懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

將心比己,第日你個仔大左做人老豆,你做人阿嫲,但你個新抱唔俾你湊孫,你有乜感受?
當然自己阿媽湊係最好,但都顧下99感受。

我自己就媽媽99輪流幫手湊,媽媽主力,因後生,99係幫手,因老了
不過好彩既係媽媽99關係一向好好,會一齊去旅行,兩個性格都隨和,希望冇磨擦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可以比兩位長輩輪流湊,吸取雙方優點。

複式洋房

回覆樓主

點都係自己呀媽湊方便d,我贊成比自己媽媽湊如果佢身體精神上許可既話。唔係話比奶奶湊唔好,只碟過講野溝通上一定唔方便,唔通你唔合心意可以直接話佢?點佢做野?見到唔岩自己心意既野你出唔出聲呀?唔出聲又對唔住自己同呀b,始終係自己生出黎,好多時有自己既想法家麻. 唔出聲谷住谷住又辛苦!

嘗試同老公溝通下,始終係2公婆,個bb 2個都有分,佢明白當然就最好,唔明就唯有自己同奶奶溝通。親宜家大緊肚,同老公好好溝通,生左先黎傾就遲家啦。

Btw, 我就係我媽媽99 2邊湊,覺得唔自在,不過又請唔起工人,呀媽又有自己生活圈子一星期有2,3日唔得閒><.

所以呢,早d plan 定對個個都好。加油!

複式洋房

回覆樓主:

有人幫手湊已經好好,最緊要同老公有共識,一早講掂數
唔想99湊,就早d講定,唔好等佢空歡喜一場

大宅

有人幫手,已好好唷
主力俾媽媽湊,奶奶得閒去幫下手,咁樣ok嘛?

我自己都會有家姐幫手,
當然我估頭半年都要自己理

複式洋房

莎蘭 發表於 17-8-15 11:49
有人幫手,已好好唷
主力俾媽媽湊,奶奶得閒去幫下手,咁樣ok嘛?

其實佢間唔中湊係ok ga, 但如果全湊真係唔想

因為佢對上一次湊b 已係30年前
而我媽咪其實一直都有 幫人湊bb ah

複式洋房

wings201712 發表於 17-8-15 11:38
有人幫手湊已經好好,最緊要同老公有共識,一早講掂數
唔想99湊,就早d講定,唔好等佢空歡喜一場
...

我都係好似你咁諗
但我老公 點都話要遲d 先算

男爵府

qq6a 發表於 17-6-17 23:04
將心比己,第日你個仔大左做人老豆,你做人阿嫲,但你個新抱唔俾你湊孫,你有乜感受?
當然自己阿媽湊係最 ...

我有2個仔。將來做99~我會睇心抱意願。唔好難為個仔~

複式洋房

回覆樓主

自己湊
阿媽黎傍住我

伯爵府

回覆樓主

稐流湊,婆婆嫲嫲都住咁近好方便。你有兩邊backup更應番工。

男爵府

回覆樓主

傾掂左老公先,迫老公同意主力係你自己阿媽湊,之後同99講有時間而你媽方便嘅時候可以去玩下。
老公其實唔難迫,個b喺你度陀緊,發爛一句我咁辛苦身體各種變化呢度嗰度痛,生個b比你,我得一個要求係bb我媽湊都唔得?老公如果係正常人,好難拒絕。

大宅

其實兩邊都有人幫你,幾好啊!

可能到時你宜得媽媽,奶奶多d嚟幫下手添,到時你又有得抖抖

複式洋房

回覆樓主:

我會揀請工人,叫佢得閒上黎望吓得喇

老實講如果第時仔女有小朋友,我唔會坐定笠六諗住凑,如果佢諗住生左係要老人家幫手,我會叫佢諗清楚自己責任先生

禁止訪問

別墅

回覆樓主

你個情況,點都係俾媽媽湊。奶奶叫佢上去玩下孫好啦。你媽媽先係有經驗個一個。

湊仔十個丫媽有十個湊法,有得揀一定跟自己丫媽個套。有咩事上來我覺得唔對勁可以話反丫媽。但奶奶,你可以點?到時硬食又令自己唔開心。

老公當然想自己丫媽湊啦,同我上面個立場一樣。自己丫媽嘛。但男人唔會明佢咁做只係迫自己老婆做磨心。相反婆婆湊,多數會為個女忍下口唔話佢老公。男人又唔會變磨心喎。(真係唔公平)

