自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

yuyueng 發表於 17-6-3 18:44
姑勿論出身,亞嬸係長輩,叫長輩入櫃到瞓實在失言兼無禮,其實想嘲笑阿嬸無文化未見過榻榻米啫!佢呻亞叔娶 ...

同意!!
樓主前面部份我幾認同亦明白。
但個女對住嬸嬸咁無禮貌叫人瞓入櫃真係唔啱,
其實個意思係幾似瞓停屍間⋯⋯
先唔好話細路女講笑,但真係講得過份左喎,
講者無心但聽者有意囉。
最後拍抬亦有點過份,始終長輩黎,唔比面叔叔之餘亦有點顯得無家教。

禁止訪問

大宅

cookingma 發表於 17-6-3 17:51
好好~我盡快講!

其實叔仔老婆只發細路脾氣,行程裏3個細路其實唔細-甥生女22、佢個仔17、我女16,好自 ...

我覺得都係誤會啫!
有人覺得有問題都可能同叔仔老婆一樣未睇過多啦A夢卡通,未瞓過tar tar mi,
人地好心話比你聽,你只覺你笑你,係你自己諗多咗啫!係就唔出聲,係後笑你。

我囡被屈、一時激動完全控制唔情緒,作出d過激行為丶說話唔出奇,嗰刻我地已經盡量控制場面。

我地私底去問事發在場的甥生女,佢話當時我囡完全冇問題,又冇做錯事,語氣亦平和講比嬸嬸知,只覺得叔仔老婆心情唔多好,揾人開火,更係揾個最細。甥生女仲鬧佢呀媽,即姑仔,冇做錯野,做乜要人道歉,而事後姑仔知道事情始末,主動同我女道歉。

跟著幾日、都冇乜人理叔仔老婆..

續待

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

點解樓主咁強調叔仔個老婆係來自大陸?唔通香港冇呢類人?再講,叔仔個老婆來港廿年,而樓主個女只係十六歲,照計叔仔結婚時樓主個女未出世,但點解樓主個女一開口就話人地係大陸嬸??係唔係有人成日喺個女面前強調啲乜?

kawai120    發表於 17-6-3 23:32

公爵府

fairyfloss 發表於 17-6-3 19:20
樓主唔教好個女,將來行為就如你叔仔老婆般難頂!

我暫時唔覺叔仔老婆太難頂。個女叫得大陸嬸呢個term, 其他可以想見。所謂嘅嬉嬉哈哈 我都有保留。公眾場所,尤其係日本,太嘈其實幾失禮。

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

幾個表一齊瞓無所謂,我都明有啲b6親戚好難頂,但你女係後輩咁既表現係過分左,你倆母女私地下點講係你地既事,係大家面前要有教養先,同個女好好傾下啦!你都識講你弟婦細路仔,無謂自己個女大左都變另一個細路仔吖!

男爵府

劇情峰迴路轉,原本系企樓主呢邊。叫長輩訓入櫃。。。。。。乜你都覺得無問題?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

睇到呢度

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

樓主女都幾無禮貌!應該簡單解釋下,而唔係講的自以為好笑而令長輩不解、難受的説話、柏枱,叫長輩大6嬸,仲有人護短

公爵府

ayasbaby 發表於 17-6-3 19:33
劇情峰迴路轉,原本系企樓主呢邊。叫長輩訓入櫃。。。。。。乜你都覺得無問題?
...

睇題目就覺得樓主啱,第一個post 就覺係誤會。後來直頭覺得。。。 話時話,日本三人房唔易揾,溫泉酒店亦唔多超過四人房。希望樓主唔係屈蛇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

身教真係最掂!
樓主個女同佢媽一樣!錯的永遠唔係我囉!!!

珍珠宮

ayasbaby 發表於 17-6-3 19:33
...
就算唔係長輩, 都唔應該講入櫃呢D說話, 好難聽。劇情峰迴路轉, 有機會成為年度BK hit post

男爵府

cookingma 發表於 17-6-3 19:25
我覺得都係誤會啫!
有人覺得有問題都可能同叔仔老婆一樣未睇過多啦A夢卡通,未瞓過tar tar mi,
人地好心 ...
點解你話你個女係好心話比嬸嬸聽瞓入櫃?難道夜晚真係個個人瞓入櫃?我由細睇叮噹大,但仍然覺得你個女玩嘢,請你唔好不斷美化自己個女啦!你話你女被屈所以行為過激,控制唔到情緖,咁你妯娌感覺被取笑又唔失控?
最後,你寫嘅甥生女真係難頂,係外甥女呀

子爵府

咦咦,睇黎好多人都不斷搵到位插樓主wor

仲可以聯想去屈蛇,犀利犀利~

所以話,女人既野,要唔中意你,一定有位入你。

離哂題添,先行離開啦~

樓主,我勸你都係唔洗再update啦,
阿大陸嫂幾有問題都好,大家都只針對你同你女~
何必再係度成為人地既玩具呢?

大宅

等hit

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cookingma 發表於 17-6-3 17:51
好好~我盡快講!

其實叔仔老婆只發細路脾氣,行程裏3個細路其實唔細-甥生女22、佢個仔17、我女16,好自 ...

樓主個女都16歲啦, 咁大個連一D禮貌都冇? 可以叫個亞嬸做大陸嬸樓主覺得冇問題? 叫長輩訓入櫃你覺得冇問題? 正常小朋友都唔會咁講啦, 我仔日日睇你多啦A夢, 又唔見佢叫我訓入櫃

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

仲有plan房拆散人兩母子十幾廿歲咁大仲男女同房 可能大6嬸冇諗過會失望到咁

珍珠宮

blackberry 發表於 17-6-3 19:42
仲有plan房拆散人兩母子十幾廿歲咁大仲男女同房 可能大6嬸冇諗過會失望到咁
...
雖然話後生仔, 又係親戚感情好冇所謂, 但我對於青春期男女好sensitive, 點都唔應該同房吧。其實樓主一開始講左點解係"懲罰奶奶"就可以, 講咁多前奏, 反而自暴其短

別墅

回覆樓主:

我路過,只討論溫泉酒店問題:日本溫泉酒店其實都好多有for 四人以上的Tatami 房,我住個好多次:for 四人、五人、六人都有.

lyl    發表於 17-6-4 16:17

首頁
34567...13

尾頁

跳至