夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

養得起老婆仔女既老公...

養得起老婆仔女而生活又唔係挽挽緊既男人,我覺得佢地好叻.我認識既朋友中只有一個係老婆無做野好多年,個女去左外國讀書,而生活過得好好既,其他包括自己都要公一份,婆一份去維持頭家.

別墅

Re: 養得起老婆仔女既老公...

有幾多個男人得呀?
有時得都要佢肯養你架
有d 男人就覺得老婆都要做野先o岩架嘛!
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

養老婆.....
多數女人想,但男人唔想;
有時男人想,但女人唔肯;
某些男人想,但無能為力;
部份男人可以,但佢又唔肯。
:lol: :lol: :lol: :lol:
Childhood is journey, not a race.

男爵府

我老公就係想我出黎做野,佢唔想我成個人懶哂,其實我都好想架,但最快都要出年女女讀書先,咁我地既生活就會好d!
阿包子 寫道:
有幾多個男人得呀?
有時得都要佢肯養你架
有d 男人就覺得老婆都要做野先o岩架嘛!

直明月耀安
極星輝照長

複式洋房

我老公都係想我出黎做野架, 女人係一定要有本事養得起自己, 千其唔好指意曬d男人啊! 做開野人又開朗d, 又唔會咩都唔識...傻下傻下咁, 洗自己錢都"馨香"d啦!! :mrgreen:

伯爵府

牛年勳章

我老公養唔起我
我好想出去做野
但我老公又唔想 , 想我全心全意去湊仔
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

養得起老婆仔女既老公, 依家好少啦, 多數公一份, 婆一份.

大宅

BK Milk勳章

我覺得老公養唔養得起老婆,主要看大家對生活的要求,以前的人一個人賺錢,養一家7口都有啦,生活也不是十分富足,果時d男人夠賺錢唔多啦,問題是現今社會的好人不甘於這樣吧了,一來女性讀書多左,自然工作機會多左,唔似以前咁一定要留係屋企湊仔,所以情願自己賺錢而不用靠別人。
monalam 寫道:
養得起老婆仔女既老公, 依家好少啦, 多數公一份, 婆一份.
[img][/img]

男爵府

熱血勳章

我好讚同我diana講既說話, 我係唔洗做野湊小朋友小師奶, 我以前可以一年去3次旅行得閒買個LV都得, 而家得老公一份錢, 就唔會一年去3次旅行, 會2年去一次, 唔會得閒去買個LV, 亦冇以前儲得咁多錢, 如果你話要keep番以前咁既生活水平我老公都養唔起我, 不過降左生活水平都可以, 所謂平有平養貴有貴養麻, 我既價值觀最大既係個囡, 所以就算我慳d都冇所謂, 其實我都覺得我老公好叻架啦, 唔係真係搵好多都可以run到頭家 :lol: :lol:

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都同意Wing(婷婷媽咪) & diana既講法, 其實養得起成頭家既男人都吾算太少, 問題係話要keep番 2 個一齊做野既生活水平先係問題 !
我反而識好多朋友... 佢地老公都有能力養成家, 只係 d 太太吾願意做家庭主婦 ! 佢地有自己事業, 事業心比較重 !
而我就係一個小師奶, 靠老公養 !

複式洋房

我好好彩!未結婚之前已經開始做短期工作,因為我貪玩成日去旅行.到結咗婚就完全由老公照顧,生活質數比之前更好.如果老公唔得閒,我自己都會去日本同英國巴黎等行街,一年多數去外地旅行4次.老公只可陪我2次.老公話想我生bb前玩多d....結果bb出生後呢2年,我完全冇得去旅行.幸好,老公因為咁勁加家用比我,今年結婚紀念日仲送咗過萬LV比我. :mrgreen: 所以我覺得都幾幸福 :wink:

複式洋房

老婆唔使做,單靠老公養起頭家而仍有幸福感,先要條件係老公老婆賺錢能力要好懸殊,比較上老婆賺得好少,就有無她份人工都唔影響生活質素啦,唔係的話,老公幾叻,賺得幾多,而老婆都一樣賺o甘多,就無她份人工一定都覺得猛猛緊。
呢個係互相比較的問題,所以有D老公賺得少,老婆都覺得他叻。有D老公賺得幾多,老婆都唔肯唔做野。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid58/p5f105022c38643baaeddae191403002e/fc63a26a.gif[/img]

