自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kaaaaaaa 發表於 17-5-30 20:26
樓主第時點教小朋友呀?點解要生小朋友呀?

你呢個係咩問題?我生小朋友係咪要問準隻狗?
我唔鍾意狗同我教小朋友有咩關係?

複式洋房

狗狗好單純, 主人就是佢的家人, 佢的一切, 而狗狗亦都好容易感覺到對方是否喜歡他, 我自細就好鍾意狗, 因為阿嫲係鄉下既狗只係看門口, 食粗茶淡飯, 我一年只見佢一次, 但每次返鄉下係幾丈遠時, 隻狗已出黎迎接我, 佢地係好忠心, 你對佢好, 佢一世守護你

我係愛協領養左隻狗, 今年已經九至十歲, 我認我係狗痴, 比佢上床上梳化, 但男友唔鍾意狗, 驚狗(試過比狗追), 其實伴侶的話, 一個人鍾意狗, 如果另一個好反感, 只會令對方覺得你係好無愛心, 老實講, 我同男友為狗吵過好幾次, 佢覺得我隻狗惡, 但佢從來無試釋出善意, 只係避得就避, 狗係會知道的, 樓主, 我可以話你知, 係我立場, 我係寧願分手都唔會放棄隻狗, 因為我覺得無愛心的人唔係我要搵的對象

我亦理解唔特別鍾意狗的人要接受, 要同佢清理屎尿係好累, 但你唸下狗狗只有十至十多年命, 同埋佢點解會係屋企屙?係咪因為出街少, 唔開心, 定係你定關左房門之類...總有個原因, 佢習慣上梳化, 佢上左你唔想坐, 但佢唔係 "唔比你坐", 因為那裡就是牠的家, 最後我想話, 我好羨慕d情侶兩個都喜歡狗, 一齊放狗, 將心比己, 如果你老公覺得佢喜歡狗, 你都喜歡, 佢會欣賞你的愛心, 更甚
於你用 "有佢無我"的方法逼佢去揀

男爵府

回覆樓主:

我自己係愛貓狗ge人,樓主其實你已經做得好好,好包容,照顧動物唔係一件容易ge事。但你要明白,狗狗唔細了,呢個年紀,真係無咩人肯領養,同埋佢ge一生中,就只有你地,無其他,同你老公商量下,買一個狗圍欄,裡面再放廁所(裡面鋪尿墊)同食物水,你如果驚佢唔識all,可以第一次將塊尿墊濕d佢自己d尿,好快識架。

男爵府

rionacheung 發表於 17-6-1 04:03
狗狗好單純, 主人就是佢的家人, 佢的一切, 而狗狗亦都好容易感覺到對方是否喜歡他, 我自細就好鍾意狗, 因為 ...

我認同我都冇辦法接受冇愛心的另外一半,但唔鍾意狗=冇愛心我就唔認同,正如有人唔鍾意小朋友,咁又係咪冇愛心?用個人喜好去define一個人的性格本質,係咪刻薄左啲?有啲人嘅logic就係咁,狗主愛狗但乜都唔理,一句佢鍾意就講到已經好好,我一句我唔鍾意狗,我就做幾多嘢都係錯。如果當初我同我老公都拎隻狗出黎考慮結唔結婚,無視我地之間嘅感情同相處,應該我地唔會一齊,咁今日就冇問題,但因為一隻狗去決定自己的人生大事,會唔會誇張左?

其實冇所謂,根本大家嘅睇法就差天共地,講到出年都唔會有結論。

複式洋房

YAC0601 發表於 17-6-1 11:14
我認同我都冇辦法接受冇愛心的另外一半,但唔鍾意狗=冇愛心我就唔認同,正如有人唔鍾意小朋友,咁又係咪冇 ...
有無愛心當然要由你伴侶去睇, 我係話我個case, 我就有咁既感覺, 當然可能你老公無呢個感覺既, 呢個只有佢先知~
至於你話為一隻狗決定人生大事係咪誇張, 我覺得養狗同生唔生仔的道理一樣, 如果大家不能取得共識, 就好容易好似你個case咁, 有一方勉強左之後出現爭執, 然後怪對方要佢接受d 佢唔鍾意既野...

咁既然你已結婚生仔, 當初大家就係取得共識, 你選擇包容佢養狗, 就算而家隻狗做既野不合乎你心意, 係咪應該同老公夾左大家點樣分工, 了解下隻狗點解會周圍屙的原因, 而唔係講 "有佢無我"呢?當你用強硬手法叫對方揀時, 就已經違背緊你當初答應包容佢養狗呢一點, 我唔係話你老公啱哂, 你錯哂, 但包容就係要互相磨合, 搵出解決辦法, 而呢個方法, 我希望你們唔會係選擇拋棄隻老狗

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

樓主...我好明....
我都有狗...
仲係2隻
而家隻狗就算有廁所...如果廁所有尿就唔會成..
我本身返工...
返到黎要清潔真係人都癲...
我覺得你老公係習慣左隻狗的存在...
而唔係真心愛狗.....
或者而家買個狗廁所或者落街放狗會好D?
其實狗本身無問題...係去廁所唔識去先令到你發咁大脾氣~~~

複式洋房

梳化: 狗狗年紀大失禁, 可能要用尿片

洗手間地下問題: 買狗廁所教佢用, 3-6個月學識

狗唔係有心激你, 係佢未學好大小便. 11歲係遲左D但有耐心佢係可以學好GE.學好就一勞永逸

(PS: 我隻狗初初係每日2次係屋企唔同GE地方小便, 屋企仲要唔係磁磚地板, 一起身拖地, 一放工又拖地, 日日如是, 拖完仲有味, 真係好大壓力(而且狗狗見你唔開心佢都會唔開心). 後來佢學識左, 好快你就鍾意番佢GALA)

男爵府

kksun 發表於 17-5-26 16:48
回覆 YAC0601 的帖子

非常同情你, 我都經曆過差唔多情況, 不過我果隻係貓, 佢又係周圍瞓, 老左又周圍柯, ...

唔該你幫幫手唔好養任何動物

大宅

YAC0601 發表於 17-5-26 16:50
都估到有人會話我係棄養或者想殺左佢
我再唔鍾意佢我都冇諗過咁做, 我亦明白我老公係一定會養到 ...
唔洗理果D人啫!
i'm 雨婷寶

男爵府

回覆樓主:

其實我覺得養寵物係幾殘忍。我只係試過領養過一隻和接收過一隻被人棄養的龍貓。之後一路都冇養寵物,自己番工留隻寵物响屋企我覺得好自私。仲要一日只係落一次街仲要比人拖住走。如果你出親街都比人拖住個頭行你會點?當然狗就唔同人啦,狗就算你拖住佢個頭行佢都會對你忠心嘛。所以要人同狗比較,係冇意義,就算幾愛狗既主人都冇可能同狗角色掉轉,肯比隻狗拖住個頭行同一日只可以落街一次柯屎柯尿。人一生裡就係好多野要取捨,唔係每件事都可以大團員,因為資源有限。忍?唔忍?其實決定權都係樓主手上,樓主自己衡量過點樣做對大家傷害最少就做囉,沒人比你更清楚自己環境,和你想自己係一個點既人,因為樓主只係人,唔係聖人。

首頁

尾頁

跳至