自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Rita 發表於 18-9-24 09:33
樓主你好,你濕疹點呀?我睇完你個帖,想帶阿仔去驗血。請問駛唔駛醫生寫紙?佢地喺香港驗,還是寄去外地 ...

好番好多啦,冇以前咁嚴重,得番一兩達,但唔會keep住不停爛同出水
有樣野好搞笑,我唔理濕疹,主醫鼻敏感,依家啲濕疹又咁岩冇以前咁嚴重。你小朋友有冇鼻敏感?
唔駛醫生紙,你直接打去約時間,樣本會寄去外國化驗,冇記錯好似要等三個星期。
你小朋友幾大?

男爵府

water_ma 發表於 18-3-19 23:37
請問你呢隻馬油邊度買?
我有一樽朋友去日本
當手信送俾我

萬寧,我見萬寧有隻馬油cream,我試左幾好用呀,你都試下,$3x,抵過舒特膚,又冇純馬油咁麻煩

水晶宮

2024年龍年勳章

壞蛋獎門人 發表於 18-10-23 13:13
好番好多啦,冇以前咁嚴重,得番一兩達,但唔會keep住不停爛同出水
有樣野好搞笑,我唔理濕疹,主醫鼻敏感 ...

我都同阿仔在10月頭做了驗血,塵蟎係超級嚴重過敏級別,其次係貓毛同口水(唔怪之得有次佢去完同學屋企返來腫哂又話抖唔到氣,果次嚇死我)
食物反而冇咩過敏。而家每日同佢房抽濕,三四日換一次床單,勤D抹塵,睇下好唔好D。佢都有鼻敏感㗎

男爵府

Rita 發表於 18-10-23 13:20

我都同阿仔在10月頭做了驗血,塵蟎係超級嚴重過敏級別,其次 ...

你留意下如果佢鼻敏感好嗰期,濕疹會唔會都好在,我依家都試緊唔介口,但主力醫鼻敏感,我發現我唔介口會出風難,唔會即時爛左一點,我睇開既皮膚科都話濕疹哮喘鼻敏感係連埋。

珍珠宮

難相處 發表於 17-7-7 08:59
我仔係卓健做,皮膚醫生轉介,測試有兩種,驗血同篤手「即時測試」,我只驗血,我想睇下結果如何先决定做 ...

有冇得claim 保險?
我日日都痕,自己食敏感藥

已知敏感很多食品

洋房

我呢半年突然濕疹好犀利都打算做test
但見到啲專家話IgG唔可信 建議做IgE喎。。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170713/00176_085.html

但明明濕疹係延遲反應,咁應該驗IgG定IgE好

水晶宮

2024年龍年勳章

####y 發表於 18-11-20 21:15
我呢半年突然濕疹好犀利都打算做test
但見到啲專家話IgG唔可信 建議做IgE喎。。
http://orientaldaily.on.c ...

呢個問題喺我同阿仔去驗血之前, 都研究過, 我去埋睇外國網站, 搵相應資訊. 講的都係一樣, 所以相信IgE, 我做的係全套IgE.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

洋房

回覆 Rita 的帖子

咁你個仔而家好返啲未?係咪一路無戒口?

水晶宮

2024年龍年勳章

fongcarey 發表於 18-11-21 10:37
回覆 Rita 的帖子

咁你個仔而家好返啲未?係咪一路無戒口?

未驗之前都有戒下,而家冇點樣戒。不過,都盡量少食街外野,因為有色素同味精,呢D食咗,阿仔都會身痕
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至