興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

剛換季,先處理夏天衣服,集中一齊,再分類,例如返工衫,smart causal, 屋企T 恤或睡衣,數一數,問自己幾多件先夠,再將多餘既或很少再著既掉或捐,最後清左一堆,雖然好快買左幾件,但是我喜歡的!

男爵府

真是越執越起勁,仲發現樣樣嘢都睇唔順眼,好想快啲清走佢,而家好唔明點解自己一直keep住

男爵府

welcome 發表於 17-5-24 11:03
想請教大家,你地覺得斷捨離的概念適合小朋友嗎?
讀過的整理書,好像都是從"過份擁有",到簡單生活。起碼 ...

我冇諗過要將依套想法要D家人都一樣,始終佢地未必理解。我女已經高中,佢D野都好多,但都放哂櫃,只要唔太過份我冇理。
但生活上,我會在佢地前做好自己,就是買野前會諗過先,佢地都有留意到

welcome    發表於 17-5-29 12:51

別墅

yuengooluk 發表於 17-5-19 00:03
三星期清到四成嘢,好厲害,我清了快一個月,都只是一成左右,只怪自己堅持不丟(只送或賣),所以註定很 ...

等我都買本睇住黎學先
今次令我將大量嘢掉棄,原因係之前搬左新屋,住完一年又搬。我個人又念舊啲衫10年前既都有,書就細個睇既小說都仲儲係度。
就因為搬到驚左既原來,今次我要大量掉嘢,咁就可以搬少啲。

以書為例:睇晒既,問自己仲會唔會翻睇,唔會就掉。呢本書睇左半覺得唔岩睇又掉。淨返啲有益處既書留底,如你地睇緊個幾本書咁,個啲就唔掉。

到衫嘞:女人總覺啲衫買左總有日有機會著,但望住件衫兩年都冇著過,又會諗下次可能有機會著佢,總之好多藉口搞到一櫃衫。之後我決定,近2年冇著過既掉,或者望住件衫覺得著左其實都唔襯自己,係慶個時人買我買,個啲我又掉,或者你件衫已經再冇個啲場合需要著掉。後黎再果斷啲,舊年冇著,望住件衫問自己今年有幾成機會再著番,如果冇咁機機會我又掉。愈掉愈爽。

鞋又掉左堆。以前著依家唔著既3串高跟鞋掉左1/3。著過著得唔舒服搞到好少著而住左係我鞋櫃都2,3年又俾我掉晒。幾唔捨得都掉。

其實啲嘢買番黎係貴,但用唔著或著唔著又好可惜。俾佢住下囉,咁上下時間就要掉。掉完的確係爽,唔洗再銀眼。

之後就要學點買嘢先岩。

暫時係咁,等我買埋你地講個啲書睇完,希望再可以掉多啲嘢。

但最苦腦係我岩岩生完著唔番某部份以前啲衫褲,掉又唔係喎,因為覺得會回覆番個身材架嘛。
但呢個過渡期我都要有衫褲著架,所以我都有買,不過只限4-5件。

happylife28    發表於 20-6-19 13:52
swanmonki    發表於 17-12-23 11:03

民房

除了清雜物外,我還清了些朋友

happylife28    發表於 20-6-19 13:53
swanmonki    發表於 17-12-23 11:02
LeBlue    發表於 17-8-6 01:06
APIGMA    發表於 17-6-28 22:16

子爵府

welcome 發表於 17-5-24 11:03
想請教大家,你地覺得斷捨離的概念適合小朋友嗎?
讀過的整理書,好像都是從"過份擁有",到簡單生活。起碼 ...

我有實行係我女身上 等佢長大我會引導佢斷捨離既好處 但唔會逼佢。
我女仲好細 得一歲 我將佢全部野精簡到得3格櫃桶。
分別係1)尿片濕紙巾 2)衫褲紗巾襪 3)玩具

如果有心動既野想買 我會比小朋友買一捨二

pinky_l    發表於 19-9-18 15:09
welcome    發表於 17-6-5 10:04

男爵府

肥豆媽咪 發表於 17-5-30 23:51
我有實行係我女身上 等佢長大我會引導佢斷捨離既好處 但唔會逼佢。
我女仲好細 得一歲 我將佢全部野精簡到 ...