你應該叫你老公問清楚究竟你奶奶想點?如果佢真係話幫你湊孫,你老公要話心領啦。我地已經有囇安排。要俾奶奶有個signal,而加係個仔嘅家事由佢決定,呢個係孫仔而唔係奶奶個仔,所以唔使佢咁辛苦啦。得閒去探下孫仔玩下咪仲開心。

別墅

cannie1410 發表於 17-6-16 21:31
為左e 個問題好唔開心,因為一直已表明想比返媽咪照顧,因為媽咪一向都照顧開小朋友,而對食物都好有研究

...

坐月番娘家坐.順勢話牙媽湊開

男爵府

回覆樓主

我覺得唔好輪流湊,因為 bb 要 attach to one particular caregiver,咁先可以培養到安全感,如果幾日婆婆幾日嫲嫲又時時轉地方,對 bb 嚟講係非常冇安全感,冇安全感一嚟會變得難湊,二嚟佢會唔敢探索世界,得不償失

伯爵府

咁直接同99講, 阿媽幫你湊, 早啲坦白講, 好過99一心諗住幫你, 最後係最遲先知, 咁就慘了
最好就媽湊, 放工抱b去99定坐吓先回家, 大家住咁近, 起碼可以比99見多啲孫。

子爵府

cannie1410 發表於 17-8-15 11:52

我都係好似你咁諗

男人覺得bb淨係飲奶瞓覺就曉大,淨係肚餓先喊,食飽就唔喊自動瞓覺,唔會明湊bb有幾辛苦架淨係踎低同bb沖涼,成日彎低腰幫bb換衫換片,我條腰都痛(我ftm)

你情況當然比媽咪湊好
1)媽咪經驗豐富

2)兩母女無隔夜仇,兩個有咩意見都可以開心見誠講出黎

3)奶奶始終係老公媽媽,想維持良好關係好多野屈住唔敢自己開聲,叫老公開聲又怕老公唔高興,因為老公永遠覺得自己都係咁湊大,唔明點解老婆咁多野話有問題,因為湊b問題影響夫妻感情就唔好

4)奶奶湊b已是30年前,好多野都已經唔記得,同沿用舊時湊法

我奶奶係我未懷孕已經叫我快d生bb比佢退休湊b,橫掂bb都食奶粉,我即時答我會餵人奶同想自己湊。bb出世先知奶奶係幫bb包被都唔識,幾十年前既野好多老人家都已經忘記晒我明.....但好難明老人家自己唔識又要逞強覺得自己識晒既諗法
我直情坐月都返娘家,做人下下以奶奶感受為先,咁自己同bb既感受邊個顧?又唔係唔比奶奶見bb.....

bb好需要安全感,當然係固定環境同由固定照顧者照顧係最好,絕對唔同意為左顧奶奶感受而奶奶湊幾日,媽咪湊幾日。

如果你媽咪比奶奶年輕,你已經可以同老公講奶奶年紀大湊b好辛苦,成日彎腰沖涼換片換衫,bb成晚不停喊又無得瞓.....加上媽咪湊開bb熟手d.....30年前既野老人家通常唔記得,如果老公同你拗你問返老公20年前既睇佢記唔記得晒

仲有要拒絕奶奶好意就快,唔好比假希望奶奶,陣間奶奶同各親友宣布將會辭職湊b,佢先知無得湊b仲唔高興.....

伯爵府

cannie1410 發表於 17-6-16 21:31
為左e 個問題好唔開心,因為一直已表明想比返媽咪照顧,因為媽咪一向都照顧開小朋友,而對食物都好有研究

...

我同99一齊住,我同c6吾想俾99凑,最後我辭職係屋企凑,反正自己辛苦都唔會俾99凑

首頁

尾頁

跳至