少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

26個月成日唔肯行要人抱

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 26個月成日唔肯行要人抱

我個仔都係
2歲半磅成日要抱........
:-( :-( ?-( ?-(

大宅

I would make a deal with him if I know that he is not too tired to walk.

eg. 「由這裡抱到前面紅綠燈處﹐便要自己行啦﹗」 If he agreed, then hold him as he may just want to 'Dai' or lazy! :mrgreen:
熙熙&樂樂媽咪

大宅

BK媽咪suggest 過既我都試過,落到樓下吾行就即刻返屋企冇街去都試過多次,全部冇用。到佢2歲2-3個月左右,有日,無意中翻看一本書,書中媽咪拖住個kid過馬路,我就同佢講,呢個小朋友自己行架,吾使媽咪抱架(類似既說話我其實經常有講,只不過吾係睇住本書講jet)。跟住有日去街,無端端肯行wor,仲話:"小朋友自己行,媽咪吾抱",真係估佢吾到!之後去多了街,從不叫抱,就算我知佢行到tired,我都吾會自己走去抱佢,費時"返轉頭",寧願坐低take a break。

我想話,雖則人地得嗰D方法我吾得,我得既你又未必得,但你要不斷試,絕情招就要做得絕,吾好心軟,睇下邊樣click中你個仔。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都過許多方法.......失敗........... :-(

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仲慘!
亞仔20個月成30幾磅,
又係唔願自己行,
所以.......
去街一定要帶BB車,
如果唔係,就真係"羅"苦黎辛囉!

複式洋房

我仲慘!我真係"羅"苦黎辛!
My son is 4 years old, now he is 45lbs, he likes me to carry him, I cannot bring BB車, as he is overweight.

Pansy 21

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

20幾磅都好...
我仔仔18個月左右就已經30磅...依家21個月..唔好話半粒鐘..15分鐘我都死得=_=
所以知道去得街耐都一定會拎車仔...平時落街買野去公園就...抱佢1,2分鐘..就同佢講媽咪好累..自己行啦..so far佢都肯自己行..最多行一條街抱佢幾次.佢又落地行幾次咁囉=_=死都唔會抱佢全程..唔想做慣手勢..

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

HP 寫道:
I would make a deal with him if I know that he is not too tired to walk.

eg. 「由這裡抱到前面紅綠燈處﹐便要自己行啦﹗」 If he agreed, then hold him as he may just want to 'Dai' or lazy! :mrgreen:

或數10吓落地!或同佢鬥耐力,佢扭唔好理佢;尤得佢。忍心啲。佢先唔會再出招?![我行你行唔行?唔行就拜拜,我冇力抱!]
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

阿迅仔都有呢個問題, 佢好鍾意狗仔, 所以我呃佢話見到前面有隻狗仔, 叫佢去睇下, 或者話隻狗仔"lay"埋左, 叫佢去搵下.

不過, 我相信呃多幾次, 佢唔信我, 我又要諗過第條橋.

別墅

咁....你地不知同 bb 預先講明, 去街要自己行 & 唔行就返屋企唔去啦....(嚴重d既語氣講)

另外, 一個辦法就係同佢講唔行就除左對鞋佢勒, 著鞋唔自己行就以後都唔好著 d 靚鞋鞋去街啦...試下得唔得!!
:mrgreen:
dlam *****

大宅

我個仔而家25個月,有30磅,佢都唔肯行,落到去行多2行,佢就要抱 :evil: :evil: 夏天同佢出街先慘呀,佢濕我又濕好似沖涼咁 :cry: :cry:
所有方法都用過都唔得,點~~~~~~算~~~~~~呀
希希相薄 我叫大佬希,2002年8月14日出世

大宅

Haha....My PASU is quite good in this field, he's 13 mths, he'll walk along in a lone time, about 2 hrs., we won't carry him although he's tired, 忍心 is very important. The 車仔 was given to others la... because PASU can walk...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

我就會要求佢行到e.g.前面紅綠燈先至抱.
小朋友識睇人蝦,你話佢知你無力抱,死都唔抱,抱一陣就放低,佢就知真係唔可以叫你抱,以後就唔叫架喇。

大宅

Hi Miffy,

記得我這個七月媽咪嗎?嵐嵐又係鐘意玩抱抱,仲淨係要媽咪抱,我隻手抱到要去睇醫生,後來忍心D,佢一話抱我一係走左去,佢走走下就唔記得,再唔得就抱一,兩分鍾再放低.....不知不覺已有改善,要記住如果抱慣左,可能四、五歲返學都要人抱!我有個friend就係錦!
flor

別墅

So do I, my son is 34 months now. He still doesn't want to walk. Everytime hands up to ask us to carry him, who has 38 lbs. I am always Ma Ma's hand pain. But he still ask carry..carry....

大宅

florflor 寫道:
Hi Miffy,

要記住如果抱慣左,可能四、五歲返學都要人抱!我有個friend就係錦!

我表弟老婆仲K型,佢仔抱到3歲幾才開始吾使抱,已經夠甘la,e家5歲幾,佢仔冇要求,佢會"覺得個仔tired"所以自已抱住個仔行。short short地。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Kanax 寫道:
我就會要求佢行到e.g.前面紅綠燈先至抱.
小朋友識睇人蝦,你話佢知你無力抱,死都唔抱,抱一陣就放低,佢就知真係唔可以叫你抱,以後就唔叫架喇。

Agree. :mrgreen:

大宅

你試下同佢講切咗佢隻腳,話佢你都唔行路要嚟做咩啫.
我試過都OK嫁

民房

Hi,

my daughter now 22mths also don't want to walk, especially at night. I think every children like that they willing to walk when they still a beginner, afterthat, they are not willing to walk anymore. Do you think so,mothers??

首頁

尾頁

跳至