自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello,係我啊~~~
好耐冇開post喇,請原諒我太忙,而令到我個留學post已經石沉公海左...

Any肥,今次開post係想些牙一下我自己嘅暑假經驗,或者可以幫到一啲暑假唔知做咩好嘅小朋友,同埋一啲唔知安排咩活動好嘅媽媽們

1. UNICEF

其實UNICEF有好多唔同嘅活動俾小朋友參加,我自己當年就係參加左佢地嘅青年大使,我覺得呢個活動係非常、非常、非常值得去參加

每年10月左右,佢地就會開始收報名表,小朋友除左要填報名表之外,係要連埋一篇作文一齊交,每年題目都唔一樣,係啲例如你想自己有咩改變、你覺得兒童有咩權利一類嘅題目

當pass左第一關之後,就會安排小朋友去interview,我當年係interview兩次,第一次係要見佢地嘅mentor同埋啲青年大使師兄師姐,第二次係去總部見UNICEF嘅高層

好誇張下可?!

我明嘅,我都係咁諗,邊有活動要小朋友interview兩次,又要作文,咩活動咁巴閉

請各位家長聽我講埋落去...

首先呢個活動為期一年,費用係全免嘅,一年內嘅所有活動同訓練(包括camping、義工、義賣etc)全部費用都係UNICEF負責,而當小朋友pass左所有嘅training同出席率足夠時,係第二年暑假,係可以跟UNICEF一齊出field trip嘅!!

YES!!! 冇睇錯!!! 係field trip!!! 費用當然都係免費!!! 呢個field trip唔同我地中學geography去長洲,而係講緊去其他國家,去其他嘅UNICEF分站,去睇下呢個世界發生緊咩事

想當年,我係獲派去剛剛海嘯後一年嘅印尼,有份去參與佢地嘅重建工作,探訪當地嘅孤兒、愛滋病小朋友,而呢個trip對我黎講係好shocking,好影響到我日後嘅性格、待人處事嘅態度,真係錢都買唔到架...

當年我地一班青年大使由於經歷太過特別、感受太深,過左10年喇,到而家都係好好嘅朋友,成日都會見面,仲會成日想當年添~

不過唔知點解,呢個活動唔係好多學校有宣傳,所以好多學生都唔知,各位媽媽不妨同小朋友講下,可以試下報黎緊一屆嘅青年大使玩玩

by the way~ 除左青年大使之外,UNICEF旗下仲有好多好多活動俾小朋友參加嘅,例如Voices of Youth咁,大家都可以上去website度睇睇架~~

打到攰,明日再續我下一個介紹~ 如果有人想睇的話...

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

至愛朱古力 發表於 17-6-16 14:02
好有意義 。要幾多歲先可參加?
我個年代係中二以上,而家好似11定12歲已經可以喇

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

留毛睇分享
thanks

大宅

jacky1666_hk 發表於 17-6-16 14:52
留毛睇分享
thanks

大宅

謝謝!
好有意義, 留毛再睇分享!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

我又想知

珍珠宮

畀面勳章

聽上去又幾好喎

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆 mrs.ban 的帖子

Http://www.unicef.org.hk/youngenvoys/join/

首頁

尾頁

跳至