嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我亞囡依傢4個月,平時都好少同佢去街,因之前天氣又凍,佢又成日扭計,所以好怕帶佢出街,但咁樣會唔會令佢接觸少咗事物,佢依傢條頸又未完全夠力,又坐唔穩,
之前因佢生眼瘡,所以我成日同佢帶手套,點知,上星期帶佢去健康院,D姑娘同佢做測試,佢同玩,又比個噹噹佢,佢唔識去拿,佢就話以佢4個月大,應該要識拿嘢,
我就話之前因佢生眼瘡所以我成日同佢帶手套,
佢叫我唔好再同佢帶,會阻住佢學拿嘢,成日包住佢,
佢就唔會去練習用手,聽到之後我就覺得好擔心,
死啦,原來有時我會做咗D嘢影響咗佢都唔知,
咁其實我地要唔要特登訓練佢係唔同月數教佢嘢傢,
定係佢自自然然會識傢呢?

男爵府

陪月勳章

在屋企俾多d搖鈴, 細件物件俾bb拿. 其實佢都會好奇拎.至於坐. 等你個bb硬淨d先訓練佢啦. 慢慢黎啦.

大宅

唔洗擔心, bb學野好快ga, 多d同佢玩, 比d會發聲嘅玩具佢玩, 引下佢, 好快佢會伸手去捉ga~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好講係訓練, 只係慢慢教下佢, 千祈唔好俾壓力俾自己.

唔同階段都要教BB去做野, 有好多野唔係天生就識, 我地都要俾機會俾佢去學同埋去嘗試. 過份保護對bb 唔好架.

天氣凍都可以帶下佢出野, 等佢既皮膚適應, 刺激下佢既感官, 吸下新鮮空氣對佢個肺都好架. 我住果度有時得零度, d人照樣帶bb 出街, 當然會包到bb 好好, 同埋唔係長期響室外啦.

男爵府

好媽媽勳章

咁4個月又真係唔好再畀佢戴手套喇,手仔都開始大啦。我一個月時帶bb去健康院時bb戴住手套都畀姑娘話。

如果你驚bb整親自己,你試吓畀啲袖長啲嘅衫畀bb著,等個衫袖遮住bb對手,佢就r唔損自己架喇! 我而家都係逢阿仔瞓覺就套住佢,等佢唔會唔覺意r損。(鳴謝szesze媽咪嘅心得!!)

至於攞嘢玩,唔使驚喎! 我個仔4個月時去睇醫生,醫生攞玩具引佢佢都係唔蘇人嘅! 不過過多兩個禮拜佢就自自然然識攞啦! 重玩baby gym玩到好似玩吊環咁!

同埋我贊成多啲帶bb出街,等佢睇多啲嘢。我差不多個個星期都戴bb出街,但係到而家當佢見到我啲朋友撩佢玩佢都重係怕生架! 所以我諗如果少出街會重驚。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗唔洗專登訓練佢卦, 事實上bb 到某一個moment 佢會識得某樣野..
好似我阿囡突然間有一日識e e er er 講野...

咁當然平時我地都需要同佢傾多d 計... 例如你又可以拎住個搖玲掂下佢隻手仔咁..
我而家都成日拎住個搖玲掂下阿囡隻手仔架... 等佢接觸多d 野...

別墅

其實..點解咁多人會搵野包住個bb隻手..
我個女都會自己抓自己...
但係過左一個星期(一個月大左右)
佢發現自己抓自己會痛
跟住佢就淨係用手背摸自己塊面啦...

大宅

其實係吾使比咩訓練佢地,呢d係本能.我地細個的時候,邊有呢d健康院測試,仲有父母顧住搵食,都無話教我地呢d野.

你個BB佢係健康院吾拎搖鈴,吾代表佢吾識.就算你用手套包左佢隻手好耐,都吾會影響佢,佢最多係遲d先識拎野,亦吾會影響佢的IQ.

我個囝依家就快兩歲,當年我都無去訓練佢,亦都無比咩搖鈴佢玩,依家佢連門鎖都識開,亦都識用鎖匙開關門.至於坐方面,當年我傻到連佢已識坐都吾知,有一日我放佢係地下,比佢試坐先知佢識坐,真係好搞笑!

所以你放心!