男爵府

我個人認為呢個問題, 好睇雙方既價值觀同心態, 有些人唔需要住洋樓養番狗, 唔駛成身名牌都生活得好開心好快樂~~~相反有些人就一定要有自己物業, 有車代步, 成身名牌先叫滿足~~~

老公養唔養得起老婆係一會事, 佢肯唔肯養又係另一回事~~~我身邊有個朋友, 佢照顧一對囝囡, 全職家庭主婦, 但佢老公一個仙都唔過佢手, 即係無家用比佢啦~~~連"送"同日常用品都買埋, 我覺得佢好似坐監咁, 無哂人生樂趣, 佢老公仲衰到無錢買奶粉就打電話問外母拎~~~佢成日打黎吐苦水~~~唉~~~

大宅

monalam 寫道:

---------------------------------------------------
AGREE,而家個社會係咁

子爵府

好媽媽勳章

agree, 我都好恨唔駛做有人養, 但我更加想用幾年既時間去供甩層樓. 所以就算老公升職加薪搵多左, 我都會選擇繼續做野.

veronica_chan 寫道:
老婆唔使做,單靠老公養起頭家而仍有幸福感,先要條件係老公老婆賺錢能力要好懸殊,比較上老婆賺得好少,就有無她份人工都唔影響生活質素啦,唔係的話,老公幾叻,賺得幾多,而老婆都一樣賺o甘多,就無她份人工一定都覺得猛猛緊。
呢個係互相比較的問題,所以有D老公賺得少,老婆都覺得他叻。有D老公賺得幾多,老婆都唔肯唔做野。

男爵府

我agree with rwy喎~就算個hubby養得起一家
都應該做野~咁樣可以唔洗同社會脫節,同埋唔洗
下下都灘大手板問hubby家用,最重要係洗自己錢
都"馨香"d啦

rwy 寫道:
我老公都係想我出黎做野架, 女人係一定要有本事養得起自己, 千其唔好指意曬d男人啊! 做開野人又開朗d, 又唔會咩都唔識...傻下傻下咁, 洗自己錢都"馨香"d啦!! :mrgreen:
[size=x-small]囡囡 出世~重

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

講得好呀!
仲有,爸爸媽媽供書教學咁多年,都唔想我淨係響屋企煮飯湊仔啦。。。 不過如果有老婆肯為家庭犧牲,老公又肯出錢出力,個BB都好幸福喲。。

veronica_chan 寫道:

男爵府

我老公係其中一個, 每當我同老公講: 不如我出去做番野囉, 我老公既model answer實會話: "屣氣啦你, 做乜鬼丫, 睇下對仔女好過啦, 有咩事你擔當得起嗎?"

仲有一個理由, 就係我老公話我搵得唔多, 將我份糧扣除工人錢, 扣除比多d家用返外家, 扣除車費食飯, 所餘不多, 有冇必要為少少錢而放棄照顧仔女, 佢話完全都唔合乎效益...

算吧, 佢養得起我同仔女, 生活又不至於猛猛緊, 而家既生活, 都算唔錯, 起碼我每季都有錢買衫, 至多我冇乜錢儲私己吧了。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

唔做野係屋企做煮飯婆好悶架, 我驚遲早變黃面婆, 請工人做的話咁自巳又有咩做呢, 唔通日日四方城行街食飯? 始終唔係結婚前點蒲都得, 結婚生仔真係悶到無人有, 如果再無野做日日係屋企對住奶奶我就會發癲, 事關奶奶一日到黑講埋佢果年代d野, 例如同佢奶奶去更田, 再唔係就講鄰居親友d壞話, 我完全無野同佢講, 婚前d好友同事又少聯絡左, 只係閒時傾電話, 大住果肚連買衫既娛樂都無埋, 睇時裝雜志得個睇字, 所以到仔仔出世後幾年我一定會做番個working mommy!

複式洋房

我之前想法和nausica相同等bb出世後幾年我一定會做番個working mother. 但當時間一天一天過去和bb一天一天的長大, 想法就完全改變. 再加上老公希望有一個像家的家, 所以就做起黃面婆來。

只要老公覺得佢可以養得起我同d仔女, 生活不太緊和開心就得了。 其實我要感激老公才對.....
:-P

首頁

尾頁

跳至