自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mankiu1204 發表於 17-5-3 14:29
我想請問幾多歲 醫生會處方藥物?

聽講政府係小一至會正式做專注力評估,因太細個做左都唔準。
即斷症就會即時開藥。通常由最基本Ritalin 4小時開始試,再睇下需唔需要轉藥同調節份量。以我仔為例,ritalin有效,副作用少少(胃口差左)。但藥效維持唔到4小時好快drop,去到午飯後需要執書包抄手冊,就大大鑊,所以又轉8小時。但之後又發現影響體重,又再轉咁。

子爵府

BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-5-3 14:46
聽講政府係小一至會正式做專注力評估,因太細個做左都唔準。
即斷症就會即時開藥。通常由最基本Ritalin 4 ...

我囡囡十二月就七歲, 泥緊八月尾會在健康院做評估,其實我都希望會有處方藥物,因我女在校上課完全不能專注,白坐了整個學期, 但班主任話咁細通常吾會處方藥物治療, 又想請問評估完 轉介到精神科醫生需時要幾耐?如沒有處方藥物 會有甚麼進行治療 謝謝你的回覆

大宅

回覆樓主:

董富賢醫生啦!
極有愛心

子爵府

回覆樓主:

我見朋友小孩,8歲開始食藥,而家社交和成績都好了很多。胃口是差了,便趁假期追番食多D野,身高體重也keep到。

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我個佢之前睇何定邦醫、何醫生俾較傳統少少的醫生,只係講幾句野就睇完,而我個仔唔係好so佢,跟住我冇睇啦!轉咗鍾國恆醫生,呢個醫生係學校老師介紹的,俾較後生少少,第一次睇既時候我同我個仔玩咗好耐又傾偈又講吓故事,引導我個仔講自己啲野出嚟,佢問得好長細,又教我應該點樣教佢吖,我覺得佢好細心又會令我個肯同佢傾偈,價錢又平又專業,very good !:mother:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mankiu1204 發表於 17-5-3 14:52
我囡囡十二月就七歲, 泥緊八月尾會在健康院做評估,其實我都希望會有處方藥物,因我女在校上課完全不能專注, ...

我係政府,所謂即刻做完評估即刻已開藥。
如果未開藥,就只有行為治癒,上下專注班做下練習咁,幫下囉

王國長老

IloveJJ 發表於 17-5-3 17:21
你講嗰啲唔小心、無交帶、怪行為,我仔都有,佢都唔受歡迎,但因為佢份人係自我中心,唔care人哋,唔需要 ...

哎,有時唔chalk佢地唔講架。
我都以為我仔唔在乎,但有次上社交小組,同個「天涯淪落人」互吐苦水,越爆越多。其中一d算係被欺凌啦,社工訓輔都有跟進。
但個仔之前一直咩都無同我地講....

大宅

回覆樓主:

我仔睇何浩賢醫生,有耐性,都會關注埋家長,收費唔貴。

複式洋房

宋永權醫生,細心有耐性,之前響油麻地政府兒童精神科睇開細路,好有經驗

伯爵府

回覆 win-tai 的帖子

請問如果睇董醫生要唔要等好耐架? 因為宜家我睇緊個醫生每次我book左然後又成日改我個booking, 去到仲有我再等多差不多成半個鐘至四十五分鐘, 浪費我的時間, 入房睇就睇十分鐘到又趕我走, 完全係無耐性去睇症, 所以我想帶我個仔轉過第二個醫生呀!

請問介唔介意分享多少少關於董醫生既睇症既情況呀?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我女有睇過何定邦
總有離別的時候

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

何定邦我仔之後政府再跟進都係跟何醫生俾嘅藥量。

王國長老

我個仔第一次睇qm,當時有個醫生好好,係deputy in charge,不過好快就去左做私家
佢叫林潔心醫生。

講俾大家知,好醫生同唔好醫生有咩分別

我仔係睇政府,無得揀醫生。其實每次去都係為配藥。所以我都無咩要求。

林醫生好在會好開朗咁tum小朋友講野。你好呀我係林醫生呀。呢個我個名,睇下你識唔識讀先.....好我地互相了解下,你叫咩名呀?哦咁你平時小息做咩架?

小朋友自然就會放鬆心情講

有次遇著個醫生,慘囉!poker face咁問我仔:你呢排點呀?返學返成點呀?有無俾老師鬧?呢排有無做錯野呀!老師點鬧你?
嘩!我個仔坐喺度一直he he hi hi。都唔想答佢(連我都唔鬼想答)。咁點可以問到情況呢?

雖然,都係配藥啫(睇開都無咩follow up架喇)但咁過程都唔愉快啦

公爵府

畀面勳章

張漢奇醫生

男爵府

angelawoo 發表於 17-5-3 10:49
董富賢醫生好好
肥肥地,笑笑口,好似同朋友傾計
响銅鑼灣
可以分享下董醫生睇病經過嗎?斷症準嗎?

伯爵府

有副作用

男爵府

m.mic 發表於 17-5-3 17:36
我個佢之前睇何定邦醫、何醫生俾較傳統少少的醫生,只係講幾句野就睇完,而我個仔唔係好so佢,跟住我冇睇啦 ...

我想問下睇一次鐘國恆醫生大概要幾錢呀?同埋有冇限時架?唔該

男爵府

green1apple 發表於 17-5-27 15:51
回覆 win-tai 的帖子

請問如果睇董醫生要唔要等好耐架? 因為宜家我睇緊個醫生每次我book左然後又成日改我 ...
請問你最後有睇到董醫生嗎?分享下,謝!

別墅

PINKI1025 發表於 17-6-17 10:07
我想問下睇一次鐘國恆醫生大概要幾錢呀?同埋有冇限時架?唔該

第一次睇會貴啲,預番2仟蚊到,第2次醫生費$800蚊,睇番藥費貴唔貴、大概一個月藥連醫生費2仟蚊到!

首頁

尾頁

跳至