嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡咳同有痰, 可以煲咩佢飲呢?

雪梨水得唔得呀?
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

伯爵府

Re: 囡囡咳同有痰, 可以煲咩佢飲呢?

i want to know tooooo

大宅

可可2003,
有痰最好唔好比果汁、雪梨水果d佢飲,重野痰,你試下煲以下幾樣比囡囡飲:石黃皮龍利葉枇杷葉羅漢果蜜棗水or加瘦肉煲湯,海底椰百合合掌瓜瘦肉,無花果南北杏瘦肉。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

好媽媽勳章

沙參石斛川貝雪梨豬展湯

雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

大宅

請問乾的海底椰落幾多片到呢?thx

複式洋房

海龍海馬炖瘦肉密早,食2次好了

大宅

bbcat,
我通常用新鮮海底椰,乾的我未煲過,我諗落十數塊已ok。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

囡囡近排都咳得好嚴重又多痰,食左3支猴棗散同睇左3次醫生都係吾好,咳到我心都痛埋:cry:又吾知佢寒咳定熱咳,咁可以煲海底椰還是燉川貝好?

大宅

lamlam816

我bb得十個月, 可唔可以飲?
Thanks

Yikmanmama

大宅

唔該晒lamlam816

我想問其他媽咪, 我用乾海底椰洗和浸時發覺有一隻隻東西(黃色)行,我驚到倒曬佢, 點解, 是否那些乾海底椰放了好耐?
我點樣看才會新鮮?

大宅

雪梨燉川貝
燉川貝, 燉好後加蜜糖

大宅

vksophine,
兩樣都可以飲,川貝功效會快d,加d南北杏一齊燉,你囡囡夠一歲可以燉好後加d蜜糖,又可以用准山、百合燉,如果有咳最好唔好用生果燉,好野痰,有d飲左會越飲越咳,你可以煲石黃皮龍利葉羅漢果蜜棗水or加舊瘦肉煲湯,止咳化痰。海底椰清潤,平日你可以要黎煲湯或糖水比囡囡飲,食埋d肉就最好。
yikmanmama,
十個月可以飲,我囝囝六個月已經飲。
bbcat,
頭先幫你問過,擺得耐同放d位潮濕就會咁!

男爵府

lamlam816

唔該晒~

大宅

lamlam816

唔該晒

大宅

lamlam816:
我個女這幾天發燒同痾現在出疹,但發燒以退我覺得是玖瑰疹但睇西醫話bb係熱痱,現在仲有d咳我都想煲湯水bb飲請問bb現在可以飲竹庶水還是煲你所講石黃皮龍利葉羅漢果水好呢?bb已飲了兩星期西藥睇見佢就辛苦。麻煩晒!

大宅

wendy_ip88,
你囡囡有咳就唔好飲蔗水住,飲石黃皮龍利葉羅漢果會好d,可以止咳又唔會野痰,如果有枇杷葉加d落去重好,不如你試下先燉川貝,然後再煲,雙管齊下快d好,平日囡囡冇咳你可以淨煲石黃皮龍利葉當保養飲用,咳就加埋果兩樣一齊煲。

大宅

lamlam816:
唔該晒!
bb只得8個月可以飲川貝麻要加怎麼東西落去燉,我都想比佢食猴棗末,但現在仲有西藥食緊。

大宅

wendy_ip88,
8個月可以食,你可以燉南北杏蜜棗、燉准山百合、燉瘦肉,又可以清燉用來開奶,如果你食緊西藥就停左一日先好食猴棗散,唔好一齊食,川貝就可以同猴棗散一齊食。

男爵府

畀面勳章

lamlam816
我仔都有咳,又係睇兩次醫生同食過猴棗散都唔掂,d痰重黃色....請問石黃皮龍利葉係邊度有得買架?因我未聽過呀 ?-( 羅漢果係咪買左番黎成個放落去煲...請指教,thanks

大宅

lamlam816:
唔好意思!我想問清燉川貝來開奶,用幾多份量來燉同加幾多落奶度。因我好多唔識請幫忙,謝謝!

首頁

尾頁

跳至