自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

梗唔好帶啦! 一來唔專心, 二來唔尊重, 或可考慮完事後(佑計食完午飯), 早喲返屋企溫, 星期六先溫一下先

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

咁嘅環境根本溫唔入腦

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

馬霸 發表於 17-3-16 09:28
一定要帶書去溫,先人見到實保佑,隨時考第一

珍珠宮

惜惜 發表於 17-3-16 09:12
如題,不知會否比人鬧死
小學生涯幾咁充實架啦,多功課默書測驗,瞓都唔多夠,星期日家人出殯都 ...

真係幾過份

我會覺得好唔尊重先人

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一次半次,我會由佢,帶去溫太怪,佢都專心唔到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

You will definitely be scolded and remembered for years.
.
If you are near North Point Big Hotel, can u show up for half an hour and then ask someone/hubby/maid to take your kid to a "char chan tang" nearby to study. Then come back before the ceremony. Can't study when it is so noisy anyway. I think a Mac Don Don is near Healthy village, pizza hut is around the corner on a side road.

侯爵府

如題,不知會否比人鬧死
小學生涯幾咁充實架啦,多功課默書測驗,瞓都唔多夠,星期日家人出殯都 ...
我有試過, 62走時, 阿女小六中期考, 我無諗過要去靈堂溫, 第一環境又嘈又多人, 絕對唔適合溫書, 其次, 去到呢D 地方要尊重, 如果真係因為無時間而唔合格, 我都接受..... 呢D 情況真係好特殊....

珊瑚宮

畀面勳章

言多必失 發表於 17-3-16 09:23
都唔爭在果幾個鍾啦,
同埋,
話曬係親人離世,

完全同意

大宅

呢D場合,親友不會贊你個仔勤力,分分鐘話佢讀死書,小朋友聽到,傷害佢弱小心靈。仲會話你唔尊重死者,建議都係溫少日喇。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔好啦掛...

公爵府

如題,不知會否比人鬧死

溫少幾個鐘就會留班…………
係靈堂溫書好似唔係咁適合喎!同埋係咁嘅環境溫書溫得入腦嗎?不如專心送親人最後一程,然後嗱嗱聲返屋企再溫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係個啲環境溫書,都溫唔到啦

大宅

如果去到有機會留班..星期日溫多幾個鐘都唔會有大幫助. 呢幾日溫習多點仲好..

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

場合, 環境都唔多適合温書

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如題,不知會否比人鬧死

帶定,再睇情況再決定溫唔溫,

無機會溫就順其自然,其實小學小小挫折唔合格,比小朋友知道平時努力總比臨渴掘井好,(不喜勿插)

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 17-3-16 09:36
唔怪得依家啲年青人唔識做人、不懂人情世故,原來.......

無言,一係唔去,去就要尊重返個場合吧

大宅

應驗左尼句 死人lum樓都要溫書.

溫書唔溫唔得 小朋友就留係屋溫書

一定要去送親人 就專心送親人 唔好講咩溫書

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

如題,不知會否比人鬧死

依家開始溫。果日都係幾個鐘。唔使帶埋去啦!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

珍珠宮

如題,不知會否比人鬧死
我地親友唔介意, 次次都成棚細路, 我地會搵埋一角(多數係接待處後搵屏風間埋)俾佢地, 成個課室咁, 大睇細, 唔嘈吵, 大人忙自己事亦唔會去陪讀 。咁我屋企長輩好多係教育界, 我諗啲先人都樂見, 唔會介意咯。

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

其實小測, 默書都算係溫習既一部份, 唔通樓主認為連平時" 根本冇時間温,下學期唔追有機會留班" , 反而帶去殯儀館人又多又嘈雜既地方可以溫到書, 而且仲有可能唔駛留班 ? 不如尊重返個埸合, 做好所有儀式, 跟手返屋企坐定定溫仲好啦.

(個人意見, 不喜勿插)

首頁
12345...7

尾頁

跳至