烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說, 4~5年前, 柏翠麵包機在這板受一眾JM之熱愛, 開post開到 Part 6...

三年前, 我都受影響, 買左一部PE8990 SUG, 連運費差不多hk$800....唔算平, 只是平過日本名牌如P仔一半多些...跟住, 這個牌子的麵包機就漸被人遺忘, 冇人再提起...

不過, 三年後, 部機仍操作正常, 只是包桶已換了3次, 我的選擇, 沒有錯...

頭果年半, 我差不多隔日整包, 之後果年半, 就一星期整一次, 都應該算做用得較多...

我部8990, 當年屬同牌子的頂級機, 除了是大機可做大包外, 有19種功能, 自動放乾果及自定程序, 這個是一般麵包機沒有的...

或者, 你會認為, 三年換三次包桶, 部機都幾渣...不過, 背後的原因是...第一個原裝包桶, 因為當年唔知, 放合桃那些硬乾果做包, 幾次之後, 個包桶就花左, 結果, 花開就會在同一位置甩塗層, 你唔換就食到應...

第二個包桶貪平買非原廠貨, 以為是差不多...點知, 原來差好遠...個包焗完後例唔出黎, 焗的時間又不同, 因包桶厚度不同, 發烤都差d, 焗出黎的效果也差...最大問題是, 用了3個月後, 開始甩塗層...結果, 用了8~9個月後, 再要買包桶, 今次買番原廠貨...

原廠包桶用到e家, 超過一年, 再無甩塗層, 也因為, 比之前用得少左....

大宅

講番正題, 話說有個阿婆, 知我做開麵包...咁岩, 佢個女公司有同事有部麵包機唔要免費送比人....個阿婆是住公屋做家服助理的低收入戶, 當然樂意接收...咁就叫我教佢做包...

咁大隻蛤也母隨街跳, 實係有伏...接收左部機, 是伊瑪牌, 一個極少出麵包機的牌子, 部機除好細外, 乜功能都冇, 連預約做包的時間制都冇, 只有, 做包、搞粉、焗...幾個選擇, 功能少到可憐...本來, 我心諗, 以我有三年做包的經驗, 這部初級到更初級的機, 應難唔到我....照平常方法去落料...搞定一開機...即中招...部機竟然...唔郁....

研究一輪, 部機原來太耐冇用, 摩打click死左, 出動到重型工具士巴拿都扭唔郁...正式可以...certified...

大宅

個阿婆, 一心諗住有自制新鮮麵包食...唔順氣, 結果豪一豪, 叫我同佢淘一部新機...

是日剛好38婦女節, 其實, 我以前爬文, 一早心中有數, 邊部機平靚正....當然是, 我用開的一個牌子, 柏翠PE6280....當晚回家, 即落order...

大宅

強國麵包機, 出名的有: 柏翠、東菱、ACA, Supor、美的...

柏翠及東菱是同廠, 專做麵包機...平價麵包機, 平到200人仔樓下, 選擇唔多...

PE6280是其中一部...這部不是新款機, 但包機不同手機, 不是越新款就越好, 出了兩年仍沒轉款, 理論上技術更成孰...更重要的是, 佢既功能, 竟然同我三年前部頂級機, 完全一樣...一樣是19種功能, 有自定程序兼有自動放乾果功能, 這些平價機中極少有的...

大宅

PE6280, 最平賣195人仔, 重4.89kg, 連運費hk$265, 是P仔頂級機的1/10價錢, 也是一般日本機的1/8~1/5價錢....部機咁平又咁多功能, 買黎當玩具玩都抵到爛....

幾日後集運自取收貨, 一星期後再上阿婆屋企教佢整....

平價機做包, 都係果招....預先扣起酵母及牛油唔落住, 先用和麵程序攪好粉團, 個阿婆唔熟手, 手重落多左水, 重好...順便教埋佢點用目測水量, 加粉去修正...

搞好粉團後, 再落酵母+牛油..試用菜單1去做包, 正式去馬....

開左機幾分鐘後, 先發覺, 漏左一樣重要野....唔記得較番...烤色做淺色...

大宅

3小時後, 夠鐘出包, 結果....出乎意外地...好靚的光頭仔包, 冷卻後個頂完全冇收縮, 切開中間紋理好靚, 接近100分....

水晶宮

pangdeng 發表於 17-3-19 00:54
3小時後, 夠鐘出包, 結果....出乎意外地...好靚的光頭仔包, 冷卻後個頂完全冇收縮, 切開中間紋理好靚, 接近 ...
阿婆有你呢個有心人手把手咁教, 日日可以食新鮮包認真頂呱呱

大宅

tammy2008 發表於 17-3-19 04:05
阿婆有你呢個有心人手把手咁教, 日日可以食新鮮包認真頂呱呱
...

用麵包機做包真係唔難...個68歲的婆婆, 在無我指導下, 竟然唔係唔識用部包機, 而係唔識點睇個電子磅, 因為我個磅是0.1g 精準度, 佢隻睇唔好睇唔清個小數位, 見到200唔知是20.0g...

所以, 第二個包份量已唔準, 做出黎冇咁靚仔, 第三個包重失敗, 佢完全放棄睇個磅, 斷估咁落粉及水...
但用目測方法, 去加粉補救...結果, 做出黎個包較細唔靚仔, 開始有大lone...不過, 口感及味道冇問題....

男爵府

我買了這個面包機年幾時間了,最初還可以。近來一直都做得唔好。請問你是不是用跟機食譜?可以給我食譜嗎。我嫌它只有一條發熱線,頂部永遠焗不到

大宅

sinfat 發表於 17-3-19 22:34
我買了這個面包機年幾時間了,最初還可以。近來一直都做得唔好。請問你是不是用跟機食譜?可以給我食譜嗎。 ...

