親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

2017年復活節假期正是泰國潑水節的大日子13/415/4,亦是泰國人的新年。

原以為我這趟泰國之旅避開了潑水節的日子,因我買的機票是16/422/4,後來上網找資料才知道芭堤雅慶祝潑水節的日子較長,比泰國其他地方多玩幾天到19/4,而且在芭堤雅潑水節正日更是19/4

起初籌備行程時打算住兩晚曼谷,4晚芭堤雅。但因遇著潑水節,上網爬文才知19/4正日的前後一天都有機會大塞車,就連包車公司都未必接生意,有一間包車更說18/419/4休息

就是這樣,我唯有重新部署。既然難得遇著潑水節,那就趁這個機會參與在其中,感受一下當地人過節的氣氛所以最後選擇了只住曼谷一晚,其餘五晚芭堤雅,全程hea

預備篇

今次到泰國旅行絕對是超值抵玩之旅

原因是我在201612月尾剛巧見到機票優惠,2017年復活節假期去7日,坐皇家約旦航空(不是廉航),大人機票$668,小朋友機票$558,反而稅項很貴,每人約$5xx,最後一家四口機票連稅只需$4300左右

酒店方面,芭堤雅都算多酒店接受12歲以下小童可免費入住,而且價錢平貴都有,選擇很多,豐儉由人,比起book日本酒店真的暢快很多

整個行程我訂了3間酒店,價錢如下:

AT Residence (近BKK機場)1 $315(早餐另加90baht@)

Mercure Pattaya Ocean Resort 2 $731 (2大早餐及晚餐)$519 (2大早餐) 小朋友早餐另加206 baht

Centara Grand Mirage Beach Resort (CGMB) 3: $2570 (22小早餐), 21 promo ($1090 x 2 + $195 breakfast x 2)

總共6晚酒店的價錢只用了$4135,連機票計總費$8500有找,真的非常超值

行程篇 (with hyperlink below)

Day 1 - HK -> BKK (AT Residence)

Day 2 - AT Residence -> Pattaya Sheep Farm (包車) -> Mercure Pattaya Ocean Resort check in -> late lunch @Central Marina -> Swimming @Hotel -> Dinner @Hotel -> Let's relax spa

Day 3 - Flight of the Gibbon (行程包暢遊KK Open zoo) -> Swimming @Hotel -> dinner @Central Marina-> crazy shopping @Big C -> Let's relax spa

Day 4 - 潑水節@PattayaBeach Road -> Centara Grand Mirage Beach Resort -> Swimming @Hotel ->Dinner buffet @Hotel

Day 5 - Cartoon Network -> Dinner @RimpaLapin懸崖餐廳睇日落 -> 香港炳嫂買手信

Day 6 - Harbourland -> Molly Fantasy -> C Cat Cafe Pattaya -> Fish Spa -> Foot massage -> Dinner @Central Festival

Day 7 - Pattaya -> BKK airport (包車)

男爵府

Day 1 - HK -> BKK (AT Residence)

皇家約旦航空飛曼谷航線是採用波音787夢幻客機,333排列,比起CX的同款客機用343排列更為寬敞(我老公話我知,我冇考究係咪真架

Anyway, 我老公大讚坐得舒適

飛機餐的味道亦不俗(微辣),而最重要的還是機上每個座位前都有電視可睇電影,卡通片或打機,小朋友最like 電影都算update喎,我去程睇左LA LA LAND

但要有心理準備,睇西片佢既字幕只會顯示阿拉伯文,冇得揀中文/英文

去程班機都full,主要是香港人;回程反而冇咁full,我老公坐中間那排,佢旁邊那兩個位都冇人坐,得佢一個,好爽

美中不足是去程航班時間,晚機去晚機返,所以我們選擇了在曼谷機場附近住一晚,第二天早上才出發到芭堤雅

班機好準時起飛,預定23:25到達bkk,印象中好似早左少少到。過關唔算太多人,等了15分鐘左右,過完關d行李已經等緊我,非常快

我地約12:15am已經出左去閘口等shuttle去酒店

AT Residence

因為夜機到的關係,又帶住小朋友,又唔知過關攪幾耐,班機又唔知會唔會delay.....安全起見,都係住近機場好,再加上我第二日一早就落芭堤雅,所以就搵機場附近的酒店

原來曼谷機場附近的酒店好鬼平,百幾蚊一晚都竟然有(e.g. Thong lo),而且還包shuttle好超值!不過我見agoda comments好壞參半,所以卻步....

後來見到這間酒店的評分很高,comments 非常好,家庭房價錢亦只是$315,shuttle就每房收150baht,所以就決定試這間

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:00

男爵府

Day 2 - AT Residence

早餐90baht一位,有4款選擇,味道不俗,餐廳又坐得舒服,值得加錢享用!

上圖右上角那3個杯麵是酒店免費送的一入房就見到放了在雪櫃頂,我地坐夜機到,去到酒店當然有點肚餓,我兩個小朋友爭住要一人一個KO左

這間酒店好抵住,乾淨企理,又送杯麵,距離機場約7分鐘車程,值得推介

美中不足是花灑水力不夠,有待改善....

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:00

男爵府

電話卡我去深水埗買定,檔檔一樣價錢,都係賣$30,抵到爛

Iphone一插即用,無需setting,好方便而且還包了100baht電話費,,方便聯絡餐廳/司機
我C6用Android機都用到這張卡,但佢唔記得要否set野
其實我一插卡就收到sms, 有提及按*880# 就可auto internet (APN) setting,只係我未set佢已經自動用到

本地電話1baht/min,長途都只係3baht/min,好難用得晒,我試左打返香港搵阿媽都好暢順。
上網就頭1.5GB都是4G,過左之後變3G,我用左7日都冇過1.5GB,速度好正常

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

收藏左先,樓主成個行程好抵玩呀

伯爵府

HippoHippo 發表於 17-5-24 04:42
2017年復活節假期正是泰國潑水節的大日子13/4-15/4,亦是泰國人的新年。
原以為我這趟泰國之旅避開了潑水 ...

central festival dinner 你們食邊間?

子爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

請問AT Residence是否預早book要車, 幾錢? 佢會係機場幾號閘口等你地? 因我都想聖誕節住一晚, 第二日去芭提雅.

大宅

HippoHippo 發表於 17-5-24 05:46
Day 2 - AT Residence

早餐90baht一位,有4款選擇,味道不俗,餐廳又坐得舒服,值得加錢享用!

等你再滙報,正(emoji)

大宅

Is Let's relax spa good? Can child go together? Need to book in advance?

Any good restaurant in Pattaya?

Thx for sharing!

男爵府

sn0629 發表於 17-5-24 08:22
central festival dinner 你們食邊間?

我地去左food court咋,因為那晚做完fish spa & foot massage, 都約9:45pm, 我c6又話攰,想快點返酒店,所以去food court 快食,食完即閃

男爵府

chloe818 發表於 17-5-24 08:22

請問AT Residence是否預早book要車, 幾錢? 佢會係機場幾號閘口等你地? 因我都想聖 ...

我經facebook預早同酒店book定shuttle, 150baht/room, 佢地會係4號閘口pick up, 你book左之後佢會俾詳細資料你,有埋幾個電話號碼方便你到時可以有問題再聯絡佢地

子爵府

明白, 謝!

男爵府

Day 2 - AT Residence -> Pattaya Sheep Farm (包車)

食完早餐,我地就出發去第一個景點啦

我地約左包車10:30am黎接我地,包車我book左P.T.Taxi Service Pattaya

由AT Residence去Mercure Pattaya Ocean Resort, 車用Innova,收1400 baht
途中停Pattaya Sheep Farm 兩小時600 baht (700 baht if 3 hours)

架車的車身有點舊,但內籠都OK,司機亦有禮貌,駕駛安全

問左幾間有d開1500/1700 baht...我見bk有jm介紹話呢間ok同夠平,格完價亦真係佢最平,所以最後試呢間

車程約1小時左右便到達Pattaya Sheep Farm,開放時間為每日9am - 7pm

入場費60 baht一位,大小同價,持票尾可免費換一束草餵羊

入面地方都算大,有好多動物可以餵,如羊,馬,魚,鴨,雀.....
還有可以騎馬仔,踩水上單車

男爵府

池塘有勁多魚餵,仲要條條都好肚餓,我地餵得勁興奮,因為d魚爭住食

前後可能買左10包魚糧(20 baht@)都有

踩水上單車就50 baht/15 min, 好抵玩

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:01

男爵府

我地除左餵魚,玩得最耐係餵雀 d雀仲有機會自己飛去你膊頭扮friend

難得見到孔雀開屏

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:01

男爵府

Day 2 - Pattaya Sheep Farm -> Mercure Pattaya Ocean Resort check in

我地在Pattaya Sheep Farm逗留了兩小時左右便離開,出發去酒店

起初我訂了Hard Rock Pattaya,因問過酒店佢地twin bed room係有兩張4呎半床
而Mercure pattaya ocean resort的twin bed room只得兩張3呎半床....
但因上網見有人講在潑水節時住Hard Rock,一出酒店門口就俾人淋濕同埋Hard Rock那邊較近市中心,我驚轉酒店時會好塞車又怕俾人淋,所以都係搵返間近CGMB那邊的酒店....最後見呢間個泳池有條滑水梯及跳水台,較適合我兩個小朋友,酒店位置又很好,近BIG C可以shopping,於是便BOOK了這間

我check in時酒店還upgrade了我們到海景房雖然所謂景房跟CGMB那種是冇得比,佢只有在露台靠右邊的位置見到個海,但都叫做好過冇,話晒景房比普通房每晚貴$100,而且景房的樓層較高,賺左

房入面兩張床可以拍埋一齊,咁樣唔驚反瞓的阿仔跌落床
還有,在check in時酒店因為潑水節送了兩個防水袋俾我呀,好貼心,非常實用,抵讚

男爵府

Day 2 - late lunch @Central Marina

check in完,上左房hea左一陣,3:30pm左右先行去central marina食個late lunch,行5分鐘左右便到達
呢個商場必逛的當然是big c另外有一間叫Fit的鋪頭,很大間,賣不同牌子的運動用品,佢有d野on sale,我買左一件converse t-shirt俾阿女,質地很好,都係2xx baht左右
這間鋪頭門口還有一個俾小朋友玩樂的地方,行過少少還有swensens

因我兩個小朋友想快點回酒店玩水,所以都係幫襯food court(佢地叫food park)
這裡叫個海南雞飯都係50 baht, pad thai 60 baht

大宅

回覆樓主:

樓主, 你的資料好詳細, 謝謝

另想問懸崖餐廳是否在芭堤雅?要預訂嗎?

男爵府

希望123 發表於 17-5-25 11:06
樓主, 你的資料好詳細, 謝謝

另想問懸崖餐廳是否在芭堤雅?要預訂嗎?
係呀,在芭堤雅,我經Facebook訂位

男爵府

Day 2 - Swimming @Mercure Pattaya Ocean Resort

飯後我地便回酒店玩水,酒店5/F有一個Infinity pool,而地下則有一個適合兒童玩的泳池,有滑水梯,跳水台及泳池排球。這三個活動我兩個小朋友都好鍾意玩,泳池打排球都是第一次玩

跳水佢地都玩左好多次滑水梯就更加唔駛講,更係玩左無數次啦

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:02

首頁
12345...11

尾頁

跳至