樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

我原本等緊房協乙型, 等到宜家大約8年, 剛打電話去問, 仲要等大約二千個..............決定放棄了, 轉申請公屋, 但想問公屋嘅入息審查係交申請表前6個月, 還是房署審查前6個月???
我可唔可以交表先, 到差不多審查時辭工????

由於係新仔, 麻煩大家解答..

公爵府

我返而唔知點先可以申請房協樓?

洋房

房協樓宜家無得申請喇, 不過就算有得申請等得仲耐過公屋.
公屋不斷起, 房協乙型只得三棟, D人仲要唔走, 有排等

子爵府

雞蛋布甸 發表於 17-3-31 09:26
公屋不斷起, 房協乙型只得三棟, D人仲要唔走, 有 ...

交表時要報半年入息

珍珠宮

雞蛋布甸 發表於 17-3-31 09:26
公屋不斷起, 房協乙型只得三棟, D人仲要唔走, 有 ...
轉番去公屋排得唔得?你宜家再從新排公屋分分鐘又要5年以上

洋房

宜家轉排公屋起碼我知要等五年以上,叫知道有個期,等房協真係唔知仲要等幾耐,上星期打電話去問,仲有大約二千個

子爵府

畀面勳章

2014報紙話房協重建的筲箕灣明華大廈,日後可提供的四千多個單位中,扣除安置原邨居民約二千個單位及長者單位外,有近千個單位擬改作中產公屋,另擬重建的香港仔漁光村料也能提供近千個單位。

但之後無晒消息

中產公屋復建 提供2000單位

洋房

正面D諗:果到可能已經九秒九上左一大堆人, 公佈出黎都無用, 因為都係屋.
負面D諗:有無上人係房協自己先知, 你地呢D人唔嘈就慢慢排喇, 打電話去問實係例牌果句 "主任已經講左宜家好多人排, 答唔到你幾時會有"

珍珠宮

雞蛋布甸 發表於 17-3-27 12:25
我原本等緊房協乙型, 等到宜家大約8年, 剛打電話去問, 仲要等大約二千個..............決定放棄了, 轉申請 ...

呢期嘅人收到信申請房協屋,話唔影響公屋嘅?

男爵府

_candy_ 發表於 17-7-11 13:07
呢期嘅人收到信申請房協屋,話唔影響公屋嘅?

我都收到。話接受左個房協號碼先當放棄公屋輪候

洋房

回覆 yukyee2528 的帖子

你地講果d係咪甲型呀?????
我到宜家呢一刻都係傻傻的等緊, 唔知要等到幾時, 返工人工又唔敢開咁高.
唉....................

男爵府

雞蛋布甸 發表於 17-7-17 09:35
回覆 yukyee2528 的帖子

你地講果d係咪甲型呀?????

係丫。甲型房屋。我掉左份表Lu...專心等公屋

首頁

尾頁

跳至