自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

無敵小師奶 發表於 17-6-11 17:48
嚟緊7月會帶兩老去台北,有冇咩景點唔會好辛苦啱一家大細去? 暫時計畫必去九份十份,包車。
同埋聽好多人 ...

必食 游壽司
我叫台灣朋友幫我book位
兩人午餐食左千7台幣

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

故宮博物館

珍珠宮

無敵小師奶 發表於 17-6-11 20:19
我都打算搵日去北投淡水然後淡水仲可以搭船,咁熱去溫泉會唔會唔舒服?我都係買咗機票酒店先知 ...

我地通常住一晚,日頭游水按摩,晚上同一早係自己房浸溫泉,唔熱。
會係酒店食埋幾餐,好悠閒。

包車通常去九份十份野柳。野柳七月去超熱超辛苦,記得做足防曬,帶定水,帽呀咁。九份其實無乜野行。十分放天燈最好,十分瀑布要行好一段路,太熱要考慮下老人家會唔會太辛苦。

夜市食物較重口味同油,我媽就中意去度小月同頂泰豐,佢話清啖啲。比你參巧下。

大宅

白毛毛 發表於 17-6-11 20:33
我地通常住一晚,日頭游水按摩,晚上同一早係自己房浸溫泉,唔熱。
會係酒店食埋幾餐,好悠閒。

好呀 唔該晒,我應該唔會去野柳,我見d人多數去果個地質公園,應該係好好好熱,十份瀑布車到唔到?

男爵府

嚟緊7月會帶兩老去台北,有冇咩景點唔會好辛苦啱一家大細去? 暫時計畫必去九份十份,包車。
同埋聽好多人 ...

上月我帶三個長老去台北四日三夜(其中兩個長老腳唔係好行得,所以唔可以去啲行到死死下嘅地邊),大部份時間都包車,我行程係咁:

第一日: 落機>桃園慈湖>建國假日花市場(只開星期六/日)>薇熱丘(食+買鳳梨酥)>晚飯>酒店

第二日: 烏來纜車+瀑布>烏來老街午飯>龍山寺>行附近啲街華西街夜市>素食自助餐>家樂福>酒店

第三日: 十份放天燈>金山老街(買嘢+午飯)>淡水>市林夜市掃街>酒店

第四日:上引水產>濱江市場買水果>lunch@上引水產"煮海"(有冷氣有得坐,可以食熟可以食生)>返酒店拎行李出機場

珍珠宮

無敵小師奶 發表於 17-6-11 20:39
好呀 唔該晒,我應該唔會去野柳,我見d人多數去果個地質公園,應該係好好好熱,十份瀑布車到唔到? ...

落的士要行約20至30分鐘先到。日曬雨淋。

大宅

bb_515c 發表於 17-6-11 19:54
我同老公之前帶左老爺奶奶去台灣,我老爺隻腳唔行得耐,所以老公就係台灣租左架車,方便好多。
我最記得係 ...

好搞笑,你果陣應該激死,有時同四老去旅行都好難架,去外國佢地又唔食唔慣又溝通唔到,係返亞洲佢地又覺得同香港大陸冇乜分別咁

男爵府

瞓得好勳章

無敵小師奶 發表於 17-6-11 20:42
好搞笑,你果陣應該激死,有時同四老去旅行都好難架,去外國佢地又唔食唔慣又 ...

反而我姑仔成日帶佢地去外國旅行多,我姑仔同我講,每次去到國外,例如有次去澳洲,我奶奶就好似d大媽咁,大大聲講野,好失禮,但我姑仔話雖然係失禮d,但睇見老爺奶奶辛苦左咁多年,想帶佢地去睇多d地方,去多d旅行。
不過講真,我去旅行唔鐘意左就右就,所以台北果次之後,我同老公都唔敢再帶佢地去旅行,呢個任務已經交左俾姑仔啦

大宅

回覆樓主

曾經帶住兩老一家四口一齊旅行,可以比少少建議你。

首先你要知道台北比較多雨,要預室外室內都有嘅行程,萬一大雨都有地方可以去。

如果唔係全日包車嘅行程,朝頭早八九點出門,食完飯兩點返酒店休息到四點幾再出去,老人家會冇咁辛苦,但當然如果兩老過度活躍又另計。

星期六日九份有交通管制,租車係唔可以喺正門停同上車,要行遠啲,星期六日人又特別多,所以盡量避免果兩日去九份。

彈二淡水星期六日熱鬧啲,好值得去。

子爵府

同埋聽好多人 ...

可以去故宫,我上次去都行佐半日(計埋食飯)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb_515c 發表於 17-6-11 19:54
我同老公之前帶左老爺奶奶去台灣,我老爺隻腳唔行得耐,所以老公就係台灣租左架車,方便好多。
我最記得係 ...

佢地留響香港可能好d

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暑假帶2老去, 怕唔怕佢地熱呀!!! 台灣好熱喎!

大宅

回覆樓主

將啲戶外活動安排喺好早同傍晚,寄住安排啲休息、坐低飲嘢食嘢時間。帶老人家去旅行要比佢地有足夠休息。

俾唔到啲咩景點意見,玩得開心啲

公爵府

親子王國15週年勳章

我7月也會帶三老去台北3日,住西門町,D1西門町及掃街, D2未想到 , D3台北車站

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

台北地方大,而家夏天天氣熱,你預咗成日要行會辛苦最好計劃定去既地方點到點就冇咁辛苦

大宅

罐頭湯 發表於 17-6-11 20:39
上月我帶三個長老去台北四日三夜(其中兩個長老腳唔係好行得,所以唔可以去啲行到死死下嘅地邊),大部份 ...

我想問一問,上引水產我上網見人地係企係到食,一係就要排成個鐘燒烤,定係仲有其他既餐廳係果到?

大宅

cy101 發表於 17-6-11 21:41
暑假帶2老去, 怕唔怕佢地熱呀!!! 台灣好熱喎!

怕呀 但係果陣冇留意天氣就買咗酒店機票,所以而家諗緊點樣會舒服d 要補鑊

大宅

tpcmela 發表於 17-6-11 20:31
必食 游壽司
我叫台灣朋友幫我book位
兩人午餐食左千7台幣

好似好正

男爵府

回覆:帶兩老去台北

7月台北好熱,成日落雨,你最好唸定室內活動,兩手準備

侯爵府

無敵小師奶 發表於 17-6-11 22:20
好似好正