原帖由 beepaul2007 於 09-1-19 15:42 發表
我亞囡依傢4個月,平時都好少同佢去街,因之前天氣又凍,佢又成日扭計,所以好怕帶佢出街,但咁樣會唔會令佢接觸少咗事物,佢依傢條頸又未完全夠力,又坐唔穩,
之前因佢生眼瘡,所以我成日同佢帶手套,點知,上星期帶佢去健康 ...

別墅

改改改!

原帖由 beepaul2007 於 09-1-19 15:42 發表
之前因佢生眼瘡,所以我成日同佢帶手套,點知,上星期帶佢去健康 ...

快D改左“訓練”兩個字呀,0吾係就會好似我前排一樣比D short short 地的人話你當bb 係禽獸看待呀。。。

大宅

原帖由 stam 於 09-1-20 20:56 發表

快D改左“訓練”兩個字呀,0吾係就會好似我前排一樣比D short short 地的人話你當bb 係禽獸看待呀。。。

唔好咁激氣, 有d人太執著字眼la~~

複式洋房

回覆 # 的文章

唔駛咁擔心

你可以同佢做多d開手合手既訓練

仲有手部按摩...

你可以先向佢示範點樣開手合手

然後一路訓練..一路講..: open and close

然後畀rattle佢攞住...按住佢既手

同佢講: hold hold...

訓練多幾次..佢就會識架勒..

bb好醒架..

男爵府

好媽媽勳章

點解??

你都問得幾好笑...咪因為佢哋r損自己囉...

咁你個女識得唔好r損自己係你個女叻囉...醒囉...咁唔代表個個bb好似你個女咁醒架嘛...可能你個女第日係尖子呢咁...

我個仔而家5個月大,眼瞓起上嚟都重會唔覺意r損咗自己,咁咪要喺佢瞓著時保護吓佢囉...唔通無啦啦包住唔畀佢郁咩? 人哋樓主問都係因為有咁嘅需要啫....

原帖由 mileslor 於 09-1-20 16:02 發表
其實..點解咁多人會搵野包住個bb隻手..
我個女都會自己抓自己...
但係過左一個星期(一個月大左右)
佢發現自己抓自己會痛
跟住佢就淨係用手背摸自己塊面啦... ...

男爵府

好媽媽勳章

唔明。咩事咁勞氣呀?

原帖由 stam 於 09-1-20 20:56 發表

別墅

bb就好似白紙一張...你唔教佢就乜都唔識...
原帖由 beepaul2007 於 19/1/2009 15:42 發表

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以在床邊掛一些豐富顏色既玩具係 bb 床圍, 可以刺激佢用手去接觸及玩下玩具

另外, 你可以用這方式強化 bb 既頸仔力, 即係好似搖小船咁, 拉著佢手仔咁, 等佢少許向後傾斜既坐, bb 本能就會唔想頭仔傾後, 就會自己抬頭, 係強化佢頸仔既力
(因為我仔仔細時有肌肉斜頸症, 滿月開始就要強化頸仔力的)

雖然 bb 有時係本能, 但你可以早上吸引 及 剌激佢做一些動作, 如有些 bb 1歲半就自行食野及飲水, 有些小朋友5歲都仲要餵咁解

珍珠宮

多些同bb玩下,佢就會學識呢!

大宅

原帖由 CheukC9 於 09-1-21 11:37 發表
點解??

你都問得幾好笑...咪因為佢哋r損自己囉...

咁你個女識得唔好r損自己係你個女叻囉...醒囉...咁唔代表個個bb好似你個女咁醒架嘛...可能你個女第日係尖子呢咁...

我個仔而家5個月大,眼瞓起上嚟都重會唔覺意r損 ...

我個b由出世個日開始到而個5個月, 差唔多隔兩日塊面就有新傷痕, 真正係刀疤b, 但係婆婆話bb新陳代謝快, 兩三日就好, 佢話唔好成日包住隻手, 淨係訓覺同冇人睇住自己玩先好包, 另外, 我一個星期幫bb剪兩次指甲

你可以買d有反袖的和尚袍比bb著, 好處係bb訓著左幫佢反袖冇咁易整醒佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 CheukC9 於 09-1-21 11:39 發表
唔明。咩事咁勞氣呀?

我都想知咩事.

不過我都係較少用"訓練" 去形容教BB. 用"教" 字同"練習" 溫和d.

伯爵府

畀面勳章

唔需要特別訓練,但要比機會bb自然發展,成日包住隻手,佢想自已發展都難啦,呢個時候最好買d掛住,bb可以申手接觸到的玩具,等佢多d興趣佢申手玩訓練手指.

首頁

尾頁

跳至