自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 babesiu 於 09-1-16 06:34 發表
澳洲d關員係好友善. 但唔明點解要問咁多野囉. 上次我係cairns入境都比佢'邀請'去問呢問路. 問點解嚟澳洲,係香港做乜工作. 邊度訂機票, 帶咗幾錢過嚟洗...我仲以為去錯以色列添.
佢地唔係仲咁白痴諗住single既女人好 ...

我由香港去英國果陣又係咁...比個印度人問足半個鐘....佢問黎問去都係果d野,目的係想知你有冇講大話...
我姨丈話我好彩,因為果班機係5am到uk,有好多人都仲未返工,如果唔係,可能會問得仲耐...

我姨丈個家姐,都有幾十歲ga la...
比佢問左好耐,佢仲係跟團去歐洲,最後一站去uk,開頭移民局問佢有冇親戚係uk,佢話冇,之後再問佢有冇,佢答有...跟住唔比佢入境,要佢返香港...

男爵府

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 12:05 PM 發表

叉燒飯,我地呢邊一碟要15-18 euro..(仲要唔好味),所以多數自己整...

我呢邊d野比起london仲要貴多最少20%,有d仲唔只,d車仲貴到離晒譜...以一架新honda civic hybrid為例(最basic果款),我地要27xxx euro,但uk只賣17 ...

又唔覺喎! 我去過Ireland 幾次都覺得果度d野平過英國好多喎~~~~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-1-16 12:11 PM 發表
乜原來澳洲興問遊客野咖? 我果時去英國玩(好細個揹背包)入境時都比個關員伯伯(睇落五,六十歲)問我係香港做乜,帶咗幾錢嚟玩...都係問兩句,無澳洲果次咁耐. 以色列果次盤咗成個鐘.d問題問完又重複問,根本同審犯無分別, ...

我自己未去過澳洲,不過個電視節目真係睇到令人覺得澳洲人好歧視有色人種囉!

佢地問親既都係黃、黑種既人~ 來澳洲做乜呀? 來澳洲幾耐呀? 你喺澳洲有冇朋友呀?? 你帶咁少錢點夠玩1星期呀? 你帶咁多錢來係咪另有原因呀?????

最常係見有色人就懷疑佢地身上有毒品! 查完人地係清白既又唔會道歉喎!!! :;pppp:

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-1-16 12:16 PM 發表
我表姊好多年前跟團去英國諗住探個妹,點知唔比佢入境不突止,仲鎖咗佢入監唔知幾日. 真慘

我唸可能係因為home office 有某d原因,懷疑妳表姐來咗英國後唔會返香港! 依幾年太多黑市,而且好多歐盟國家既人多咗來英國做野,好多入境 + 居留法例改得好密,改完又改......

我有個大學師弟,已經喺度讀咗幾年書,佢舊年聖誕想申請埋佢細佬過來讀college,但申請咗2次都唔成功!home office 比佢地既原因就係 - 懷疑佢細佬來咗英國後唔會返香港!

唔知點解個個唔夠香港好既國家都當自己好有寶??? :;pppp:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Vca 於 09-1-16 12:12 發表

又唔覺喎! 我去過Ireland 幾次都覺得果度d野平過英國好多喎~~~~

你幾耐無去過?同埋去邊度呀??
North Ireland d野都好平..

我英國d親朋好友過黎探我,都話呢度d野好貴...

其實而家睇返d價錢牌有EURO 同STERLING(eg M&S ,GAP)..個價錢都差好遠...佢唔SHOW出黎仲好,一見到貴咁多已經唔想買...

我地每年都會去一次英國,多數係LONDON/BIRMINGHAM....買野+食野都平好多...不過酒店就唔平...

禁止訪問

瑪瑙宮

原帖由 babesiu 於 09-1-16 12:13 發表
我朋友嫁咗個英國人,嚟香港做野六,七年左右. 佢老公都話而家英國貴到住唔落. 留係香港好得多.

我表弟個best friend(鬼仔),我地07年summer同佢一齊去香港旅行,之後佢就愛上左香港啦...同年既12月仲返埋去過x'mas唔返Ireland...
而家係幼稚園做英文teacher...好似都有18000一個月..雖然冇係ireland搵咁多,但計埋生活指數,佢就好好洗,而家除左返黎睇下佢mami外,佢都費事返...

男爵府

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 12:35 PM 發表

你幾耐無去過?同埋去邊度呀??
North Ireland d野都好平..

我英國d親朋好友過黎探我,都話呢度d野好貴...

其實而家睇返d價錢牌有EURO 同STERLING(eg M&S ,GAP)..個價錢都差好遠...佢唔SHOW出黎仲好,一見到貴咁多已 ...

應該係"Northern Ireland" 呀!

不過我未去過Northern Ireland 喎! 我次次都係去Dublin 探朋友~ 最近果次係舊年,除咗覺得野好平之外,仲覺得除咗飲啤酒,冇乜野好做!

