嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

孖女今年9月小一,學校問想分班定同班,呢個問題想問問有無呢方面經驗既家長可以分享下?

因孖女幼稚園各級只有一班,從未分開過,本應想小二先分班,但現在又心大心細咁
諗,小一都要適應不如分班。

同班分班各有各好,很難取捨~

珊瑚宮

hobaba2011 發表於 17-6-9 11:40
孖女今年9月小一,學校問想分班定同班,呢個問題想問問有無呢方面經驗既家長可以分享下?

因孖女幼稚園各級 ...

分,我對孖,由小一到而家中5都唔同班,只同校,對佢地係好

大宅

回覆樓主:

我都唸梗。本來就太痴住大家, 較小主動溶入群體, 又驚本來性格已難適應新環境。 今天咁岩為此問及心理專家, 佢也建議分班, 横掂要適應新環境, 叫我地倒不如ㄧ次過。

複式洋房

回覆樓主

分班好。見過小學有孖嘅分班,亦有唔分。比較下發現唔分嘅好痴住對方,社交方面弱D。

大宅

我兩個女, 除左 K1外, 到依家小六都係分班 .
佢地各有各朋友.

大宅

hobaba2011 發表於 17-6-9 11:40

因孖女幼稚園各級 ...

我對孖女都係今年小一,我揀左同班,因為佢地由K1開始都未分開過,有時一個病左另一個返唔到學要分開時都喊到顛!上小一對地黎講已經好大挑戰,如果仲分開佢地我怕佢地抗拒返學咁就大鑊,所以比佢小一同班適應下先,小二先開始分班。另一個主要原因係因為佢哋係超細B ,本身又唔係太醒目嗰隻,冇其他六歲嘅小朋友咁醒咁有自信

珍珠宮

我哋都係今年小一,要求左同班。幼稚園3年都5同班,但考慮過小學功課問題,同班易d跟進,同埋好似小四開始會能力分班,多數5會同班,所以趁機試下同班

首頁

尾頁

跳至