夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公只係講下定係真係咁諗...... 我好驚

老公最近遇到非常非常大問題,
尋晚佢想同我咩咩, 但我完成沒有mood,
攪左好耐都唔得, 係我唔得, 太乾了
佢後來無再要求,
佢訓係床到, 同我講最近好大壓力...........
試過想去跳樓死了算...........
我唔知佢講o既係真定係只係因為我唔同咩咩所以突登講.......
我好驚.......
我地尋晚無吵架~ 佢亦無發脾氣~ 就只係講.......
我好驚................. :cry:
我唔知可以做d咩

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Re: 老公只係講下定係真係咁諗...... 我好驚

雖然唔知你老公發生了什麼事,所以難以作出任何評論。但如果你老公係遇到d咩唔開心既事/好大難題,你可能幫不上忙,但你可以盡量表現出支持同關懷,讓他知道無論他發生任何事,你都會o係佢身邊etc . 死並不能解決問題呀! 既然有勇氣去選擇死亡,不如勇敢面對事情! 你要多點勸解他啊! 很多人都會有自殺既傾向,可能只係一剎那,但若冇人勸解,可能會真的鑽了牛角尖呢~~~! 就算幫唔到佢實質既野,但你可以在心靈上作出支持!試下好好安慰一下他吧~
希望你老公早日解決難題!
Childhood is journey, not a race.

民房

what is your husband's problem? is that problem related to you?

複式洋房

鼓勵佢將事情講出來, 希望同佢一齊去分擔問題.
問吓佢, 如果佢有事, 妳點算.

:-) 人在擁有時懂得珍惜 當失去時也不用嘆息 :pint:

複式洋房

lovelycoco 寫道:

其實佢遇到的難題, 我當然知道是甚麼事, 但我無能力去替他解決, 因為唔係我地可以控制到, 真係唔知可以點樣做? 只係可以見步行步............

複式洋房

happywomanwong 寫道:
what is your husband's problem? is that problem related to you?

happywomanwong,
我老公個遇到我問題, sorry唔方便公開講... 關係到他將來前途/一生/信心....... 影響好深遠........
關唔關我事? 是他的個人問題, 但佢係我老公, 我地係一家人, 佢有問題咪即係我地都有問題.......

複式洋房

是是但但, 我好支持我老公, 但又乜都做唔到.......
自己掌握唔到既野, 真係令我唔知點算~

不過佢尋晚又無乜野,
係好野諗d.........

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

每個人都有各自既難題,未必係旁人可以幫忙解決,但你盡可以表現俾佢睇&講佢知,你係支持佢既。剩係o係心裡係唔夠架!一定要讓他知道他在你心裡的位置是何等重要。等佢知道天大既難題,怎樣解決不了,他身邊還是有個好妻子一直守候著他嘛~點都要撐住啊! 如果唔想煩到佢,或者試下寫低D便條或SEND SMS俾佢,等佢心裡有點安慰吧。
相信你自己現在都好無奈,想幫他又幫不上,好多時我老公工作上遇到麻煩,我都會有同感。你自己也盡量想開點吧!再難過的日子始終會過,最重要是你們互相支持對方!

yvonnel 寫道:
是是但但, 我好支持我老公, 但又乜都做唔到.......
自己掌握唔到既野, 真係令我唔知點算~

不過佢尋晚又無乜野,
係好野諗d.........
Childhood is journey, not a race.

民房

死係解決唔到問題,而係會留下更多問題,你要好好咁同你老公傾吓.人生係有好多事情係自己掌握唔到,但掌握到就要好好珍惜,就如你同你個仔;人生開唔開心,亦都取決於自己的態度;積極咁面對,就會有積極既人生、反之消極一生:

希望你老公既難關,可以快d渡過.

民房

開心要過日子,唔開心都係要過.咁你自己話應該點揀

複式洋房

默默既支持, 就係最好既安慰同, 但妳要比佢知 lo
祝中秋節快樂
:-) 人在擁有時懂得珍惜 當失去時也不用嘆息 :pint:

別墅

lovelycoco 寫道:

倆公婆要講清楚!唔好乜都收埋

首頁

尾頁

跳至