想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

LMY1016 發表於 17-6-16 20:45
食之前有無做過啲咩檢查?我今年二月同上星期剛小產,醫生話連續三次先會check有咩問題,暫時唔建議檢查住 ...

我嗰時都好冇助,都有去驗血check hormones 嗰啲...但都揾唔到原因。所以我就中醫調理,同去左睇西醫(孫醫生),佢同我講叫我一有左即刻去揾佢,佢會開亞士匹靈同小白球(黃體)比我。醫生話佢好多病人之前小產好多次之後都順利陀b,比左好大信心我。真係好感恩之後陀b生b一切都好順利。
妳地都加油,一定可以好似我咁做媽媽㗎!

複式洋房

Mayanma 發表於 17-6-16 21:10
回覆 cyrusbabies 的帖子

我小產過2日就已經睇中醫,但惡露重未清,重流緊啡血,我5號小產到而家已經十幾 ...

唔使食定先。
我未有之前睇左次西醫,醫生叫我一有即刻去揾佢,佢到時開藥比我食&塞。

大宅

回覆樓主:

我上年都半年小產左2次,第一次係空心胎要藥流,2個月之後又再懷孕,陀到3個半月個胎自己排左出嚟。現在事隔差不多11個月,開始再努力過。經歷過呢2次小產,心態變左,隨緣,有就有,冇就冇,睇個天安排。咁樣,心理包袱細好多。

複式洋房

cyrusbabies 發表於 17-6-16 22:51
我嗰時都好冇助,都有去驗血check hormones 嗰啲...但都揾唔到原因。所以我就中醫調理,同去左睇西醫(孫醫 ...

我都諗住去check hormones,免疫個啲呀,可以pm孫醫生資料俾我嗎?

複式洋房

Mayanma 發表於 17-6-16 22:09
醫生話唔洗覆診,唔知係咪因為政府,不過過埋下星期重係咁,我就去搵醫生睇睇 ...

政府係唔駛覆診架,我做完手術之後都約咗私家月尾check

大宅

多謝大家解答,真係唔該哂😘😘😗😗😙😙

複式洋房

回覆樓主:

我上星期六驗到bingo,原本開開心心周圍去搞左半朝登記手續,到了星期二下午就開始留血(唔係留啡), 睇左兩個醫生都話我以家咩都做唔到,因為仲係太早,只見到胚胎,未見到心跳。以家病假中,但個心情好似等判死刑一樣,每次小便都抺到血。我明白要放鬆心情,但自己一個真係好難唔胡思亂想。黎咁星期二覆診,都係6w大,未必知有無進展。大家覺得好無星期三復工?(返文職)

別墅

cyrusbabies 發表於 17-6-16 20:25
係呀,孫醫生建議食

可唔可以pm e生資料俾我(emoji)(emoji)

大宅

我有朋友識人頭兩次唔得,第三次得左。

大宅

回覆 ballball0730 的帖子

如果有好消息你要多點休息,如果壞消息你未必有心情返工,所以建議繼續放假。

複式洋房

回覆樓主

想問樓主第一胎流產後有無睇中醫調理?

複式洋房

Liukut 發表於 17-6-16 12:30
我2年內小產4次。仲要係有3次16w穿水。第5次終於成功生b...依家陀緊第6次。你去睇中醫調理啦。唔好自己亂 ...

有無問點解會穿水丫

大宅

第一胎流產後只睇咗一次咋,因為塞藥排唔清,諗住搵中e幫手,但食左3次藥都冇咩用,所以冇再睇,今次試吓轉睇另一個ec調理身體

大宅

但興幸既就係睇2個ec,佢地都話其實我身體唔係好差,但唔知點解唔得,今次哩個ec叫我調三個月再試

大宅

哩個ec係朋友介紹,佢話自己幫咗好多對夫婦成功生b,成功率有80%,不過我就係抱住調理身體既心態,怕希望越太,失望亦越大

男爵府

ChanYingchi 發表於 17-6-17 23:50
有無問點解會穿水丫

呢幾次主因係子宮頸鬆 n 短。更可能係有衣原體呢隻菌。不過食咗一次抗生素已可以根治。

複式洋房

Liukut 發表於 17-6-18 01:01
呢幾次主因係子宮頸鬆 n 短。更可能係有衣原體呢隻菌。不過食咗一次抗生素已可以根治。
...

我都係16w破水,出入醫院幾次醫生未知破水,去私家先查到已太遲,又查唔到原因

男爵府

ChanYingchi 發表於 17-6-18 01:04
我都係16w破水,出入醫院幾次醫生未知破水,去私家先查到已太遲,又查唔到原因
...

其實唔係咁多Dr.識睇 n 照呢d case...有d私家(bk內出名Dr.~我睇咗2個)會嫌case太麻煩。唔想接~繼續follow...所以我建議你下次去睇盧乃本醫生 n 孫錫鴻醫生。佢地呢方面經驗豐富。

大宅

cyrusbabies 發表於 17-6-16 22:51
我嗰時都好冇助,都有去驗血check hormones 嗰啲...但都揾唔到原因。所以我就中醫調理,同去左睇西醫(孫醫 ...

我都想要孫醫生資料
可以pm我嗎 thx

別墅

回覆樓主:

我上次小產要係政府做手術刮宮,出院後即刻book私家照超聲波,好擔心手術有後遺症..好彩無事。
之後留屋休養左兩星期,自己用食療調養下身體,無睇中醫。
休養左四個月,期間食葉酸戒凍飲,用埋紅D綠D,之後就bingo..但初期又再有出血情況,子宮有血塊,嚇死我,訓床同塞左2個月小白球(睇匀中西醫都話無計,最後係自己不死心,走去藥房買小白球)
有左頭三個月好驚險,好彩宜家都平平安安,已走到後期,等待卸貨日。
不要放棄,為你加油!

首頁

尾頁

跳至