自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

侯爵府

Era 發表於 17-6-9 02:30
呢啲就當然啦, 但係我見到咁多JM原來覺得小朋友響車上睇下書, 考測時溫習都覺得唔適當喎. ...
真心同問
令我諗起果個騎驢既故事.....

小朋友在車廂坐 - 嘩!咩學生來架, 父母無位坐佢自己坐喎
小朋友在車廂企 - 嘩!企唔定整到我喎, 咩事呀
小朋友玩電子產品 - 好心d 父母唔好比電子奶咀佢啦
小朋友睇書 - 嘩!好可憐啊, 父母做咩唔比佢休息下架
小朋友温書 - 同上
小朋友做功課 - 同上

其實最主要唔超級大聲唔騷擾到人, 理得佢呀, 可能做完功課/温完習去玩呢, 做唔切功課在地鐡補做, 理得佢呀, 你唔記得老細叫你做既野都可能唔食lunch趕好佢啦, 唔通好型咁唔做等比人省咩.......

珍珠宮

開心吸收勳章

終極熊貓 發表於 17-6-9 07:42
各位家長,我知你有自由同責任教你小朋友
但喺早上嘅地鐵,普遍都係一卡卡寧靜嘅車廂,有人休眠,有人打機 ...

簡直癡線~

有次行山, 有位家長邊行邊默書。。。 我同D女都 比呢家人嚇"姪"

可憐的孩子
違規內容

男爵府

環保接龍勳章

siu-miu 發表於 17-6-9 11:37
真心同問
令我諗起果個騎驢既故事.....

男爵府

回覆 淘寶 的帖子

我都遇過個媽媽為左唔比佢細仔係車瞓覺, 係咁播歌仔同唱, 我仲要坐正佢對面, 果刻真係覺得好騷擾

已刪除用户

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

試過有一個媽媽全程講故事,仲要扮曬聲,講真,真係毛管棟

珍珠宮

回覆樓主:

尋日遇到個阿媽大聲同對面座位既兩個女(都有9,10歲)傾計,要傾計麻煩坐埋一齊,唔夠位坐就企喺小童側邊,反正都係坐兩個站落車,有必要迫全個車箱既人聽你地傾計嗎?去海洋公園係好開心好興奮,但都顧下別人感受
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

回覆樓主:

仲有d睇戲又唔戴耳塞嘅人

子爵府

lololala 發表於 17-6-9 09:05
係我朝朝響返學時間都會響電梯入面見到一對母女,佢朝朝都一定會響lift入面一邊同個女整理頭髮,一邊教女, ...

我嗰度都有,一個阿媽加一個工人兩個女,佢地四個入左電梯就已經無嘜位,又係幫個女整頭,又嘈到死,又分開企,霸晒成架電梯,有次大堂等電梯,佢個大女都應該小學,係我前面玩轉圈,仲以為好可愛,其實討厭到不得了,我唔討厭小朋友頑皮,因為小朋友就係有點頑皮,但係無家教就真係好討厭

伯爵府

回覆樓主:

我會係咁細細聲係車度哦小朋友睇下本書啦,但我小朋友照樣拎住本書但抬高頭睇住個電視!! 我無言囉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 17-6-9 08:02
果d阿嬸,平時講嘢都用唱山歌mode...鬧仔梗係更勁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tsung 發表於 17-6-9 12:54

琴日夜晚經過酒樓,我c6問係咪有人嘈交....勁大聲

其實佢地隔左幾個身位大嗌,話小巴行呢面,地鐵行果面,之後就幾個人跨左幾個舖位咁嗌

珍珠宮

終極熊貓 發表於 17-6-9 07:42
各位家長,我知你有自由同責任教你小朋友
但喺早上嘅地鐵,普遍都係一卡卡寧靜嘅車廂,有人休眠,有人打機 ...

背書~細聲我o k,但一邊默一邊鬧錯,其實老師會咁咩?
敎錯,教做人歪理,真係好難頂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我好明白你講乜

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

sumsum_so 發表於 17-6-9 09:19
仲有啲五音不全既唱歌真係頂佢唔順,我都有兩個,只係同佢傾下計,每兩句就提佢要細細聲,其實背書 ...

我上次喺MTR見一家四口, 坐住四個位有兩個妹妹, 大果個家姐本身細細聲唱著學校D 歌, 點知個亞媽跟埋合唱, 變左越唱越大聲 仲要兩個左搖搖, 右搖搖, 陶醉MODE
我望佢地對面D 乘客, 只能觀, 不能訴, 真係頂他們不順

大宅

開心吸收勳章

太多人冇公德心

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 17-6-9 15:30
琴日夜晚經過酒樓,我c6問係咪有人嘈交....勁大聲

其實佢地隔左幾個身位大嗌,話小巴行呢面,地鐵行果面 ...

d噪音巧難頂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tsung 發表於 17-6-9 16:15
d噪音巧難頂

直頭耳仔痛

公爵府

2018復活節勳章

有時唔嬲得咁多,試過搭巴士個阿叔勁大聲同朋友講電話,仲要句句問候人娘親。
我頂唔順落下層坐。

首頁

尾頁

跳至