論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

這個工人已是第3個contract, 第3個contract去到10個左右, 但因為而家屋企真係冇咩嘢要佢做, 佢大部份時間都係度睇書, 加上經濟不景, 故想提做唔要佢, 我有以下一些問題:

1. 係佢完第二個contract時, 冇俾到大假佢, 佢亦唔要求返鄉下, 故此接住做第三個contract, 咁我而家唔用佢, 應該點計數呢?? 機票點俾佢呢?

2. 勞工條例話做滿5年就要俾長期服務金, 但而家佢做到4年10個月, 我駛唔駛俾呢??

3. 但其實係佢做到第三年時, 佢要求去台灣搵佢老公(因佢老公係台灣做嘢), 我哋都照俾佢去, 仲俾錢同佢出埋機票添, 咁呢張機票可唔可以當係第二個contract完時返鄉下既機票錢呢??

請各位指教

大宅

補1個月代通知金比佢 叫佢走 唔駛講咁多理由 要講咪話經濟唔好 你都林住半年內唔會再請人 就可以用經濟為由la 你依家要補返d大假比佢 用錢代替la 如果唔係滿左5年 你仲要比多筆呀 你依家炒佢 要比1個月代通知金+當月工資 +所有大假錢+機票

原帖由 JJJA 於 09-1-6 22:26 發表
這個工人已是第3個contract, 第3個contract去到10個左右, 但因為而家屋企真係冇咩嘢要佢做, 佢大部份時間都係度睇書, 加上經濟不景, 故想提做唔要佢, 我有以下一些問題:

1. 係佢完第二個contract時, 冇俾到大假佢, ...

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

子爵府

長期服務金, 一過4年,就要計錢, 詳細最好問勞工處如何計, 問左之後, 都要問接線生叫咩野名, 以防萬一,

另外去台灣張機票, 當初,你有無同工人協議左, 張機票係當來回菲律賓的機票, 如有, 你無叫工人寫封要求信, 大約講明工人要求去台灣機票當係回國機票, 如無都不緊要, 機票係你比錢, 有無留証明呀,如有証明無信都可以support 到自己(到時工人返告你, 你都話雙方口頭誠諾過, 錢都係僱主比,但自己有証明個心都無咁驚), 如2樣都無, 你就睇下工人有無良心, 祝你好運,

1. 係佢完第二個contract時, 冇俾到大假佢, ...

侯爵府

醒目開學勳章

一過4年要計長服咩? 唔係到了5年先計咩?

原帖由 bebefun 於 09-1-7 09:33 發表
長期服務金, 一過4年,就要計錢, 詳細最好問勞工處如何計, 問左之後, 都要問接線生叫咩野名, 以防萬一,

另外去台灣張機票, 當初,你有無同工人協議左, 張機票係當來回菲律賓的機票, 如有, 你無叫工人寫封要求信, 大 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主, 若果你真係唔要佢, 就快點係滿5年前同佢斷約, 唔係你就要比長期服務金, 咁而家比1個月代通知金佢就可以提早完約囉...

另外, 你係第3年比咗張機票工人去台灣, 咁佢係唔係放佢自己d年假去嫁? 有無叫佢簽收? 你一邊話無俾到大假佢放, 但係又係第3年比咗佢去台灣, 咁你究竟係放年假定no-pay leave? 若果係放年假, 放咗幾多日? 若果少過14天咁你未按比例計番錢比佢, 但最重要係所有野都要有簽名作實....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

樓主你工人工作OK嗎?如果好我有興趣換走我個温神。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 babesiu 於 09-1-7 10:51 發表
但樓主唔再打算再請工人, 佢一樣可以claim遣散費

係喎, 最清醒都係你
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

問過la 原來做滿2年或以上 就會有遣散費
除非佢工作唔好為由炒佢 你先可以不付遣散費比佢

原帖由 babesiu 於 09-1-7 10:51 發表
但樓主唔再打算再請工人, 佢一樣可以claim遣散費

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

民房

多謝大家回應.

其實佢對我兩個仔好好, 唔會"縱"佢哋, 教佢哋自立, 如著衫, 去厠所, 食飯等等, 但而家我兩個仔已經7歲 , 上了小學後 , 家裡真係冇咩嘢好做, 有個工人係度好似好浪費咁, 當然, 由於佢都做咗好幾年, 亦開始懶同黑面(呢個就係做得耐既弊病) . 其實我都有幫佢搵新僱主, 現在亦有兩三個有興趣, 我會今個星期同佢講同問佢有冇興趣過檔. 其實, 我都會依足法例賠俾佢, 但好似真係有d複雜咁, 如遣散費又點計呢? 或我一個月通知佢, 咁又點計呢?
如真係有人接收佢, 又有咩手續呢?

男爵府

sorry 題外話

如果我有兩個工人, 兩個都做左2個約, 如果唔要一個, 只係keep一個, 比我release的工人會唔會 claim我遺散?

原帖由 味兒 於 09-1-7 13:25 發表
問過la 原來做滿2年或以上 就會有遣散費
除非佢工作唔好為由炒佢 你先可以不付遣散費比佢

男爵府

Yes, you need to pay 遺散$ to her no matter how many maids your have, unless you hire another maid to replace her.

原帖由 滿意媽 於 09-1-8 17:06 發表
sorry 題外話

如果我有兩個工人, 兩個都做左2個約, 如果唔要一個, 只係keep一個, 比我release的工人會唔會 claim我遺散?

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

別墅

原帖由 JJJA 於 09-1-8 16:42 發表
多謝大家回應.

其實佢對我兩個仔好好, 唔會"縱"佢哋, 教佢哋自立, 如著衫, 去厠所, 食飯等等, 但而家我兩個仔已經7歲 , 上了小學後 , 家裡真係冇咩嘢好做, 有個工人係度好似好浪費咁, 當然, 由於佢都做咗好幾年, ...

別墅

急請工人, 可否與你接洽???

原帖由 JJJA 於 09-1-8 16:42 發表
多謝大家回應.

其實佢對我兩個仔好好, 唔會"縱"佢哋, 教佢哋自立, 如著衫, 去厠所, 食飯等等, 但而家我兩個仔已經7歲 , 上了小學後 , 家裡真係冇咩嘢好做, 有個工人係度好似好浪費咁, 當然, 由於佢都做咗好幾年, ...

複式洋房

I need a helper urgently.
I have PM you my contact no. please check.

many thanks!

首頁

尾頁

跳至