婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我系同6699 叔仔及佢老婆 一齊住嘅, 因他有四個兒子沒有女兒, 所以他常對我說我就是他的女兒, 我也十分痛錫他, 去邊度都會想起他買他食物給他吃, 生日及過時過節都是我買禮物給他而他的兒子愛理不理, 佢有生病時我也十分緊張, 他也會在別人面前讚我是一位很好的新抱, 我也很喜歡這位奶奶, 但原來全部都是假象, 當有事發生的時候, 我也是變成一個外姓人, 就算佢啲仔或孫犯咗幾大件事都好, 對唔住都唔會要佢地講一聲 , 仲要同佢哋講 我一定會原諒佢哋, 但係嗰件事真係好難原諒囉! ………………smiley] 唔重視就是我同我老公, 其他仔同新抱同埋啲孫永遠係第一位, 喜慶吃飯的時候, 竟然是我和我老公坐第二張枱, 佢哋自己一家人就坐一張枱…… 好啦! 依家老人家病咗啦要入醫院, 佢就猛咁同我講你真是一個好好好好的新抱, 有事鍾無艷無事夏迎春, 因為我識煮飯㗎嘛! 又識煲湯攞畀佢飲, 但是現在的心巳不同以前, 有一點難過……

侯爵府

2024年龍年勳章

不用難過,不要迫自己,做自己就好了
做自己想做的事,不用扮乖巧,辛苦既只有你
無人讚你好的

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

簡單回一句:我無改名叫無艷。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

回覆樓主:

大多數99都係妢好人,目的就係唔想俾個仔知道自己冇原因地唔鐘意個新抱。人之常情,很平常常見,佢都要演呢場唔容易㗎~所以婆媳關係最好就做到君子之交

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

畀面勳章

hkgra 發表於 17-5-8 18:03
不用難過,不要迫自己,做自己就好了
做自己想做的事,不用扮乖巧,辛苦既只有你
無人讚你好的:fortunat ...

我心痛是因為看清他的心, 在他出院 之前一日, 他要求我不要返工請假接他出院, 我說奶奶 細新抱是長期不用返工不如他來接你, 他竟然說不用他了, 他知道他的细兒子, 不喜歡他的老婆走來走去, 辛苦了他老婆( 我奶奶很愛錫這個兒子) 唔通我不是人嗎? 我不辛苦嗎? 日日都要返工 又要日日去醫院偏心的99感謝你讓我清醒……讓我知道我要更愛錫我的媽媽!

小肥楊    發表於 17-5-9 12:03

公爵府

不用傷心.你當初只是未睇穿佢的真面目而己.宜家知也不遲呀 ? 做返外姓人.對自己好D.再好D.別免強自己做工人.反正好心也不會有好報.

美菲絲    發表於 17-5-8 19:35

大宅

畀面勳章

chowqv 發表於 17-5-8 18:26
簡單回一句:我無改名叫無艷。

男爵府

回覆樓主:

認清佢係咩人就好,又必再理佢口中嘅好唔好呢,佢講唔一定要做,做回自己就好,接送咪等佢d仔做

美菲絲    發表於 17-5-8 19:36

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

多謝大家的支持,可能我6299想多個免費工人姐……但系佢地偏心到咁出面,我也為我c6心痛……以後我也不會咁蠢受氹

大宅

畀面勳章

Yee_ng 發表於 17-5-8 18:41
認清佢係咩人就好,又必再理佢口中嘅好唔好呢,佢講唔一定要做,做回自己就好,接送咪等佢d仔做
...

佢話佢D囝要返工喎……最後我也請了半天假接佢,但我同c6講,我巳人至義盡,冇下次

水晶宮

770217 發表於 17-5-8 18:44

佢話佢D囝要返工喎……最後我也請了半天假接佢,但我同c6講, ...