男爵府

原帖由 EVA222 於 09-1-16 12:37 PM 發表

不過有好多做飲食,偷偷留低做黑工,約8年前有些後生D,假借讀書為名,實則係餐館打工,我識幾個都係咁搭路去的,成班後生仔住係餐館宿舍,早幾年親戚個仔係香港讀書不成,經介紹人攪去讀工業學校,一年十萬都唔洗,放暑假返 ...

就係佢地搞到入境 + 居留條例改完又改囉!

男爵府

我而家住响日本, 不知幾想回流返香港.
日本?!旅遊就好, 長住真係咪攪
我點都覺得香港係最好, 雖然香港細又有好多地方污糟, 又多人講粗口....
不過我心繫香港, 真係好掛住香港架
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

原帖由 mrsdoh 於 09-1-16 12:57 PM 發表
我而家住响日本, 不知幾想回流返香港.
日本?!旅遊就好, 長住真係咪攪
我點都覺得香港係最好, 雖然香港細又有好多地方污糟, 又多人講粗口....
不過我心繫香港, 真係好掛住香港架 ...

連妳住日本咁新奇刺激既地方都想返香港......

香港雖然地方細,但真係最好! 要乜有乜而且方便~~~

P.S. 妳BB個奶咀好搞鬼! 我都有一個差唔多樣 - 不過唔係真奶咀,係喺荷蘭旅行時買既奶咀糖!

男爵府

原帖由 Vca 於 09-1-16 21:03 發表

連妳住日本咁新奇刺激既地方都想返香港......

香港雖然地方細,但真係最好! 要乜有乜而且方便~~~

P.S. 妳BB個奶咀好搞鬼! 我都有一個差唔多樣 - 不過唔係真奶咀,係喺荷蘭旅行時買既奶咀糖! ...

係呀, 香港自有一種魅力, 好方便, 要乜有乜.
我响日本生活清心X肉. 因為唔駛返工, 基本上好少出街.
D朋友又住得唔近, 出去要用好多車錢 所以我免得就免.

我BB個奶咀係電腦效果嚟架.
另外, 奶咀糖及介指糖我細個都成日食...好懷念
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Vca 於 09-1-16 18:36 發表
話就話係電視節目,不過佢唔係搵演員做出來架! 個節目係拍攝機場入境關員工作真實既一面! 講野似審犯咁既衰樣,又冇禮貌,真係難怪咁多入境遊客發火!

我有朋友今年剛去喺澳洲書,佢話比當地人歧視到飛起! 而且近年有 ...

哦, 原來係咁...
好彩我係到都住得幾舒服, 陽光與海灘真係好正...同埋個天成日都係藍色一舊雲都無架

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 20:11 發表

哇!!! 妳果度叉燒飯咁平既?????

我依度要成7、8鎊銀啊~~~~

london 唐人街係咁上下價錢吧 ? 不過好耐無食, not very sure.
多數斬一個 portion 叉燒就 £5.5
我屋企附近的takeaway大約不會超過 £5 for 叉燒飯.

london chinese takeways的competition 好大

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 20:05 發表

叉燒飯,我地呢邊一碟要15-18 euro..(仲要唔好味),所以多數自己整...

我呢邊d野比起london仲要貴多最少20%,有d仲唔只,d車仲貴到離晒譜...以一架新honda civic hybrid為例(最basic果款),我地要27xxx euro,但uk只賣17 ...

不如移民過來英國....

伯爵府

我97年果時都自由行去澳州探我個妹,果時佢係果邊讀書,去到入境果時個staff叫我寫多次張from,但我以經係機上寫左,又問我去邊?住幾耐幾時走,煩左我5分鐘,我見d白人炸炸聲走得,黃種人或有色人種就左問右問,去到坎培拉住左2 weeks悶到嘔茄,去雪梨玩都係悶到死!去完番離都係覺得香港好,係果邊煮個麵10分鐘都未有得食呀,又要坐巴士down town先買到野食,我死都留番係香港呀!

珍珠宮

原帖由 LatteLatte2008 於 09-1-17 00:56 發表

哦, 原來係咁...
好彩我係到都住得幾舒服, 陽光與海灘真係好正...同埋個天成日都係藍色一舊雲都無架

你住澳洲嗎? 澳洲哪一處? 熱天會唔會好似香港咁熱?
我好響往 .. 藍天白雲, 陽光海灘

瑪瑙宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 12:46 發表

應該係"Northern Ireland" 呀!

不過我未去過Northern Ireland 喎! 我次次都係去Dublin 探朋友~ 最近果次係舊年,除咗覺得野好平之外,仲覺得除咗飲啤酒,冇乜野好做! ...

我聽咁多人講(包括自己既經驗)你係唯一一個講dublin d野平既人...

我上年都有去london,我真係唔捨得走...

首頁

尾頁

跳至