懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

就算在政府生,都一定一定要搵個私家醫生定期做產檢,因為政府產檢真係廢到爆,基本上同無check無分別。

我政府係排QE,人手超唔夠。我13週先去登記,佢話已經無期幫我驗唐氏/照結構,而且直到我生都唔會有期幫我照超聲波,叫我自己出私家驗完俾返個報告佢。然後每次產檢都淨係用胎心機聽下BB有無心跳就算,連妊娠糖尿都無幫我驗。

複式洋房

chowwendy 發表於 17-3-30 16:40
就算在政府生,都一定一定要搵個私家醫生定期做產檢,因為政府產檢真係廢到爆,基本上同無check無分別。

...

咁求其!!?
不過都同c6決定左搵間私家check住⋯安心d

洋房

回覆 c_yee 的帖子

係呀! 成日都反胃, 朝早起身最辛苦! 嘔水同胃酸! 食又食得唔多! 仲要比啲不知所謂嘅人話我仲有吸煙, 又叫我而家冇返工得閒就幫手做家務, 郁動吓對你同bb好喎! 我就係因為身體虛弱, 仲流過一次啡同肚痛, 我先想喺屋企瞓多啲! 胎又未穩, 我已經睇緊中醫安胎! 咁樣比人激一激情緒即刻失控! 事實係我冇再食煙, 同埋我身體唔適合呢個時候做家務!

洋房

回覆 lovecastle 的帖子

多謝分享呀! 但我睇緊中醫! 體質比較麻煩, 熱又唔得, 涼又唔得! 就算平常人食得嘅嘢! 我未必食得!

別墅

Kennisbee 發表於 17-3-31 00:38
回覆 lovecastle 的帖子

多謝分享呀! 但我睇緊中醫! 體質比較麻煩, 熱又唔得, 涼又唔得! 就算平常人食得嘅 ...

我身體都唔係好,初初都有睇中醫但後來無 人地話飲得多中藥唔好

別墅

Kennisbee 發表於 17-3-31 00:33

係呀! 成日都反胃, 朝早起身最辛苦! 嘔水同胃酸! 食又食得唔多! 仲要比啲不知所謂嘅人 ...

為左bb 記得戒煙,明白唔易(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
嘔 可試下似薑茶

初期可以食雞蛋 連黃食 好緊要架!
煲花膠雞湯
或買滴雞精

複式洋房

Kennisbee 發表於 17-3-31 00:33

係呀! 成日都反胃, 朝早起身最辛苦! 嘔水同胃酸! 食又食得唔多! 仲要比啲不知所謂嘅人 ...

你要好好休息呀!!做好左自己其他人講咩都唔好理!最緊要自己身體同阿b呀⋯
頭3個月最緊要,加上你身體咁虛真係要休息多d呀!!
加油加油!

洋房

但我已經擔心自己會有產前抑鬱, 每天都唔想行出街之餘仲成日都想瞓! BB個爸爸又經常都唔喺屋企, 令到我更加唔開心! 想返去媽媽屋企多過留喺呢個一啲溫暖都冇嘅屋企!

複式洋房

lovecastle 發表於 17-3-31 10:43
我身體都唔係好,初初都有睇中醫但後來無 人地話飲得多中藥唔好

我自己覺得飲中藥好過飲西, 中藥有補生的調理方法。

複式洋房

Kennisbee 發表於 17-4-3 13:26

但我已經擔心自己會有產前抑鬱, 每天都唔想行出街之餘仲成日都想瞓! BB個爸爸又經常都 ...

唔好諗埋一邊,有左bb情緒係會大d架!
可唔可以同你c6傾傾呀?或者同媽咪傾下計,舒發一下個情緒!
有左bb係好開心既事,諗下第時去買bb野大都開心d

乖,唔好諗太多!最緊要休息多d

大宅

c_yee 發表於 17-3-29 13:38
6wk 可以聽心跳了??
我開頭仲以為週期去到咁上下政府d醫生會幫我check d咩⋯
睇黎好多野都唔會check... ...

政府其實真係無咩服務可言
我剩係得唐氏一個期係去威院照oscar
之後都係去健康院聽下心跳摸下個肚岩唔岩大細
你想照下超聲波見下BB,自己去私家啦

首頁

尾頁

跳至