家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

By : coupon_prince

又一大堆咩十年後結婚生仔要使好多錢咩咩剩, 現在供多D第日就好啦.

一邊恐嚇你, 唔供會點點點慘 [加一大堆舊報紙, 唔供點慘點慘]

另一邊引你, 供咗就一定點點點好, 生活好美滿 [有圖, 一般係恆生指數, 總之係一路升升升]

然後又話有邊個客做咗, 依加發到唔識著襪......

來來去去都係果幾招

點解佢地sell 二多歲, 岩岩出來做易嘅人?

十幾歲, 肯定冇錢, 一定係叫家長出, 一定冇可能

三十歲後, 奸姣野見得多, 冇咁易被扼.

我估係, 二十幾歲岩岩出來做, 奸姣野見得少, 又有雄心壯志, 所以當有人講到似層層話會幫佢發達好易上當.

佢地當然有incentive叫你第一年供多D, 越多越好, 因為你第一年嘅供款係佢地嘅commission (通常長plan commission多過短plan., 所以有bro係其他thread講過要試sales可以問佢地短plan). 你之後加幾多都唔關佢地事 . 供多D唔係問題, 最可怕係到 你想供少D嘅時候就好可能有問題!! 唔係個個plan都畀你改少D.~

伯爵府

不斷坤人落搭!新進職場的你講佢信,沒有傳媒夠膽得罪大客,揭露保險黑暗一面!

水晶宮

別墅

大力大力 發表於 17-3-28 10:42
By : coupon_prince

咁儲蓄險計劃又信唔信得過,即係一次過拎一筆錢出來,5年後連本带利還俾你,有保證的利息。

複式洋房

仲有樣野...佢地好鐘意幫人睇MPF...因為而家d人聰明左同有戒心.一講保險就會彈開9尺,相反地開口拎MPF來開口..相對無咁反感..佢地就會問客人MPF回報如何!有冇打理MPF之類的問題.?跟住開始介紹佢地保險公司的MPF..實際到最終目的還是要狂sell你理財計劃..

侯爵府

jackkit0615 發表於 17-3-29 18:47
仲有樣野...佢地好鐘意幫人睇MPF...因為而家d人聰明左同有戒心.一講保險就會彈開9尺,相反地開口拎MPF來開 ...

剛剛就有個做保險既問我mpf賺左幾多話佢公司永x好多隻都賺1x%,但我已知佢用意⋯佢第一日識我已問我住邊,做邊行
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

jackkit0615 發表於 17-3-29 18:47
仲有樣野...佢地好鐘意幫人睇MPF...因為而家d人聰明左同有戒心.一講保險就會彈開9尺,相反地開口拎MPF來開 ...
我公司個MPF經紀又係咁,我只係問係我個MPF計劃最近回報點?需唔需要轉?佢就開始講,MPF係長遠投資,一時三刻睇唔到,如果你想回報好d,買我地公司基金啦,回報點點點.....煩死人

複式洋房

回覆 SaBB 的帖子

係呀..所以要小心...因為據我所知...MPF的佣金只有0.5-2%左右.基本上冇肉食..佢地借用MPF...轉sell佣金更高的理財產品.

複式洋房

回覆 Heureux_Life 的帖子

保險公司個d基金..十個買九個蝕...個d管理費..你賺埋都唔夠比佢.除了MPF..有d保險佬仲會叫你幫佢買旅遊保車保...話比個折你地..實際..最終目的都係.....你懂的....

侯爵府

jackkit0615 發表於 17-3-30 18:18
回覆 SaBB 的帖子

係呀..所以要小心...因為據我所知...MPF的佣金只有0.5-2%左右.基本上冇肉食..佢地借用MP ...

我覺得至衰係借頭借路識你、同你扮friend 先、你鐘意乜佢都鐘意、跟住再好有正義咁話想幫你其實引你落搭!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

回覆 SaBB 的帖子

睇黎你感同身受..佢地...受過訓練..上培訓不停比人洗腦!同佢地講佢地工作好神聖..幫到人又幫到自己,.身邊真係太多呢d人.

子爵府

jackkit0615 發表於 17-3-30 18:28
回覆 Heureux_Life 的帖子

保險公司個d基金..十個買九個蝕...個d管理費..你賺埋都唔夠比佢.除了MPF..有d保 ...
呢個我唔明 , mpf 唔係都係基金 ? mpf 好似唔會 "十個買九個蝕" , 請指教

侯爵府

hebesiu 發表於 17-3-30 19:59
呢個我唔明 , mpf 唔係都係基金 ? mpf 好似唔會 "十個買九個蝕" , 請指教

我唸佢指個d係儲蓄基金,即自己出$及比$人管住d$三十年後先拿回個d。普通mpf 基金自己睇住有d回報都ok 的

複式洋房

回覆 hebesiu 的帖子

係呀!保險公司的儲蓄基金!有些好似叫投資相連保險...!身邊不少親戚...又係買左類似呢d....到最後全部cut晒..

侯爵府

jackkit0615 發表於 17-3-30 19:09
回覆 SaBB 的帖子

睇黎你感同身受..佢地...受過訓練..上培訓不停比人洗腦!同佢地講佢地工作好神聖..幫到 ...

身同感受ok, 吾係身受其害就得。可憐班2x頭個班新豬肉、比呢個agent sale , 佢刻意join 佢地d dancing class 接近佢地

複式洋房

回覆 SaBB 的帖子

講起...其實d...義工團..都好多呢d..搵食..又唔係真心幫人!好反感

侯爵府

jackkit0615 發表於 17-3-30 21:36
回覆 SaBB 的帖子

講起...其實d...義工團..都好多呢d..搵食..又唔係真心幫人!好反感 ...

我只知義工團好多其實只係為識男/女仔

洋房

如果買基金, 我會建議一LOT過買, 保險公司的是LINK單, 即投資相連計劃,此種有個壞處是唔可以唔玩,唔可以拎錢走, 一定要ROLL到夠期,而且一般是分開2個ACCOUNT, 一個ACCOUNT的管理費是高達6%。所以不建議。

至於MPF,其實都真系要搵個有料的人睇住,唔系MPF局蝕是很慘的。因為都已經系政府逼左大家落場..

大宅

我廿歲真係最好呃... 都真係買左幾份, 銀行櫃台又買... 銀行COLD CALL打電話黎買... 朋友介紹又買.... 諗返廿歲真係好傻, 只係聽保險好既一面, 其實內容係乜都唔知, 到頭來蝕晒, 最後都CUT埋, 而家冇咁易俾人呃了

複式洋房

近日有多左好多新註冊概agent 入黎搵食!大家請注意...

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