婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

大宅

回覆樓主:

你同你老公已有共識,唔需要理佢,佢再講就話我地有分數。

別墅

TonnySS 發表於 17-5-5 06:16
BB現時9個月大,而我同C6一路都有計劃唔好咁快要二胎,起碼三年,等BB大左先。而我都有同屋企人表達過呢個 ...

最恐怖係如果係女,叫人落左佢,佢自己唔係女人。如果樓主有女,可以叫佢唔洗認呢個阿麻

複式洋房

honeyjerry 發表於 17-5-5 06:43
你同你老公已有共識,唔需要理佢,佢再講就話我地有分數。

要唔要二胎,幾時要,應該係關我同C6既事情,佢咁樣來提幾次,好煩,好令人反感。關佢Q事

複式洋房

yllau 發表於 17-5-5 07:06
最恐怖係如果係女,叫人落左佢,佢自己唔係女人。如果樓主有女,可以叫佢唔洗認呢個阿麻
...

佢仲要介紹去邊間疹所可以提早check性別,我覺得佢咁樣教人,好唔啱,而家女性地位比男仔高,佢以為佢仲係大陸啊!好彩我第一胎係仔,如果唔係都幾多說話聽,反而叫我快D追返個

大宅

TonnySS 發表於 17-5-5 07:34
要唔要二胎,幾時要,應該係關我同C6既事情,佢咁樣來提幾次,好煩,好令人反感。關佢Q事
...

我明,因為我奶奶不停叫我唔好再生,所以我明有幾討厭。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係女就落咗佢,呢個世界,就快無晒女人。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

你個99真係好八婆,人地家事都管!不過個肚係你自己,幾時生、生幾多個唔到佢管

大宅

回覆樓主:

其實我覺得唔想煩,最初就唔好比99參與。我結婚果時,我媽成日問我生唔生小朋友呀?唔好生啦,而家咩時勢乜乜乜。我一句都冇回應,只係話:我地會plan。到第二次又問,我又答佢:都話我地會plan,之後佢冇再問,所以一早唔比佢參與,佢就唔會再煩。99 反而好識做人,男家舅父果d 次次見面問我幾時生?我99 幫我答佢地:唔洗養咩,唔生都好自由呀,最緊要係開心,要生就自然生架啦。
完全講出我心聲 我覺得,你日日問我幾時生,乜我係神我識預知未來?我話努力緊又點?係咪一定會有。我覺得有時朋友親戚問候下Ok,但如果佢日問,我就覺得唔ok。

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

留毛
等e幾日有無人開post講
我99聽埋D8婆講,抽羊水,女就落仔就生

唔好點評我,電話睇唔到點評

公爵府

TonnySS 發表於 17-5-5 06:16
BB現時9個月大,而我同C6一路都有計劃唔好咁快要二胎,起碼三年,等BB大左先。而我都有同屋企人表達過呢個 ...

叫人係女就落左佢好折墮,唔驚有報應?

複式洋房

honeyjerry 發表於 17-5-5 08:03
我明,因為我奶奶不停叫我唔好再生,所以我明有幾討厭。

係。其實人地父母自有計劃,佢係咁叫人唔好生,但如果有左,又會令佢失望,成件事錯哂,搞到要生B都要經過老人家同意咁

翡翠宮

其實, 佢提醒你既說話; 同你自己所諗既; 唔係一致咩?
除左'係女可以落左佢'之外, 嬲點係邊; sorry 唔係好明

複式洋房

momobibi 發表於 17-5-5 08:52
你個99真係好八婆,人地家事都管!不過個肚係你自己,幾時生、生幾多個唔到佢管
...

佢評論緊人地新抱時,而我都係做人新抱,第一次聽,咪當我聽下八掛,咁再第二次再講,就已經反感,而我也認住,佢借講其他人既野,轉個彎俾說話我聽,我是很敏感的。設身處地,我都係做人新抱,如果我真係大左肚,咁係唔係要學佢地咁落左佢?

複式洋房

mini1204 發表於 17-5-5 10:28
其實, 佢提醒你既說話; 同你自己所諗既; 唔係一致咩?
除左'係女可以落左佢'之外, 嬲點係邊; sorry 唔係好 ...

你係做人新抱,如果99係咁係你面前講係女就落左佢,你會開心咩,蠢人先會覺得佢講緊其他人的八掛,但佢借講其他人的新抱,轉個彎俾緊說話我聽。 仲有,點解佢唔叫佢仔小心D, 小心唔好出意外,俾個新抱大肚,走來係咁叫我小心,咪佢仔無份。第一次講,我收到哂,我心諗,我都係咁諗,再第二次講,好激動,仲要係其他家人面前咁講,係人都反感。

翡翠宮

TonnySS 發表於 17-5-5 10:45
你係做人新抱,如果99係咁係你面前講係女就落左佢,你會開心咩,蠢人先會覺得佢講緊其他人的八掛,但佢借 ...

哦, 即係佢唔想要孫女. 明白

答佢我最鐘意女KO佢咪得.

男爵府

畀面勳章

其實你99唔驚有報應架,咁教人落仔,而自己又因太近有第二胎而落bb,諗起都心寒﹗

大宅

TonnySS 發表於 17-5-5 09:35
係。其實人地父母自有計劃,佢係咁叫人唔好生,但如果有左,又會令佢失望,成件事錯哂,搞到要生B都要經過 ...

我唔會因為佢而決定生唔生,只會睇餸食飯。

複式洋房

aptcan 發表於 17-5-5 10:51
其實你99唔驚有報應架,咁教人落仔,而自己又因太近有第二胎而落bb,諗起都心寒﹗

...

係囉!佢要專心照顧C6 唔想咁快有第二胎,呢個係佢選擇。但我娘家,我同我妹相差一歳,我媽湊兩個咁辛苦,都照湊啦。佢係咁講呢件事俾我知道,想點?

男爵府

畀面勳章

只可以話你99自私﹗

首頁

尾頁

跳至