唔好去接佢,你太心軟

水晶宮

回覆樓主:

你99好似我阿嫲,有4個仔最疼愛細仔即(我細叔),但細仔永遠自私唔理阿嫲,有乜做就搵我阿媽

770217    發表於 17-5-8 20:07

大宅

我果對老人家咪一樣,講一套做一套。我冇要求佢要當我係囡咁錫,但咪當我工人,仲要識得搵錢既工人。現在睇清佢地真面目,已同c6表明佢地所有野我唔會理,有野唔該搵返佢既囝囡(即c6同姑仔)我係人地個囡,要照顧都照顧我父母先!

以前係我提c6個個week回去探佢地,生日禮物旦榚做到足。現在已幾個月都唔會返去(老公唔話返我亦冇提)完全對佢地零付出,身心都自由

子爵府

770217 發表於 17-5-8 18:34
我心痛是因為看清他的心, 在他出院 之前一日, 他要求我不要返工請假接他出院, 我說奶奶 細新抱是長期不 ...

唔好話奶奶啦~~~有時親生呀媽都會偏心自己某個仔女~~~~總之依家你睇清楚晒~~知發生緊d乜事~~~感情係雙向既~~人地點你有幾多分~~你咪還返幾多分俾人~~~

俾面老公~~~做返你自己認為應做既基本功~~~

其他人應做既就唔好攬上身啦~~~自己都未顧得掂~~~有多餘時間對自己好d~~對錫自己既人好d啦~~~~

仲理得某d人鐘唔鐘意~~高唔高興咩~~~

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

冇錯! 總之偏心起上嚟真係令人很難受 唯有以後只做好自己的本分, 客客氣氣 不會主動地關心, 留番畀佢愛錫的仔和新抱關心他吧了~

別墅

770217 發表於 17-5-8 17:18
我系同6699 叔仔及佢老婆 一齊住嘅, 因他有四個兒子沒有女兒, 所以他常對我說我就是他的女兒, 我也十分 ...

我99咪又係一樣樣,佢都有3個仔一樣無女,我嫁入黎甘耐佢哋一家10口人都係我照顧,竟然係出面話我係屋企幾甘懶乜都唔做,我心想我呢個乜都唔做既人竟然你幾個仔甚至乎你老公既底褲我都分得一清二楚,連你自己都分唔清,我真係成個菲傭甘比佢哋一家10口點紅點綠仲唔滿意,16年年尾甚至使陰謀將我同我個仔趕左出黎,好啦!我無所謂我過得仲要開心D添,比佢地趕出黎之後99幾個仔新抱都陸陸續續搬走左,依家忽然唸起我既好啦,日日黎煩住我,我心唸你死你事,當初我比個真心你哋你哋當我犯賤,今時今日咪使旨意我再哨你一眼,哈哈,真係好心涼啊(emoji)

大宅

畀面勳章

Linhuiji 發表於 17-5-8 23:09
我99咪又係一樣樣,佢都有3個仔一樣無女,我嫁入黎甘耐佢哋一家10口人都係我照顧,竟然係出面話我係屋企幾 ...

現在妳得到解放就好了佢地兩個也是想我一人將來服待佢地歸老……以前或者會咁唸嘅,依家我都要企硬,要服待咪4個新抱一齊做囉!做乜只系得我吖!! 希望到時唔好心軟……

別墅

770217 發表於 17-5-8 23:46

現在妳得到解放就好了佢地兩個也是想我一人將來服待佢 ...

一定要加油企硬啊!否則人地之後話係你自願無人會話你好更加無人會幫你分擔架,撐你

別墅

我果件都好假的,我同C6吵架,會扮晒企我果邊
後來俾我知道,背後講我壞話,連我買既禮物都當係個仔買,話我咩錢都無出過,一毛不拔,從此我一蚊都唔會買野俾佢地

小肥楊    發表於 17-5-9 12:08

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

安安份份做個外姓人吧,點計,你都唔係同一條腸出來,有咩事,叫佢打返啲仔嘅熱線

首頁

尾頁

跳至