跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wei wei.......呢度呀~

伯爵府

琴日真係玩得好開心

子爵府

報到先~

子爵府

星期六見家長, 果然如我所料俾班主任投訴, 包括上課不專心, 玩文具, 有時發夢, 多野講, 食飯太少, 不食餸/菜

班主任話, 過完年會調位, 不過Jaykan仍然會坐佢前面張枱, 因為佢實在太唔專心, 一定要坐係老師既視線範圍~

子爵府

good morning~

原帖由 芸迪 於 09-1-19 10:23 發表
報到先~
妹妹1歲la~

子爵府

I forsee hm will has the same problem in P.1

原帖由 芸迪 於 09-1-19 10:28 發表
星期六見家長, 果然如我所料俾班主任投訴, 包括上課不專心, 玩文具, 有時發夢, 多野講, 食飯太少, 不食餸/菜

班主任話, 過完年會調位, 不過Jaykan仍然會坐佢前面張枱, 因為佢實在太唔專心, 一 ...
妹妹1歲la~

子爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-19 10:50 發表
I forsee hm will has the same problem in P.1

hm定好多~ Jaykan真係坐唔定架, 同埋對手停唔到, 班主任都話, 一支好普通既筆/擦膠, 到左佢手, 就變得很好玩 如果手上咩都無, 就會搣指甲/咬指甲, 真係...............

子爵府

of course not. hm also likes to play pencil/rubber ga.

原帖由 芸迪 於 09-1-19 10:55 發表

hm定好多~ Jaykan真係坐唔定架, 同埋對手停唔到, 班主任都話, 一支好普通既筆/擦膠, 到左佢手, 就變得很好玩 如果手上咩都無, 就會搣指甲/咬指甲, 真係............... ...
妹妹1歲la~

伯爵府

YC都係星期6家長日,中文老師就全程讚:上堂乖,pth進步左好多,成日舉手出去背詩,而家已經係班中sample;查字典又係有明顯進步,而家已經係最快果幾個;中文字寫得靚....不過我聽到前後果d都係讚既多 英文老師就1半1半:yc肯/識做既會做得好好,不過上堂就有時5專心+5留心,可能因為5明而冇做/做錯,我都有同老師講有時yc5明佢講咩,老師都好理解,佢都話冇可能100%明白哂,不過我都認為,如果yc可以留心d,有d野真係5會做錯 總括黎講,so far so good la:) :)

伯爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-19 11:10 發表
of course not. hm also likes to play pencil/rubber ga.

我同事個仔都係咁,5通男仔特別鍾意玩文具?

子爵府

原帖由 小BMom 於 09-1-19 11:18 發表
YC都係星期6家長日,中文老師就全程讚:上堂乖,pth進步左好多,成日舉手出去背詩,而家已經係班中sample;查字典又係有明顯進步,而家已經係最快果幾個;中文字寫得靚....不過我聽到前後果d都係讚既多 英文老師就1半1半: ...

中英文老師都會見咁好既~ 我地只會見班主任~

基本上, 班主任一句都無讚過, 只係話佢鐘意思考 (算唔算讚???)

子爵府

yc

原帖由 小BMom 於 09-1-19 11:18 發表
YC都係星期6家長日,中文老師就全程讚:上堂乖,pth進步左好多,成日舉手出去背詩,而家已經係班中sample;查字典又係有明顯進步,而家已經係最快果幾個;中文字寫得靚....不過我聽到前後果d都係讚既多 英文老師就1半1半: ...
妹妹1歲la~

伯爵府

原帖由 芸迪 於 09-1-19 11:30 發表

中英文老師都會見咁好既~ 我地只會見班主任~

基本上, 班主任一句都無讚過, 只係話佢鐘意思考 (算唔算讚???)

因為中英文老師都係班主任je

僅係算啦,我覺得鐘意思考即係鐘意諗新野,總好過坐係到咩都5諗吖,只不過妳要引導佢諗其他野之余都諗下讀書d野je

大宅

報到

29號門牌....我要諗o左一陣至知"定"

一陣出去整頭

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 xxl 於 09-1-19 12:35 發表

29號門牌....我要諗o左一陣至知"定"

我arm arm 出冊都5知定

芸迪 > cissy班d 男仔都係坐5定&玩文具, 係rubber 到"挑"花再送比同學.

有3個超級曳, 其中2個成績好好架, 另一個更+係頭3名(我係睇校方測驗成績估計)

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-19 12:46 發表

我arm arm 出冊都5知定

芸迪 > cissy班d 男仔都係坐5定&玩文具, 係rubber 到"挑"花再送比同學.

有3個超級曳, 其中2個成績好好架, 另一個更+係頭3名(我係睇校方測驗成績估計) ...

可惜Jaykan既學業成績學唔到佢daddy, 唔係頭3名呢 不過, 雲遊太空/玩文具就有過之而無不及囉~

子爵府

星期六見家長前, 發生左一段小插曲, Jaykan 既common sense, 我真係自愧不如

話說我同Jaykan學完普通話, 就坐mtr返學校, 約左daddy油塘站等, 不過, 由於時間差不多, daddy就係官塘站上左我地搭果班車. 因為我地係中間位置, daddy搵唔到我地, 咁就諗住係油塘月台見啦. 點知, 我地到左油塘, 望勻成個月台都唔見daddy, 原來佢唔記得落車, 仲要反問我: "mud係油塘落咩?"

好啦, daddy坐返車黎搵我地, 我就傻呼呼咁行去對面月台等daddy. 等左一陣, Jaykan就話, daddy唔係依度黎呀, 係上面果層呀, 我一味話唔係, 係依度啦. Jaykan叫我望下 "往油麻地" 個牌, 佢堅持話: "你信我啦, 係上面呀", 同一句說話講左3數次, 我再諗下, 又好似係喎, 最後決定相信個仔. 當我地上到上層月台時, daddy就打俾我, 話佢應該係另一個月台, 叫我地係出閘位等. 我就話Jaykan已經講左俾我聽, 我地已經係上層月台等緊你.

估唔到Jaykan咁細心, 咁都俾佢諗到~ 又或者係我真係好大頭蝦, 完全無諗過~

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 芸迪 於 09-1-19 13:37 發表
星期六見家長前, 發生左一段小插曲, Jaykan 既common sense, 我真係自愧不如

話說我同Jaykan學完普通話, 就坐mtr返學校, 約左daddy油塘站等, 不過, 由於時間差不多, daddy就係官塘站上左我地搭果班車. ...

邊係你大頭蝦啫, 你記性好係一絕架啦, 我話Jaykan "近"就真

大宅

報到~~

大宅

原帖由 芸迪 於 09-1-19 10:28 發表

班主任話, 過完年會調位, 不過Jaykan仍然會坐佢前面張枱, 因為佢實在太唔專心, 一 ...

男仔比較鍾意玩,見佢地尋日玩到癲就知乜事啦!

首頁

尾頁

跳至