試下調轉,返左一日工俾人一句劈埋黎
大家都唔好受,係咪?

你想呻既,可以輕鬆D
「哎呀今日妹妹XXX,哥哥又XXX,攰死人地個老婆喇」
我諗... 咁樣聽落,你老公都會明白D而又肯去氹下你開心
男人其實都係一個小朋友,係好需要一D好好既說話技巧同佢地講野架

加油JM!!

複式洋房

szesze_lam 發表於 17-3-15 17:06
其實你呻下辛苦, 點解要話你老公 "話你頭先可以瞓陣,宜家又可以瞓攪啦,我想瞓陣都冇,佢好悔氣咁話我成日 ...

明白,其實都知老公返工辛苦,下次講嘢會好聽啲:mother:

大宅

hunterml 發表於 17-3-15 09:58
我由我太太第一日做 FTM 開始, 我就知佢係屋企好多野做. 我埋第二份放工幾夜都會幫下手. ...

好老公~

伯爵府

因為係你覺得自己好忙既白天時光中你老公其實係出面面對好多人同事,受老闆氣受客氣趕 project 俾老闆摔實有幾樣中,終於返到屋企已經 9 點,食完飯諗起聽日仲要挨就想瞓,但你眼中望到既就係老公放工食完就瞓

大家互相包容體諒好重要,你份工係睇仔打理家庭,佢係養哂自己加你三個,你估邊個壓力大邊個辛苦?無謂仲俾說話佢聽啦真係聽到都躁架
優悠在澳洲

首頁

尾頁

跳至