懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期check到bingo, 現在大概4week尋日去左診所拎懷孕證明,去埋健康院登記約做產檢,亦都去左醫院約做唐氏檢查。兩個都係5月中就會做檢查

請問其實仲有咩野要book? 我係bk search到好多野好似要做,超聲波,結構⋯⋯⋯
同埋見好多媽媽都會book埋私家做產檢?
其實我同先生都想做T21, 如果想係港安做,係咪直接打去港安問就ok??
真係唔好意思,希望大家可以解答到我既問題,thank you!!!

男爵府

回覆樓主:

當然拉,如果你想係私家check米打去果間私家約囉,但最好都去政府級約埋距啲產檢

別墅

8-9 周 可book 一次私家 照bb 心跳
T21 要11周後先check
之後一個月一次既私家醫生檢查睇下你有無諗住做
跟住睇下你駛唔駛去照結構,如要 就book 定20w照結構

大宅

可以參考下

複式洋房

jarjarjar 發表於 17-3-29 00:07
當然拉,如果你想係私家check米打去果間私家約囉,但最好都去政府級約埋距啲產檢

...

明白thank you

複式洋房

lovecastle 發表於 17-3-29 00:30
8-9 周 可book 一次私家 照bb 心跳
T21 要11周後先check
之後一個月一次既私家醫生檢查睇下你有無諗住做

多謝你地既解答呀
通常係咪搵私家check會安心d呢?我見其他媽媽話政府好似比較流⋯⋯⋯

複式洋房

Gracelee518 發表於 17-3-29 00:31
可以參考下

謝謝你呀!呢張圖要收起先!!

伯爵府

c_yee 發表於 17-3-29 08:21
多謝你地既解答呀
通常係咪搵私家check會安心d呢?我見其他媽媽話政府好似比較流⋯⋯⋯
...

我覺得就算唔打算去私家生,都非常有必要搵私家做產檢。政府個d真係好HEA,幾乎係聽到有心跳就ok,唔會睇下bb既size生長成點樣,結構亦depends on 有無期,好似威爾斯如果你係普通低風險就唔會安排照結構俾你。

反而我個人覺得T21唔係咁有必要,除非家族好多基因問題或者你係高齡。我建議你可以book左日子先,但就book係政府Oscar之後,如果Oscar出來高風險你先再去做T21。除左T21你可以考慮平少少既Nifty,因為一般情況未必需要T21。

男爵府

私家產檢都要揀架,有d只可以幫你檢查到24周架咋,

別墅

我自己5wk 去私家驗知道bingo,醫生叫我6wk 去聽心跳確認,之後去威院唐氏,問左唔係高危人士冇得check 結構,我都搵左2間先有期照到,因要20wk 照,之後每月都係私家照超聲波,當中蛋白尿,妊娠毒血症,政府都冇幫我check,叫我擔心自己去私家,政府產檢真係好癈,見姑娘或醫生都叫我自己去check 超聲波,去政府檢查為左拎假休息下咋,真係幫唔到我

複式洋房

MrsCham 發表於 17-3-29 10:44
我自己5wk 去私家驗知道bingo,醫生叫我6wk 去聽心跳確認,之後去威院唐氏,問左唔係高危人士冇得check 結構 ...

6wk 可以聽心跳了??
我開頭仲以為週期去到咁上下政府d醫生會幫我check d咩⋯
睇黎好多野都唔會check..........
你係邊間私家check架??

複式洋房

nita2012 發表於 17-3-29 09:32
私家產檢都要揀架,有d只可以幫你檢查到24周架咋,

呀⋯⋯
好彩有你地提下我,我依家其實都仲好一頭霧水。

複式洋房

大豬既老婆 發表於 17-3-29 09:06
我覺得就算唔打算去私家生,都非常有必要搵私家做產檢。政府個d真係好HEA,幾乎係聽到有心跳就ok,唔會睇 ...

我見佢可以check哂3條染色體,感覺上好似安心d

多謝你教我要點做呢

伯爵府

c_yee 發表於 17-3-29 13:47
我見佢可以check哂3條染色體,感覺上好似安心d

多謝你教我要點做呢

其實8W之前如果去私家多數要照陰超先睇到閃閃。但都可以confirm到bb係唔係喺度,會否空心呢d問題。

T21係可以睇多幾樣染色體,Nifty都可以,我問過醫生, 距話其實另外個兩條唔係咁關鍵,因為如果個兩條有問題,個bb幾乎係無可能出到世。Anyway,呢d睇你自己經濟能力,幾千唔係問題既咪做買個安心囉。

不過如果經濟唔係問題,我都會強烈建議去私家生

複式洋房

想請問私家照結構要大概幾多錢?

複式洋房

大豬既老婆 發表於 17-3-29 14:08
其實8W之前如果去私家多數要照陰超先睇到閃閃。但都可以confirm到bb係唔係喺度,會否空心呢d問題。

T21係 ...

其實一直以來都無特別諗係邊生,但當知道既時候淨係諗到屯門醫院夠方便(我住屯門)
前日係健康院既姑娘問左我兩次係咪確定揀呢間,係咪我之後唔可以再轉架啦??

水晶宮

醫院唔一定會幫你做T21,如果條件允許,私家同政府一齊做檢查,會安心D

複式洋房

dinosaurmum 發表於 17-3-29 14:42
醫院唔一定會幫你做T21,如果條件允許,私家同政府一齊做檢查,會安心D

請問你地之前係邊間做產檢架??
因為我住屯門區,見到可以選擇既不多

複式洋房

c_yee 發表於 17-3-28 22:58
上星期check到bingo, 現在大概4week尋日去左診所拎懷孕證明,去埋健康院登記約做產檢,亦都去左醫院約做唐 ...

你未去醫院做首次檢查已有唐氏個期?

我尋日fax 左私家張懷孕證明,今朝東區醫院覆我第一次檢查係五月,我問佢咁oscar 個期幾時有佢話去左檢查先有期,但覆診果日已經係十週喇

複式洋房

mavis_haha 發表於 17-3-29 14:53
你未去醫院做首次檢查已有唐氏個期?

我尋日fax 左私家張懷孕證明,今朝東區醫院覆我第一次檢查係五月, ...

係呀!我星期一係普通診所拎到懷孕證明,醫生話可以去健康院登記約檢查。去到健康院約左24/5 做第一次產檢,然後同我講可以去屯門醫院約埋做唐氏檢查,所以即刻去醫院登記。等左一陣就話約左19/5做唐氏了

首頁

尾頁

跳至