心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

點解你地咁唔識諗?

話說我個妹之前因為郁手打我亞媽, 所以我趕佢出屋企, 點知半夜佢帶個男仔返屋企踢門, 亞媽俾佢嚇餐死, 仲攪到第二日我返去同佢報警, 跟住我個妹知道唔可以返黎就去左佢男友度住(佢男友係同家人住), 但又不斷搵亞媽借錢, 佢仲響屋企住時已經將我亞媽ge積蓄扼得七七八八, 當我以為亞媽冇錢借俾佢, 佢會收手ge時候就有事發生啦! 亞媽竟然瞞住我, 同亞妹去申請綜緩, 有冇攪錯呀! 我同亞哥每月夾埋俾$6000家用佢, 得佢一個人洗應該都夠用! 點解要瞞住我地, 原來係亞妹教佢咁做, 因為亞妹有左3個月肚返黎, 佢男友冇野做又俾佢亞爸趕佢地走, 喊曬口咁話佢地有幾可憐, 我亞媽唔忍心見佢大住個肚冇屋住就講大話扼我地, 亞哥更加嬲到話亞媽要養亞妹就唔俾家用, 唉! 點解亞媽會咁ga, 亞妹打過佢又扼曬佢d錢, 根本冇當佢係亞媽, 野又唔做淨係識要錢, 今次返黎仲引狼入室, 我亞妹同佢男友都得21歲, 兩個都冇野做點養個bb呀! 我搵亞妹傾過問佢想點, 佢淨係話個男仔會負責, 但個男仔又唔俾佢亞爸知亞妹大肚, 話娶佢又唔同佢註冊, 話生左先擺酒但個男仔仲爭緊人錢, 點擺呀? 我同亞妹講個男仔咁唔信得過, 妳有左佢就叫妳返屋企, 話負責只係得把口, 咁冇保障為咩一定要生, 佢就話佢好想有個bb咪生law, 激到我爆血管咁滯, 其實我嬲ge只係點解佢地咁自私咁唔識諗, 堅持要生個bb, 連俾個地方bb住都冇, 莫講話教養! 自己唔好都話自己受, 點解要個bb陪你受呢? 究竟要我點講妳先明呀?
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

子爵府

Re: 點解你地咁唔識諗?

其實最無辜係個bb, d大人唔識諗, 咁0既情況下生個bb出來, 個bb又點會幸福呢?
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

唔怪得阿媽,有做父母想見子女瞓街咩?父子冇隔夜仇,母女/子都係。只怪妳妹同男仔。男仔唔可信!應揾如母親的抉擇幫吓!揾社工傾吓,佢哋冇腦,亦好似食咗迷藥咁。家人勸唔到架 :idea:
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

畀面勳章

gloriap,
我並沒有怪亞媽, 我亦身為人母親, 絕對明白, 只怪我妹生人唔生腦, 甘願見自己骨肉受苦, 何解?

我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

子爵府

做父母生左個BB出來, 就係一世既債, 永遠都擔心子女, 永遠都覺得子女長吾大, 就算子女做錯事, 做父母永遠都會原諒同照顧佢.

民房

你媽媽太幫妹妹仲害左佢喎,我贊成你阿哥經濟封鎖!!!!!有乜理由打阿媽,又其怪你阿媽又唔嬲!佩服

複式洋房

經濟封鎖都無補於事..唔通真係等BB同你個妹瞓街??個BB咁無辜..佢而家喺你個妹個肚裡面,係嗎??我只覺得個男仔真係無責任及佢應該無心負責任..你有無問你個妹將來會唔會後悔..如果佢話唔知..真係要同佢傾吓...試問吓佢先啦.. 你個妹而家有幾多個月??

大宅

畀面勳章

glacier,
已經三個月啦! 我亦有問佢將來會唔會後悔, 但係佢好似飲左迷湯咁, 信曬個男仔會負責任, 點講佢都唔聽, 最慘就係佢自己亦冇一份工做超過三個月, 同個男仔"一擔擔"果度幣呀ma! 唉!

大宅

kahki_y
條路係你妹妹揀的,你地成家人勸又勸過,話又話過~~~真係冇得講!!!我屋企都有一個成員係咁...不過case唔同...(食白粉) :evil: 由最初4-5年大家一家人都抱著希望佢每次放監出黎都會改.........但........一次又一次...........最慘就係阿媽..........依家冇人信佢了,都成10年了....
唔好意思,講到離晒題~~~~你妹妹始終仲細,而且仲咁反判,當然你地點講點勸都於事無補...日後佢就知味道~~不過最心痛的就你媽咪~~~~始終都係個句...切肉不離皮!!!

洋房

kahki_y,

I think your sister is childish, but it is more difficult for your mother to kick her out from home.

If we think this way - you, your brother and your sister ase your mother's children and there is no difference between your children, your sister's child and your brother's children, they all are your mother's grandchildren.

So you apply the same case to you, I think you definately will protect the silly and weak one as well.

