懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 聖保祿醫院 如何?

ahgooma

i'm very concerned over your comment on nursing ur newborn baby in st. paul, as i plan to do so as well. it's really strange 'cos mamay once responded to my query as follows:

"I delivered my baby there on June. Yes, you can breastfeed every 2 hours. I did breastfeed my baby from 08:00am till 10:00pm with every 2 hours on the last 2 days. You can also request them not to feed them bottle after breastfeeding. Instead, you can request them to call you to breastfeed again if your baby cries."

there's a big difference between your experience and hers. i think it depends on whom (the nurse/assistant) u meet in the hospital.....or simply, luck. hope that i can successfully nurse my baby in the hospital.

男爵府

以下係我上年的經驗, 俾你地參考.

產前講座分兩堂, 主要講孕婦同bb的食物營養, 產前運動同順產呼吸法, 幫bb沖涼同開奶技巧, 分娩問題等.
我覺得唔需要特登去聽, 好多書同其他奶粉公司都有類似講座, 而且係免費 佢地又無帶你去產房同ward參觀, 不過去st paul聽, 就叫做對環境有初步認識, 講座其間有咩問題又可以捉住護士長問清楚, 代價係要俾錢lor.

關於餵bb, 佢地其實有個時間表俾你, 每日都有幾個時段可以入去餵人奶, 不過你都可以自己因應時間去育嬰房叫姑娘俾你餵人奶, 問題係你上奶未呢? bb夠唔夠飽呢? 育嬰房通常都係3個姑娘當值, 你要主動同姑娘講你想點, bb要唔要補奶, 佢地都好樂意幫你, 但係記住要主動.

祝一切順利. bb同媽咪都健康.

別墅

如果Dr Fong 同Dr Wong
好似好多人讚方敏豪!
王偉明做手術,好嗎?

大宅

王醫生做手術非常好,無痛過,開刀位連線連得好好
!!!勁!

別墅

仲有無媽咪睇開王醫生?

複式洋房

Ha, 我最近睇過王醫生一欠, 係27weeks的夜晚忽然肚瀉及宮縮, 而睇開的方醫生又已下班....王醫生幫我檢查陰部, 但整到我好痛, 可能整親, 第二日仲見紅添!....所以我覺得佢麻麻(同方醫生的手勢爭好遠咁...)

Katmami

複式洋房

各位媽咪,

想請問有冇在St.Paul的好兒科醫生介紹? 係唔係生完BB後產科醫生一定會有一位兒科醫生跟進? 我可以自己揀的嗎?那方醫生partner的會是那一位?是不是好的醫生?有冇跟過方醫生的媽媽可告訴我?

Many many thanks...

Katmami

複式洋房

St. Paul的兒科醫生唔係幾好,方醫生亦都唔係搵St. Paul的兒科醫生做partner。02年尾生仔仔時,佢的partner係陳祖謙醫生,診所係銅鑼灣SOGO樓上,我覺得陳醫好好,好仔細、好有耐性對小朋友。唔係佢,我仔仔可能而家仲要無辜辜咁食緊D根本唔需要食的抗生素。

複式洋房

Hi, wtonton,

Thanks for your info. 咁請問如果我揾方醫生生BB之後, 陳醫生就會自動來St.Paul跟進我BB的健康情況呢? 我要否先confirm 方醫生先?

咁多問題真唔好意思, 因我的BB可能要跟進甲狀腺, 乙肝帶菌等問題..

Thanks,
Katmami

複式洋房

我生仔仔時冇特別問過兒科醫生的問題,同埋已經係兩年前,我諗你可以覆診時問下方醫生會係邊個兒科醫生睇你BB,如果你BB有D特別問題,相信佢會搵一個最適合的兒科醫生俾你。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

katmami,

The nurse will ask if you want to choose any 兒科醫生 or use Dr Fong's partner (last year it was still Dr. Chan). Once got your confirmation, hospital will arrange with Dr. Chan.

As always, you can ask Dr. Fong's suggestion first.

複式洋房

Hi, chan803, wtonton,

Thanks!

Katmami

民房

我昨天到聖保祿方敏豪醫生做第一產檢,請各位媽咪覺得方醫生如何,我是第一胎,年已36歲,有許多問題問,但方醫生好似無耐性的隨便的答答便可,各位媽咪何給我多多指教和意見.

民房

Dear Christinehk,

Dr Fong is a very good & professional doctor. Actually I will ask him question in each 產檢 and he will sincerely answer all my questions. But you know, time is limit, you cannot ask so many questions since there are so many patient waiting outside.

I have my delivery last month by Dr Fong, he is good. No need to worry.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

民房

B-Ma
如果我係聖保祿生, 可以到我平時睇開的婦科醫生檢查嗎(產前檢查)?

別墅

據觀察,好似好多人睇Dr. Fong .
但我睇開Dr. Wong, 覺得都幾好,
第一次見Dr. Wong, 佢好好多野講,
第二次及之後 OK,
對醫生唔可以要求太多,
最重要是合眼緣,及口啤.

如果已經在St Paul完成第一次主產檢 ,
在其他醫生睇 ,到生產前才回St paul 登記亦可以,

翡翠宮

Really?

We have visited Dr. Fong many times (have our 2nd BB now), and each time he answer all our questions.

Never feel that he is '無耐性'. And (I guess) that's why the queue is so long. The longest wait time we experienced is well over 3 hours.

Christinehk 寫道:
...但方醫生好似無耐性的隨便的答答便可,各位媽咪何給我多多指教和意見.

翡翠宮

Christinehk 寫道:
B-Ma
如果我係聖保祿生, 可以到我平時睇開的婦科醫生檢查嗎(產前檢查)?

Why not checked with '平時睇開的婦科醫生' and see which hospital(s) he is normally attached to?

洋房

有一個星期無上來, 今日見到咁多mami回應, 實在令我很放心搵方醫生接生. 唔該晒Maggie_yang, B-Ma and nmc2003.

仲有, 多謝snoopy211你打電話問關於順產變開刀既問題, 我依家放心好多啦 :-P

Misaki was born on 12th March, 05!

大宅

我自己剛check到有咗,見好多媽咪都覺得方敏豪醫生好,打算去睇佢,需唔需要早1、2日book 定,下午睇是否早上book ?下午2点後多唔多人,因為我4点半要接仔仔放學,怕睇唔切.

Christinehk,
你第一次產檢,除左覺得無耐性的隨便答答,其他檢查時詳唔詳細,可否比点意見.

首頁

尾頁

跳至