懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

明,好坦白本身就係相見好同住難,如果好似我99咁,真係難受到想死,第一胎因為佢搞到勁唔開心成日喊,所以呢胎我留係娘家,想平平靜靜咁過。

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你6299 係點架?
我地都諗住生完後搬大屋,同6299一齊住
老公好開心,但我都有啲緊張
我99 都算好客氣好好既

我會試下平常心試下相處下先囉
始終我有野搵佢地幫
同埋第時照顧佢地都係我地既責任啦

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

如果真係接受唔到,唔好迫自己試。

我結婚9年,舊年生左bb,未有bb前同99好少見,莫講話同住。生之前本來諗住交俾媽咪湊,但最後安排唔到,老公叫99黎住幫手,其實我請左工人,但佢地話要有人係屋企睇實。最後我同99住左半年,老公平日返工唔係屋企,要週末先返黎,變相得我同99係屋企獨處。我99份人冇乜野,但個半年,我覺得好難過,放工唔想返屋企,湊囡時好大壓力,覺得被監視咁,我食完晚飯就匿入房先覺得有返少少空間,因為咁樣,心情每日都唔好,心裡面仲埋怨老公點解將我地兩母女掉俾佢阿媽。

你而家專心等bb出左世先,之後同老公慢慢傾下啦,離婚唔好隨便講,始終對下一代好大影響

別墅

Charliefunfun 發表於 17-6-12 12:11
回覆 Mandc 的帖子

完全講中我嘅諗法我而家已經覺得好辛苦

如果你老公態度係你點都要試,唔理你點講。咁我估一年半後佢又會叫你繼續住落去。

禁止訪問

別墅

回覆 Charliefunfun 的帖子

我同老公由開始認定大家係結婚對象開始,我已經講明一定唔會同奶奶住,如果佢堅持,我情願唔嫁,自己一條友算了。朋友問我點解咁堅持?我只答:自由價更高。
放工回家已經好攰,好想hea喺sofa, 着自己舒服嘅衫,放假時可以在家同老公玩吓煮飯仔,攰就hea吓聽吓歌咁。如果奶奶見到呢個畫面,我諗唔會完全覚得冇問題lor~~大家喺生活習慣上一定有好多唔同嘅地方。同埋嫲嫲一定錫孫,可能大家喺教育方面會有好大分崎,到時個老公夾喺中間左右做人難,何必呢⋯⋯

啲老公唔明白點解老婆會咁抗拒同奶奶住,係因為嗰個始終唔係自己阿媽,做媳婦應該要對老爺奶奶恭恭敬敬,他們是長輩嘛。但若然在可選擇的情況下仍然要夾硬一齊住,咪大家都辛苦。我有朋友因為經濟問題,在生了bb之後要搬去同老爺奶奶姑奶一齊住,結果搞到產後憂鬱.....她花了很多時間才能真正融入夫家的生活模式呢。

不過,樓主千萬不要為此事而離婚,既然有緣結成夫妻,又有緣懷孕了。搵日平心靜氣同老公傾吓,講吓點解妳會咁抗拒,希望佢會試著感受一下妳嘅憂慮。長路漫漫呀!

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

你6299好乞人憎架咩?人地願意同你照顧BB,照顧你起居飲食其實係好事,如果未相處過就已經咁抗拒,對佢地都好唔公平。可能有左係會思維差D,因為咁就想離婚,但你諗真D,家有一老,如有一寶,人地可能好錫你,當你係女咁照顧。嫁得比佢,佢父母就等如你自己父母,做人要有孝道,百行以孝為先,你都唔想第日個仔話要娶老婆生仔,你想同你住都唔要同你住架?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

Charliefunfun 發表於 17-6-12 14:57
回覆 lammi2012 的帖子

相見好,同住難。關係一旦差左就好難修補。點解唔比返空間大家?況且我只係另租同 ...
我自己都有同99住,完全唔覺有問題,反而分開住會擔心佢老人家無人陪。相見好同住難唔單止APPLY在6299,老公,自己父母都會,差在大家點相處,人心肉做,你對佢好,佢對你好架啫,點解一定要老公做夾心人,唔可以比個機會大家試下呢?佢都答應你1.5年後可以搬走啦,1.5年啫,咁都唔比個機會?

子爵府

其實你好理智,知自己想法,亦知自己要乜

亦肯定問題不在老爺奶奶,而係你老公

咁我明白你嬲乜

你老公好搞笑,明知大肚婆情緒波動大,硬要搞D咁既野

禁止訪問

男爵府

但樓已買左,3年內賣蝕好多手續費,老公明知你唔肯仲要買

禁止訪問

男爵府

Charliefunfun 發表於 17-6-12 11:22
其實我知佢地開過家庭會議,商量同住問題。
當時姑奶都講過覺得我唔會想一齊住。
而99都有問我老公我究竟我 ...

咁你99都係尊重意願既人,起碼會問你想唔想,反而真係你老公問題喎,不如大家冷靜下先再慢慢傾。

男爵府

不如叫你老公放租大單位,再出面租兩個細單位,地產一定當你們係上賓

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至