你係甚麼問題? 發唔起定偏濕? 你做幾大的包?

6280屬細機, 整300g 粉的包已是極限, 最好是用黎整 200~250g 的包, P仔都是細機, 佢食譜都是整250g的包...

如有留意, 我的方法是用菜單1前, 先用菜單60攪粉20分鐘, 才用番菜單1去做包....

大宅

順帶講一講, 我部舊機 8990 同 6280, 功能上一樣, 點解賣貴一倍以上, 是否只是可整大細包的分別?

從設計上睇, 8990 雙管發熱, 6280單管發熱, 整細包當然冇問題, 但如整到接近或超出極限, 單管焗得唔平均, 就實屬正常...

兩機最大分別, 是個摩打, 8990攪粉時, 快及強而有力, 6280就較慢及力度較弱, 所以, 6280的和麵程序, 預設是20分鐘, 8990是15分鐘....

khman    發表於 17-3-21 08:50

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

樓主你真係好咁有心機教個婆婆
請問呢部開機嘈嗎夜晚整驚好嘈,睇隔離鋪有JM介紹東菱都好似不錯價錢差不多而且不太嘈,唔知邊部好啲呢?

大宅

stella816 發表於 17-3-20 11:29
樓主你真係好咁有心機教個婆婆
請問呢部開機嘈嗎夜晚整驚好嘈,睇隔離鋪有JM介紹東菱都好似不錯價錢 ...

我教個阿婆, 係想比佢知, 平機...唔代表做出黎的包一定唔好甚至唔得, 只要識得當中竅門, 知這要點去就住黎用, 一樣可以整到好包....第一個示範, 正好話比佢知, 整得唔好, 不是機的問題, 是人的問題...

東菱同柏翠, 是同一間廠, 東菱冇自動撒乾果...

比起我部大機8890, 6280唔算噪, 但都好睇你放乜位置....

男爵府

pangdeng 發表於 17-3-20 10:11
你係甚麼問題? 發唔起定偏濕? 你做幾大的包?

6280屬細機, 整300g 粉的包已是極限, 最好是用黎整 200~250g ...

我懷疑之前落得太多水,成70個%。但係我有Delonghi 的面包焗爐,用呢個面包機整就可以食到咁多水。

佢跟機食譜糖份同油份都好高,我兩樣都減,所以可能發得冇咁理想。

我而家用緊你先搞20分鐘的方法整緊250g粉,希望今次好啲。

大宅

sinfat 發表於 17-3-20 20:04
我懷疑之前落得太多水,成70個%。但係我有Delonghi 的面包焗爐,用呢個面包機整就可以食到咁多水。

佢跟 ...

用焗爐去焗, 粉團水量可以高一些, 理油其實好簡單, 粉團在包桶內, 只有一面可以蒸發水份, 但放在焗盤, 有多幾面可蒸發水份...

70%是否太多水, 要睇你用邊隻粉, 可用目測方法去判斷, 即睇包桶底是否有粉漿, 以及攪果時黐桶邊程度...

我一向, 都唔跟食譜, 糖、鹽及油都唔會落太多....

如果用預先和面一次的方法, 記住要扣起油及酵母, 到用菜單1時才補落...因為, 油可能會令麵粉難起膜...

男爵府

pangdeng 發表於 17-3-20 20:50
用焗爐去焗, 粉團水量可以高一些, 理油其實好簡單, 粉團在包桶內, 只有一面可以蒸發水份, 但放在焗盤, 有 ...

這是用250g粉整的。整極都整唔到你咁高大。我用2號程式。

大宅

sinfat 發表於 17-3-20 23:14
這是用250g粉整的。整極都整唔到你咁高大。我用2號程式。

我用的食譜:

高筋粉 : 200g
蛋: 一隻(約60ml)
牛油: 15 g
水: 70ml
糖: 15 g
鹽: 2g
即發酵母: 2.5 g

程序:

1. 先落蛋, 跟住加鹽、糖, 再落水, 最後落麵粉
2. 包桶放麵包機內, 菜單-> 7 , 開機搞粉團, 目測水份是否正確
3. 搞好粉團後, 落牛油, 放酵母在一旁
4. 烤色->淺, 菜單-> 1, 開機做包
5. 放乾果入果料格

菜單2, 做的時間短一些, 發酵時間短d, 可能就會冇咁高....

如果你之前是發得靚, 現在唔靚, 可能是麵粉或酵母出問題, 我最近用了包過期酵母, 發出黎差少少, 一換包新酵母, 即正常番...

如上面兩者都換過, 一樣唔得, 可能真是部機的溫度sensor老化了, 變左發酵的溫度過低/高, 要用目測做一次包, 睇下是發唔起, 定發起後一焗就跌番落去...補救方法只得一個, 是用自定程序....不過, 自定程序冇記憶功能, 即每做一次包就要set一次, 都幾煩下....這個功能我玩過一次, 做出黎的包是失敗, 以後都唔再用了....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

回覆樓主:

請教樓主,平平地買架麵包機除了這個,仲有什麼牌子型號可選?

大宅

今日收到個婆婆電話, 佢話終於識用個磅, 整出黎的麵包, 超好食...佢話之前未食過咁好食的麵包, 連在街買, 三十幾蚊個的麵包, 都冇咁好食, 仲話, 請樓下看更阿姐食, 都話佢整得好好食....今次阿婆威晒羅晒彩....

其實, 好多時自己整野食, 除享受固中樂趣, 也在享受做出來的成果, 那種喜悅, 不是你比錢就買到...就好似, 我婆用二百幾蚊買部最平的機, 整出黎唔差過人地二千幾蚊的機好多, 果種滿足感, 難以用筆墨去形容...

khman    發表於 17-3-30 19:56

首頁

尾頁

跳至