夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

-

伯爵府

對你老婆黎講,果度係你呀媽屋企,唔係你同佢既屋企,而且,男家當佢外人,咪有寄居的感覺囉

公爵府

hosean 發表於 17-5-9 22:51
1. 我地同我阿媽一起住公屋, 我阿媽係戶主. 大家相處都幾好.

2.我同佢有講過話要入戶就要俾屋署查多一次家 ...

相處幾好係你覺得,定老婆親口講? 咁ge情況唔係寄居係咩?

大宅

回覆樓主:

果個係你阿媽,係你屋企,你緊係覺得冇問題。樓主有冇去過外母度住呀?去住下就會知道你老婆咩心態。
果個屋企係你媽主場,你老婆乜都要忍,想有自己既idea,但唔可以出聲。
我都同99住過,所有野都唔可以隨心所欲,乜都要就住。我而家買左樓同老公住,開心到喊,我鐘意點佈置屋企都得,起屋企做乜都得,以前在99度咩都要諗左男家屋企人先,講真,好辛苦!
如果老公仲要次次叫我忍下,就下老人家,我會覺得嫁黎做乜?男人都識講,番工咁辛苦受委屈番到屋企緊係要relax下,而同99住既女人就回家都要忍要屈就。我有個同事,我每晚就等佢99訓左先番屋企,8點放工,在街坐到11點先番去,只因佢老公一句,我唔覺有問題,我媽咁好。事實係,個老婆日日在痛苦中渡過。

大宅

唔想俾你知哂佢有幾多身家

伯爵府

回覆樓主:

講真,就算有戶籍又如何,都是寄居在你媽家裡。

一山不能藏二虎,一家不能兩個媽,你為什麼不明白你結了婚,你和太太應有獨立的家?

說寄居已很好了,你去婆媳版睇,大多說是寄人離下。

既然你不打算與你老婆另建愛巢,咁唯有謝謝她願意為你而寄居吧,對她好一點!

大宅

hosean 發表於 17-5-9 22:51
1. 我地同我阿媽一起住公屋, 我阿媽係戶主. 大家相處都幾好.

2.我同佢有講過話要入戶就要俾屋署查多一次家 ...

1。只有你同你媽相處得幾好。
2。佢入你地公屋戶做咩春? 就算入左戶,一樣只係寄居。佢不能夠有自己思想,唔係盞自己難受。

首頁

尾頁

跳至