興趣嗜好

跳至

首頁
34567...41

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 12:02

蒸蝦。蒸三文魚。我試過。佢地唔食架。SAI晒。

幣在我大仔小食都唔食(奇貓一名), 只愛正餐(乾糧 & 罐罐),所以佢咁耐都唔肥,得個8磅半,不過佢無事無幹已心滿意足!

伯爵府

2018復活節勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 12:02

蒸蝦。蒸三文魚。我試過。佢地唔食架。SAI晒。

大仔係Orijen紅肉加六魚溝, 細仔紅肉、六魚同Oven雞肉三溝

瑪瑙宮

c9c99 發表於 17-3-19 12:27
大仔係Orijen紅肉加六魚溝, 細仔紅肉、六魚同Oven雞肉三溝

orijen 紅肉OK架。但前排斷貨。亦貴左。
而家又暫時轉番oven-baked 先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

c9c99 發表於 17-3-19 12:21
幣在我大仔小食都唔食(奇貓一名), 只愛正餐(乾糧 & 罐罐),所以佢咁耐都唔肥,得個8磅半,不過佢無事無幹 ...

唔肥唔緊要。健康就可。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

2018復活節勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 12:51
唔肥唔緊要。健康就可。

大仔初初接返黎啲腸胃好差,成日肚疴,間唔中有血,初初已為有蟲蟲,社蟲後過幾又爛便,米去睇医生,驗過話無蟲,應該係腸胃敏感,消炎葯同擴生素都食過,試過身體好啲米比佢食吓啲supplement, 例如紅梅粉(對尿道好), 食一次一小匙羹又疴返幾日,真係怕怕,依家乜都唔敢比佢食,只比正餐,咁就穩定啲,又可能大個左低抗力好啲啦!

瑪瑙宮

c9c99 發表於 17-3-19 13:14
大仔初初接返黎啲腸胃好差,成日肚疴,間唔中有血,初初已為有蟲蟲,社蟲後過幾又爛便,米去睇医生,驗過 ...

有些人話食生肉糧好。但我始終唔係好想比佢地食。食乾糧會方便好多。

瑪瑙宮

c9c99 發表於 17-3-19 13:14
大仔初初接返黎啲腸胃好差,成日肚疴,間唔中有血,初初已為有蟲蟲,社蟲後過幾又爛便,米去睇医生,驗過 ...

腸胃敏感好麻煩。要好小心處理。

伯爵府

2018復活節勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 14:54
腸胃敏感好麻煩。要好小心處理。

係呀,我都聽過生肉糧,口碑都唔錯,但係都幾貴

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

謝謝分享

伯爵府

引用:Quote:moonlight9198+發表於+17-3-19+14:54

原帖由 c9c99 於 17-03-19 發表
係呀,我都聽過生肉糧,口碑都唔錯,但係都幾貴
我家三色貓腎弱,有人介紹食生肉,因為生肉蛋白質比乾糧罐罐等較優質,話生肉似肉乾,開水食,絕對吾係血淋淋。但諗起D肉係生嘅,D貓又十幾歲,吾多敢比D老人家試呵。

三隻家貓只愛吃魚肉同雞肉味罐罐,三色貓只可食腎病處方糧,最多間下Almost light食。佢地吾食鴨、牛、蝦嘅糧,好stubborn。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 12:50
orijen 紅肉OK架。但前排斷貨。亦貴左。
而家又暫時轉番oven-baked 先。

係啊仔三個月接反泥時食purina 但長期痾爛
食好耐抗生素 益生菌無改善 跟住改食Orijen 無疴 到十個月体重升到4.7kg停咗
因為突然唔鐘意食依隻糧 初時都肯食罐罐
無耐又唔食 体重降到3.7kg 但超瞓得玩得
轉oven 体重無再上落 睇獸醫 体檢又話佢健康
最主要佢唔貪食 好難肥反

瑪瑙宮

bee918 發表於 17-3-19 16:12
我家三色貓腎弱,有人介紹食生肉,因為生肉蛋白質比乾糧罐罐等較優質,話生肉似肉乾,開水食,絕對吾係血淋 ...

佢地可能隻隻食糧都唔一定同口味同岩食。生肉糧話好。但真係好貴。屋企貓多。負擔幾重。

瑪瑙宮

TwinWong 發表於 17-3-19 17:52

係啊仔三個月接反泥時食purina 但長期痾爛

兩母子。趁我落左街。即上我張床瞓。

esmehouse    發表於 17-3-19 20:18

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 18:19

爽 我個只 親姐姐瞓咗 捐入去瞓

ttjl7    發表於 17-3-20 10:25
esmehouse    發表於 17-3-19 20:18

瑪瑙宮

TwinWong 發表於 17-3-19 18:40

我地兩間房。三張床。都輪流比佢地霸住。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 18:46
我地兩間房。三張床。都輪流比佢地霸住。

佢地強項係霸主

瑪瑙宮

TwinWong 發表於 17-3-19 18:48
佢地強項係霸主

好彩佢地會就大家。唔打交。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 19:21
好彩佢地會就大家。唔打交。

伯爵府

2018復活節勳章

moonlight9198 發表於 17-3-19 18:19

佢地等你走開好耐啦!太后同太子講:唔駛等呀爸喇,佢慢呑呑,我哋一齊上,霸左先,擴大版圖!

伯爵府

2018復活節勳章

TwinWong 發表於 17-3-19 18:40

乳酪一定好痴姐姐

首頁
34567...41

尾頁

跳至