婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

琴日返屋企;
大B一支箭咁衝上樓, 我哋跟住係後面行
皇太后問我: 佢做咩唔叫我, 咁無禮貌? (果D面口&語氣幾咁唔高興)
我話: 佢肚痛到面都青埋, 衝上去揾厠所, 你見唔到咩?
皇太后: 哦(繼續睇佢啲TV);
當大B係厠所以又疴又嘔仲大喊好肚痛啲時候, 我聽到皇太后"BANG"門入房大較訓(正常少少啲爺爺嫲嫲都會走來睇下粒孫發生咩事, 喊到"湯豬"咁;), 我真係好想知: 你真係可以訓得著?

珍珠宮

大B平時見到樓下的各位看更, 都會同佢哋講早晨, 拜拜!
如果大B真係將來見到99都視而不見, 我諗我可以理解, 因為99根本就係當粒孫透明, 根本就無關心佢; 小孩雖然好多事都唔識唔知, 但佢哋心入面好明白, 邊一個係真心愛鍚佢啲人;

唔好乘機話我教D小朋友無禮冒, 唔叫你;
佢就算係街見到相熟啲賣菜姨姨, 佢都會同佢哋打招呼啲;
如果大B真係唔叫阿皇太后你, 即係你係佢心中連街外啲路人甲乙都不如, 可以怪佢嗎?

珍珠宮

~~呻完~~

男爵府

小肥楊 發表於 17-7-10 15:36
琴日返屋企;
皇太后問我: 佢做咩唔叫我, 咁無禮貌? (果D面口&語氣幾 ...

個孫唔舒服都唔關心下,叫個孫以後點尊重佢

珍珠宮

chengkayan 發表於 17-7-10 15:55
個孫唔舒服都唔關心下,叫個孫以後點尊重佢
就算係隔離屋啲小朋友喊到咁樣, 正常人都會去了解下發生咩事;但同一屋簷啲親人, 竟然可以冷漠到咁, 真係令人無言!

今日無助啲小朋友會長大; 今日健康啲大人會變老, 也會有需要其他人幫助啲時候; 今日你如此冷漠啲對待依粒孫, 他日你年老啦, 你估粒孫會有幾咁熱情咁去對你呢?

感情係要付出時間慢慢培養啲, 希望你明白依個道理啲時候, 唔會too late啦

大宅

琴日返屋企;
皇太后問我: 佢做咩唔叫我, 咁無禮貌? (果D面口&語氣幾 ...

仲好啦, 其實丫b唔舒服自己都驚心煩, 一陣加多佢關心, 問哩問路, 食過咩黎, 你仲c啦~

珍珠宮

嘉德莉澳 發表於 17-7-10 16:30
仲好啦, 其實丫b唔舒服自己都驚心煩, 一陣加多佢關心, 問哩問路, 食過咩黎, 你仲c啦~
...
但一家人, 真係可以咁鐵石心腸?!

大宅

小肥楊 發表於 17-7-10 16:44
但一家人, 真係可以咁鐵石心腸?!

係我心目中99唔係一家人, 唔係你當,佢就覺係,為有當佢長輩,我係後輩算,大家要客氣冇要求,孝順關心留99仔女做, 我父母都冇特定c6要關心同孝順,依d野我自己兄弟娣妹做番,

複式洋房

琴日返屋企;

我個女既呀嫲仲經典呀,我女三歲幾既時候入咗醫院一個月,佢地都無嚟望過一眼,所以我個女而家十一歲啦,連佢地係咩樣都唔記得啦,係街見到都唔都唔會認得

小肥楊    發表於 17-7-10 21:36

子爵府

回覆樓主:

你個偏心 99 都唔好期望佢會有乜好嘢做, 好好湊大小朋友, 唔開心就上嚟呻吓。 錫返!

珍珠宮

felicesmile 發表於 17-7-10 21:21
你個偏心 99 都唔好期望佢會有乜好嘢做, 好好湊大小朋友, 唔開心就上嚟呻吓。 錫返!
...
JM多謝你

大宅

嘉德莉澳 發表於 17-7-10 17:21
係我心目中99唔係一家人, 唔係你當,佢就覺係,為有當佢長輩,我係後輩算,大家要客氣冇要求,孝順關心留 ...
同意, 我一路都係咁諗。
對自己的心誠實!

大宅

回覆樓主

我話: 佢肚痛到面都青埋, 衝上去揾厠所, 你見唔到咩?--》其實你都無禮貌

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

小肥楊 發表於 17-7-10 16:05
就算係隔離屋啲小朋友喊到咁樣, 正常人都會去了解下發生咩事;但同一屋簷啲親人, 竟然可以冷漠到咁, 真係令 ...

唔駛嬲

只用在旁觀看

報應不爽
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

回覆樓主:

其實佢又幫唔到手,咁問黎做咩,唔通個個圍晒厠所門口問咩事阻左晒先叫關心

大宅

正常人見到屋企人咁樣都會關心下既...
唔係話咩幫唔幫到手..個個都幫到手就唔洗醫生啦
有D人搞錯左D野...樓主想講係一家人既情感可以去到咁冷漠~
講得出咁涼薄既說話既人..應該都幾孤獨

珍珠宮

歌莉泡泡 發表於 17-7-12 11:32
正常人見到屋企人咁樣都會關心下既...
唔係話咩幫唔幫到手..個個都幫到手就唔洗醫生啦
有D人搞錯左D野...樓 ...
非常多謝JM你!

水晶宮

佢肚痛到面都青埋, 衝上去揾厠所, 你見唔到咩? (你最後-句說話,感覺冇甘有禮貌,可能你99嬲囉)

珍珠宮

歐買尬 發表於 17-7-11 22:04
我話: 佢肚痛到面都青埋, 衝上去揾厠所, 你見唔到咩?--》其實你都無禮貌

當然小朋友肚痛衝上樓揾厠所, 父母跟係後面當然都係急急腳跟住行啦;
太后問小朋友做咩咁無禮貌唔叫佢, (稍為有關心留意個小朋友,都會見到佢真係好唔舒服, 而太后只係關心做咩唔叫佢); 我只係講事實啲情況講比太后知 , 咁都無禮貌?

請問JM你覺得要點樣答太后呢?

珍珠宮

HLDMaMa 發表於 17-7-12 12:16
佢肚痛到面都青埋, 衝上去揾厠所, 你見唔到咩? (你最後-句說話,感覺冇甘有禮貌,可能你99嬲囉)
...
原來係我錯!
當年大B幾個月大, 喊到咀都變紫色, (當時係新手父母, 覺得非常驚, 非常擔心, 非常無助啲時候), 太后係樓下你估下佢做緊咩? (我一句都無講過, 無得罪啦瓜); 佢係開大個卡拉OK, 好盡情地唱歌; (可能佢覺得阿B吵住佢啦, 越開越大聲); 我哋飛車去醫院, 阿B又插尿喉, 又要打豆豆, 住佐足足一個星期, 完成無見過太后出現; 請問我又係邊度得罪佢呢?

無言~

首頁

尾頁

跳至