請問你如何婉拒玩具禮物?我們的玩具三個櫃桶都唔止

子爵府

回覆 chupachups15 的帖子

玩具數量每個小朋友都唔同架,唔使同人比較呀,最主要係衡量小朋友有幾常使用D玩具...
如果佢太耐無掂無玩,或者有重覆既玩具(即係有3個同款公仔咁,留1個就夠),
我會打包,儲夠一袋送比人/上網FREE比人~

親朋好友買既玩具,
仲有M記贈品玩具,又或者買滿幾多錢奶粉送既玩具...
如果好適合我小朋友,而我地又無,我先會留低...
如果好新淨會上網賣左佢,
不過90%既玩具我都會送比其他小朋友~

有時朋友會無端端送超巨型玩具!波波池,滑梯,千秋,捐山窿.....
依種情況要預早話比佢地聽,屋企無位!太把玩具,唔好再買!

又有時如果係99送既,我會替換屋企舊玩具走,留低99新買既玩具。

swanmonki    發表於 17-12-23 11:04

水晶宮

努力緊

男爵府

welcome 發表於 17-5-19 09:48
哈!我也是一樣!去圖書館借了很多關於整理的書來看,山下英子的斷捨離系列,近藤麻理惠的拼然心動系列,緩 ...

剛剛一口氣看完 少物好生活

好書!跟 斷捨離、我決定簡單的生活 幾本書不大相同,令人很感動。

很想朝她的方向進發!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chupachups15 發表於 17-6-4 23:18
剛剛一口氣看完 少物好生活

好書!跟 斷捨離、我決定簡單的生活 幾本書不大相同,令人很感動。
我的小孩見我地兩個大人不停清雜物,要求我們不要再睇《斷捨離》,屋企就嚟乜都無了(她誇張了一些,只是雜物清了,空間大了點吧)

男爵府

cokeball 發表於 17-5-13 08:07
德國家庭掃除方法... 有一招係地下唔放任何嘢
多謝你介紹這本書!清了一些雜物後,塵埃污垢特別礙眼,所以正跟這本書學打掃!我開始睇第二次了!

cokeball    發表於 17-6-6 07:27

男爵府

回覆樓主:

今日受到緩莉舞的啟發,做了兩小改動:

1. 把一卷卷新廁紙的招紙除去了
2.把洗手梘液樽的招紙也除去了

記得麻理惠都提過,包裝貼紙都製造了「過剩資訊」

侯爵府

我以为感情

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請問對於一個非常懷念過去,咩嘢都想keep住嘅人,有咩嘢好方法去下定決心呢?

男爵府

babytomato 發表於 17-6-6 00:27
請問對於一個非常懷念過去,咩嘢都想keep住嘅人,有咩嘢好方法去下定決心呢?
...

近日我正掙扎丟棄十多本中學年刊,我朋友說:扔啦,第時睇阿仔嗰d得啦!

我亦準備丟棄一直keep住的中學同學的書信賀卡,朋友又說:扔啦,第時睇阿仔寫嗰d就夠!(不過,我會學佐佐木典士,先scan)

各整理專家都教,先扔垃圾、雜物,當習慣丟棄後,會越來越習慣,漸漸能夠處理紀念品等等。

我朋友說得對,我們的人生已不同了,無需再留戀過去。我自己正正經歷這轉變,更打算丟掉十多廿本日記呢。

大宅

chupachups15 發表於 17-6-5 23:19
今日受到緩莉舞的啟發,做了兩小改動:

1. 把一卷卷新廁紙的招紙除去了

氣候唔同.... 廁紙會唔會易受潮

happylife28    發表於 20-6-19 16:32

男爵府

cokeball 發表於 17-6-6 07:30
氣候唔同.... 廁紙會唔會易受潮

試完話你知

男爵府

回覆樓主:

這是暫時的成果,希望可以再簡化一些

swanmonki    發表於 17-12-23 11:05

大宅

welcome 發表於 17-6-6 17:56
這是暫時的成果,希望可以再簡化一些

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