0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb而家50日,10日前某晚十點飲奶後開始狂喊,好耐先收聲,從果晚開始佢夜晚好精神,十二點後到六點都吾瞓,佢飲
完奶+掃完風差吾多用了1小時,抱住佢瞓左一放落床吾夠五分鐘就醒左,不停喊,佢喊時好大動作,手腳郁來郁去,如果吾抱起佢好多時會吐奶,我試過太眼瞓吾理佢,佢喊左兩個鐘仲繼續喊,而家我和我媽晚晚無得瞓啦,朝早六點後bb瞓得最冧,最長瞓六個幾鐘,多數瞓三個幾鐘,所以我同我媽得尼幾個鐘瞓!佢開始喊果晚飲奶時雙眼眼定定望住床尾,我抱佢喺我床頭
飲,吾知系咪望到D嘢受驚,我又買左吳德物次肚風水比佢飲都
吾肯瞓,但飲奶時無咁扭,肚風少左!
幾日前開始連日頭都吾太瞓,佢3個鐘飲1次奶,以前瞓兩個鐘
先喊飲奶,而家瞓一個鐘就醒左又喊,我分吾到佢系咪肚餓,但佢扭到比奶佢飲先收聲,飲奶時間又好亂啦,佢瞓得吾冧,街上有車經過大聲D佢即刻雙手郁一郁醒左!
請問有無媽媽試過bb咁樣吾瞓教牙?我精神和身體就黎支持吾住!超擔心bb!

珍珠宮

回覆樓主

試過有幾晚都係唔願意訓覺,但日頭會訓得好霖。我調整佢日夜顛倒時間,日頭唔比佢訓咁多。

別墅

RubyYu07 發表於 17-6-20 21:38
試過有幾晚都係唔願意訓覺,但日頭會訓得好霖。我調整佢日夜顛倒時間,日頭唔比佢訓咁多。
...
我囡而家日頭都瞓得少,餐與餐之間瞓得七八個字,唯有六點後果段時間吾比佢瞓甘耐

男爵府

cancan87 發表於 17-6-20 20:43
bb而家50日,10日前某晚十點飲奶後開始狂喊,好耐先收聲,從果晚開始佢夜晚好精神,十二點後到六點都吾瞓 ...

有冇吓親過?bb咁細個應該一日瞓好多,瞓咁少係未肚仔唔舒服?

珍珠宮

cancan87 發表於 17-6-20 21:59
我囡而家日頭都瞓得少,餐與餐之間瞓得七八個字,唯有六點後果段時間吾比佢瞓甘耐
...
咁你就試下先,慢慢幫佢調下D時間

複式洋房

試過奶咀未?
俾佢睇掛O係床上面既音樂轉轉?
買舊玉俾佢帶住定驚?

我都明白你而家好辛苦!
加油呀媽媽! ><

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下俾奶咀佢喇,咁樣真係好辛苦

大宅

回覆樓主

有冇試下包住佢瞓?我個B兩個幾月每晚都包住瞓會瞓得定d,冇包就好易扎醒

複式洋房

我個女同樓主既一樣, 夜晚8點後就開始唔多訓, 阿女試過最遲早上5點幾先入睡,
明明好眼訓但就死都唔肯訓, 係咁扭人抱, 抱佢訓著左一放落床就醒, 真係搞佢唔掂, 日中就抱到我阿媽手到斷, 夜晚就到我無得訓

男爵府

15週年勳章

回覆樓主

似嚇襯wo
有冇用米袋 或者包巾包住?
又或者旁邊放一件衫(你著過)
又或者旁邊放枕頭仔(你用過)
旁住佢

如果都唔得 要試下珍珠未

大宅

我BB一兩個月果陣都試過係咁, 好易醒但又難入睡。
試下用包巾包住佢個人, 手仔fing fing下一定訓唔到,
另外可將bb成個人打側訓再拍下佢pat pat氹佢訓,
bb側睡會有安全感多d

別墅

多謝大家嘅建議和支持,我會試下你哋嘅方法

別墅

tanna1014 發表於 17-6-21 08:30
我個女同樓主既一樣, 夜晚8點後就開始唔多訓, 阿女試過最遲早上5點幾先入睡,
明明好眼訓但就死都唔肯訓, ...
你個女幾大牙?而家情況改善左未?我個女每日準時早上六點先肯瞓,而家感覺上有D似嚇親!

大宅

回覆樓主:

有人話可能係神經線發展
bb好易比自己嚇醒,
我用有魔術貼果啲swaddle包住佢,
佢就訓到。。。
同埋佢會知道包住就夠鐘訓教 。。

另外,日頭會同佢出街同玩玩具,
放下電,夜晚好訓啲

大宅

感覺係安全感問題.

睡袋緊啲, 尤其是對手唔好俾佢陏到. 瞓前按摩下全身, 等BB 放鬆吓, 摸下頭仔, 開夜燈陪佢瞓. 床頭有無轉轉玩具? 我嗰個好鐘意睇, 我地係fisher price 有projector 嗰個.
日頭玩多少少, 多啲傾偈(唔知點解我覺得傾偈好重要), 夜晚玩少啲, 環境寧靜啲.

複式洋房

cancan87 發表於 17-6-21 11:39
你個女幾大牙?而家情況改善左未?我個女每日準時早上六點先肯瞓,而家感覺上有D似嚇親! ...

我個女差5日就兩個月喇, 依家都係兩三點先訓

大宅

回覆樓主

我仔4個月 高需求bb 仲要抱住訓...好多方法試過 都唔可以自己訓 抱住訓都最多訓3個鐘

別墅

kakakalky 發表於 17-6-23 18:52
我仔4個月 高需求bb 仲要抱住訓...好多方法試過 都唔可以自己訓 抱住訓都最多訓3個鐘
...
夜晚最多瞓3個鐘牙?甘日頭要抱住先瞓到嗎?

大宅

cancan87 發表於 17-6-25 12:10
夜晚最多瞓3個鐘牙?甘日頭要抱住先瞓到嗎?

連續最多3個鐘 日頭夜晚都係要抱住入睡 睡冧左擺低最多只會自己訓到1個鐘 10次有1次可能會自己訓 但都係訓好短時間

別墅

我個仔由出世頭十幾日乖之外,到而架未乖過我每日平均只訓三個鐘,佢日日唔過四點有時五點半先訓,真係好好好辛苦

首頁

尾頁

跳至