婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個精神病,小小事就大發雷霆 (姑仔),一個就愛理不理,個鼻向天(佢老公),好難頂.
佢地同我99住,因姑仔係佢個女. 我地一個月左右先見一次,通常一年佢地先會到我屋企食一次飯(冇法,一年煮俾佢地食一次,盡吓做新抱的責任 ) 辛苦煮5大1細的餸,但係我姑仔同佢老公反而令我好激氣

舊年團年,我煮,開飯前一個鍾, (5點半),姑仔一到我屋企,就話好肚餓,返完通宵瞓醒一路未食野喎. 我個時好忙緊準備緊晚飯,佢就話要我煎蘿蔔糕同年糕佢食! :cry: 我以為佢講笑,點知佢講真...唉...

今年,聖誕,唔煮dinner, 煮lunch, 佢地一上到我屋企, 兩公婆就攞住d油炸鬼,炸兩上嚟... 個時己1點幾,全世界等佢地開餐... 姑仔仲話佢老公驚我d野唔啱佢胃口喎,所以買定其他野上嚟食...唉..結果,佢地冇mug食我d野,食咁多野,仲邊有胃口食呀! (自問我唔係煮得唔好呀!) 99又冇mug食, ..結果, 剩下來的食物,我同老公食咗3日先清晒....

上次我比囝囝食提子(佢當時2歲半左右,加上囝囝又好咀勺),meet埋提子皮,佢老公無端端"潤'我話第二時d細路唔知提子有皮.... :-x 好激氣...

佢地都近40歲,唔係18 22呀,唔明點解可以咁講野,咁冇人情世故?

唉,其實仲有好多野...真係一肚氣...

大宅

唔好激氣啦
調返轉諗, 有人同你99住....你先可以輕鬆搬開...
咁樣一年一次既人情就做下囉

水晶宮

你又唔駛成日見到佢地 理得佢地up乜丫, 廢話連篇既人, 當佢透明咪得囉..

別墅

哈哈,一年先果一次兩次,睇開d啦,你已經比好多人好好多架啦

仰望為我們信心創始成終的耶穌。他因那擺在前面的喜樂,就輕看羞辱,忍受了十字架的苦難,便坐在神寶座的右邊。

男爵府

哈哈, 我昨晚都潤我99話佢無家教, 縱壞個女。

:;pppp::;pppp:

大宅

其實我都知少見己佢地己經比好多人幸運! 而且一年先煮一次比佢地都係少,不過又咁諗,一年先一次都咁唔俾面,係激氣啦! 不過算啦..都係想呻一下啫!

民房

我既姑仔同佢老公仲經典呀!!!!我同我99一齊住,佢哋每一日都上黎痴飯食都算(佢哋放假都會上黎食)都成日借故留個你係到睡,佢哋住個到只係同我哋相距15min路程(行路個隻),都好笑昨天佢老公扮唔舒服咁坐係到,我99就問佢係唔係唔舒服(佢經常都病),然後佢扮咳幾聲,上黎咁耐都冇咳過喎,99就叫佢個孫留係到訓,佢竟然話:亞仔你聽到係婆婆到訓咁開心(佢個仔只不過同我亞囡玩咁係到笑之嫲)!!佢就當個仔好想,佢冇諗過佢個仔係到訓,我69就要訓地下,天寒地凍要老人家訓地,唉孝順都有限啦!!仲攪笑我99話佢個仔昨晚話掛住媽媽,佢大大聲話個仔扮野,然後話係婆婆到訓可以訓得咁好,以後係婆婆到訓,咁自己放緊假都唔湊自己個仔,佢哋d經典野仲之一籮籮呀!!

大宅

原帖由 shannnb 於 08-12-31 01:05 發表
你又唔駛成日見到佢地 理得佢地up乜丫, 廢話連篇既人, 當佢透明咪得囉..

無錯呀~一年一次,話之佢唔食囉,自己做足本份就可以了~不過要你地食三日就慘d!!

複式洋房

我個衰姑奶同佢個有錢老公未又係,
成日覺得自己有錢大晒要所有人就佢地,
但又自私又姑寒.

因佢個b同老爺生日日子差唔多(相差8日), 順利成張咁買個cake賀自己個仔又話連同老爺一齊,但又要我地出份錢, 講真一個cake值幾多錢呀. 咁有錢都要同我地計. 仲要攪佢自己個仔正日星期六,而老爺生日下一個星期日, 提早成個星期仲要我地夾錢去酒樓食, 咁即係幫佢個仔攪生日都唔係幫老爺攪啦.
我同老公講唔去, 下星期老爺生日正日才去, 點知我老公答唔好咁計教.
依d有錢算死草真激死人.

複式洋房

係唔係所有姑仔都你咁,不知所謂,我個99唔知點解對佢個女係最好。

好似99入醫院咁多次,都係我煮野比佢食,佢仲yim 3 yim 4, 唔見姑仔同細叔(同佢老婆) 會煮比佢食。 我生仔個時99話無時間幫我煮薑?,但係佢個女同佢男朋友d中葯就有時間。你話係唔係嬲。

大宅

阿媽一定係鍚仔女嫁啦.呢點我會體諒,好似我地山長水遠入去探佢地咁,因為姑仔要返shift,有時返通宵,佢永遠要問咗姑仔返mug先confirm我地入唔入得去,咁ok, 我都明,返shift要休息,但唔鍾意係99嫌我地同個囝嘈住姑仔休息咁(佢冇講但心知啦!)... 我地只係一個月入去一次咁大把,就算休息小一次都唔係好大件事啫,而且我地只係留3個鍾左右就走...

有次本來講好咗入去,但因為姑仔個更改咗,當日晨早7點幾打嚟叫我地唔好去探佢地,話唔好嘈住姑仔zzz喎... 99,咁你晨早7點幾打嚟,咁係咪又嘈住我地一家zzz呀...?

原帖由 himcheung 於 09-1-6 16:43 發表
係唔係所有姑仔都你咁,不知所謂,我個99唔知點解對佢個女係最好。

好似99入醫院咁多次,都係我煮野比佢食,佢仲yim 3 yim 4, 唔見姑仔同細叔(同佢老婆) 會煮比佢食。 我生仔個時99話無時間幫我煮薑?,但係佢個女同佢男朋友d ...

首頁

尾頁

跳至