I think your family should work out a solution with your sister and her boyfriend how to support their child and their future.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

kahki
聽你咁講,我會覺得你妹妹落左個bb好d~我覺得你亞妹根本咩叫責任都唔知,可況要佢養一個bb~而且你妹妹天真地應為個男仔會同佢結婚而生左個bb,到bb真係出左世個男仔又唔應帳,你應為你妹妹會理個b嗎~到頭來只是苦了bb同你媽媽~而我都覺得個男仔係唔會負責任的~
(以上只是個人意見,如有得罪唔好意思)
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

大宅

畀面勳章

Perria,
真係感同身受, 一個人唔生性往往令家人傷心而自己又唔知。

Adrianmama,
我亦明白到佢點壞點唔好都係我個妹、一家人, 媽咪唔忍心, 我又何嘗唔係呀! 其實呢幾年屋企人為呢個妹教又教過、嘈亦嘈過、幫得到我都幫(高買、欠款), 而家我並唔期望佢將來會點, 只望佢好好養大個bb就夠了, 而我自己也有最壞打算, 就係萬一佢只生不養, 能力範圍內我會照顧個bb。

rainbow.KC,
唔會得罪, 我講得出來就係希望大家俾意見啫, 我曾經都建議過亞妹落左個bb, 但佢好堅持要生, 而且已經三個月, 我怕落會好危險, 我亦覺得個男仔冇心負責任, 如果唔係我點會咁煩呀!

複式洋房

其實有冇辦法要個男仔同你個妹註冊左先呢? 大家都已經21歲, 都夠年齡可以自己簽紙註冊, 擺酒唔擺酒都可以之後再攪, 如果個男仔連註冊咁簡單都要搵藉口推左去, 咁就證明佢唔會負責, 你都可以用這點去同你妹妹講.

民房

子晴83 :
簽紙我認為都係比個名份啫。最重要係對老婆bb好

複式洋房

我覺得到最後你個妹會知道個男朋友係點樣人.如果落咗佢(bb).. 對bb好唔公平.. 始終有生命..自己身爲阿媽都唔捨得咁做..個心會好痛及後悔.. 更何況對你個妹都唔好.. 下次到佢想有bb嘅時候好容易小產... 真係要佢考慮得清清楚楚...
仲有佢哋都有21歲,要爲將來着想..

如果你有經濟能力就暫時幫佢照顧住先..你個妹到最後會明白...佢會感激你..信我.. 除非佢係冷血... 對唔住.. 我太直接.. :lol:

伯爵府

我想按照你妹妹咁既情況,佢個BB九成會被遺棄係街呀~~跟,本個男人係唔負責任和冇腦既人,點可以信得過呀~~~~~~

大宅

畀面勳章

Thanks! 咁多位媽咪, 我覺得註冊只係最低ge保障, 重點係佢兩個會否為左bb而變好, 如果佢地依然故我或者分開, 咁我可以做ge只有給予bb起居飲食和物質上所需, 但心靈上恐怕........

別墅

當我21歲哥時就有左,而我當時未婚,自己因有左被炒,而男友(而家ga老公)工作收入唔定.
而男友就同我講佢無能力結婚!養個bb!
之後佢都會問我註冊左先?有能力後再擺酒ok?
而家我個囡都16個月大li!雖然生活得好辛苦,但最緊要係得到家人ga支持,我媽媽肯幫我免費照顧我個女,使我可以出去工作,而奶奶也肯免租比我地住!
如果你妹妹ga男友係一個想負責,都會主動講註冊左先li!

但我都明白你個妹ga林法,佢係太天真&太信個男友,未受傷過唔識痛!
其實你個妹有無心要個BB and 定下來?
如有你不如叫個妹主動帶個男友去婚姻註冊book期,if 佢男友去到唔肯book期,你個妹便可睇清個男GA 心!
到時還可找母親的決擇幫手,因如果個BB已經出生佢地幫唔到手!
愛一個人! 要了解,也要開解;要道歉,也要道謝;要認錯,也要改錯;要體貼,也要體諒; 是接受,而不是忍受;是寬容,而不是縱容;是支持,而不是支配;是慰問,而不是質問;是傾訴,而不是控訴;是難忘,而不是遺忘;是彼此交流,而不是凡事交代;是為對方默默祈求,而不是向對方諸多要求; 可以浪漫,但不要浪費;可以隨時牽手,但不要隨便分手。

大宅

當你養埋個妹養埋佢個囡呀,但你個妹自己腦筍都未生埋,自己黑白都未識分,如何教個囡呀?BB係人o黎架,唔係好似Barbie咁,淨係同佢換件衫、梳下頭就係照顧佢呀,叫佢唔好咁任性啦!

複式洋房

你視佢(bb)如己出..bb長大後會知道誰對佢好.. 仲有你個妹..等佢出嚟工作及見識到唔同層面嘅人後.. 佢一定有所領晤及會後悔自己所做嘅一切.. 可能佢而家仲未知道自己想點做啫...

祝安好...

首頁

尾頁

跳至