自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

我隻佬係science 人, 我同佢都有共識第時有細路一定會帶去打疫苗.

而家外國已經有好多小朋友因為父母無帶佢打基本疫苗而出事, 個班咁嘅naturalist / 睇得 conspiracy 多嘅人真係上哂腦.

雖然疫苗係有機會有副作用, 但起碼有數據知有幾多% 出現.

懿仔媽媽    發表於 17-4-20 10:35

翡翠宮

luvkaka 發表於 17-4-20 09:46
同意, 打咗死既人一定比冇打而死既少, 最大鑊係一個擴散果下大鑊.

澳洲已經有case 係啦,好彩就只係大病加殘廢,唔好彩嘅有小朋友死咗 一個省哩十年已死50+人。有小朋友阿媽後來上電視話好後悔,叫大家都係去打疫苗啦 美國有省如果唔幫小朋友打疫苗而小朋友中病毒死,父母係會被告疏忽照顧/ 誤殺

但一有節目話咩『有機會有副作用』就信唒,定係佢權衝輕重後覺得打疫苗出事機會大過唔打疫苗事?

luvkaka    發表於 17-4-20 10:51

翡翠宮

goat 發表於 17-4-20 13:45
去落後地區唔打疲苗,搵命搏
而家香港多左好多外來人口(難道街上班難民有打?),又有班父母主張 ...

佢地唔幫仔女打,一陣麻疹天花白喉德國麻疹九成九佢地仔女中先。衰d 講句,病毒一發佢地死就死先架啦 如果佢地咁老定以為而家個類嚴重病毒已經唔存在,佢地真係要睇下新聞,年年都有新聞講有人中招。不過我唔會阻佢地唔帶佢仔女打基本疫苗,唔會厚多士

攞無打疫苗同有打疫苗嘅人比,其中一個例子係澳洲原住民vs 普通人。澳洲政府一直呼籲原住民帶細路去打基本疫苗,因為數據睇到佢地仔女打疫苗嘅比率比一般人低好多,但染到哩類嚴重病毒同死亡率高好多。六十年代個時原住民細路死亡率比一般人好多倍,十個就有一個中病毒而死,同期白人細路中病毒死一百個得兩三個… 而家算低,但仲係比一般白人細路高兩倍有多,因為仲係好多原住民唔so 佢,又開始anti vaccine

翡翠宮

懿仔媽媽 發表於 17-4-20 14:23
講起呢樣就嬲嬲地。有一次我帶九個月既大仔由香港去美國,跟住收到美國衛生署電話,話我坐個飛機有麻疹爆 ...

你好好彩,上年有一單又係咁。

個bb 未夠歲數打mescles 疫苗但接觸到個病毒,死咗

翡翠宮

honeypot10 發表於 17-4-20 14:22
請問可唔可以比條link 我 澳洲既案例?我c6係澳洲人,佢最近比人洗腦話打疫苗會好大機會自閉症,佢提議bb ...

你自己上Google 搵搵,打death no vaccine Australia aboriginal 就會有一大堆。普通死亡案the age abc Herald Sun 全部都有報,仲有醫生寫書叫人小心選擇疫苗,但唔信嘅人點都會唔信

翡翠宮

honeypot10 發表於 17-4-20 21:17
Search 緊,唔該哂,我比c6睇 thanks !!

你叫佢睇埋 Andrew Wakefield , 就係哩個衰人做假 research 結果, 話打疫苗會有自閉症.

根本佢D 實驗結果作出來, 而家全部researcher 同醫生都鬧爆佢.

佢已經比人釘牌無得做醫生. 人地都無告佢, 佢仲要告返人, 超無恥賤格.

不過另一方面, 佢d 咁嘅結果雖然已經証明係假, 但仲有 d 無知嘅人會quote 佢寫嘅野.

亦令到有一班父母唔帶仔女去打基本疫苗, 而家好多醫生都「強烈建議」要打基本疫苗.
who 都有出文講歐美打基本疫苗嘅% 少咗, 而嚴重病毒出事率年年升

有d 國家打算/ 已立法要父母帶小朋友去打, 好似新加坡同英國咁, 唔係就罰你錢.

澳洲已立法仔女無打疫苗就無得減稅, 而家講緊立法無打基本疫苗就唔比返學.

如果你仔女打算返澳洲讀書, 真係要比你C6 睇下.

因為 Andrew Wakefield 係bmj 登過佢d paper, 而家bmj 登野之前要有幾份peer review 先出 (雖然同樣commissioned by 財團都有可能出類似結果 )

首頁

尾頁

跳至