在職全職

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

剛生左小朋友,而家3個幾月,我有諗過唔做或者轉part time,我係專業人士,part time周街有,但我都放棄唔到份工,因為我見其他同事都係兩公婆返工,請工人湊小朋友,佢哋都係搵兩三萬果啲,而且我又handle到份工,算無乜壓力又準時放工,雖然每晚返到屋企都7點。我諗過如果而家搵少啲去陪小朋友,我要儲筆錢嘅時間就耐左,我而家想儲舊錢然後移民,因為我有外國牌,去到可以搵工做,就算無得撈手上都有筆錢。如果唔移民,至少我可以買多層樓收租,咁我過多幾年就可以揀做少啲或者唔做。

大宅

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

有一個囝囝,剛生了囡囡
唔捨得份工,會繼續做
資源多點,各方面都會比到好d個小朋友
有壓力的,會帶野番屋企做,但準時放工
我唔係ftm材料
反而放工後陪玩陪讀更珍惜更有耐性
陪伴子女重質不重量

複式洋房

I am doing a sales job with good income but have 2 babies now, really want change a job that less pressure, less income.

男爵府

錢其實好緊要, 都係為子女將來, 買股票/樓, 為將來退休/移民/亞仔出國讀書做準備

別墅

搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

揾五萬好難可以第二度揾得返呢個數,唔撈前真係要諗清楚。

子爵府

回覆樓主

我要養父母同女,無得揀,幾辛苦幾委屈都要做。

琥珀宮

是否教育界?

琥珀宮

唔捨點會得

別墅

ApplePie_ellen 發表於 17-6-16 20:52
我要養父母同女,無得揀,幾辛苦幾委屈都要做。

咁就冇辦法, 只能夠忍氣吞聲, 呢啲時候搵個有錢老公真係好緊要, 如果有個有錢老公都得閒好多

大宅

MommyPanel勳章

大豬既老婆 發表於 17-6-15 09:08
樓主話5萬,唔係萬五。
其實萬五反而無咁掙扎囉我覺得。15000一個月,扣MPF,返工洗費,淨返12000。請個工 ...

同意,得15000我一定轉ftm,養工人點都係多一個人係屋企,我情願自己湊返bb
但要我放棄份工好大犧牲,下下都要計住$$,bb讀書/課外活動又要張就下,我覺得唔可行,只好繼續做

複式洋房

MS10 發表於 17-6-17 06:07
同意,得15000我一定轉ftm,養工人點都係多一個人係屋企,我情願自己湊返bb
但要我放棄份工好大犧牲,下下 ...

冇錯!小朋友買野學野用唔少錢,一諗起如果冇野做買野就冇得咁鬆動。

男爵府

回覆 brownleebabi 的帖子

要揾個有錢但捨得俾你花費同肯照顧你父母既先得。如果唔係就算佢揾$200k 個月,你揾$50k樣樣野同你計足,重要你share 樣樣野,要你cut 父母cost. 你都係唔可以唔做嘢。我係例子

民房

readymama 發表於 17-6-18 07:22
回覆 brownleebabi 的帖子

要揾個有錢但捨得俾你花費同肯照顧你父母既先得。如果唔係就算佢揾$200k 個月, ...

Totally agree

伯爵府

Laiyi113 發表於 17-6-17 22:56
冇錯!小朋友買野學野用唔少錢,一諗起如果冇野做買野就冇得咁鬆動。

同埋自己係習慣左月入5萬既生活水平,好難返去一個搵1.5萬既消費水平。小朋友學野,2-300蚊一個鐘頭好平常,私立幼稚園或著直資小學,又幾千學費。計埋交通費食用,一個細路一個月一皮野真係差唔多,兩個就2萬。搵開5萬突然要放棄,一係老公搵多好多倍或著突然老公大幅增加左收入先得z

good_pig    發表於 17-6-18 22:52

男爵府

回覆樓主

樓主份人工高,不容易放棄,一個家庭多5萬月入係差好遠。小朋友大左學野既洗費超大。當你有d要求,讀直資私小,校車,興趣樂器,一個小朋友分分鐘洗你過萬。
:wave:

子爵府

我都掙扎過,但都唔捨得份人工,少一人$差好遠,自己駛大使,但養父母,小朋友大份

大宅

回覆樓主

我揾差唔多人工,都係無咩時間陪女,黎緊想生多個。但應該唔會放棄份工,因為老公決定左個女讀完初中去外國,如果生多個一樣比佢去,就要更多錢,我同老公仲努力緊向上。
我同老公努力d,希望細路有能力揀自己既路。

大宅

回覆樓主:

小朋友仲細就需要你,大左讀中1已經有自己既生活。
所以停唔停工既原因應該在於你想唔想做呢份工,或者甘諗, 如果份工冇壓力你係咪完全唔會考慮做ftm。
或者會唔會考慮轉工呢?

我自問都唔係ftm材料,Maybe PTM is another way out.

大宅

starbear616 發表於 17-6-16 06:36
有一個囝囝,剛生了囡囡
唔捨得份工,會繼續做
資源多點,各方面都會比到好d個小朋友

我都係面對緊呢個問題,又想搵多d 比小朋友資源好d, 但又怕兼顧唔到兩邊

男爵府

回覆 Laiyi113 的帖子

樓主人工好高,我覺得辭工容易,但搵工好工就好難如果有人湊,返工都好

首頁
12345...10

尾頁

跳至